«Υπέκυψε» μερικώς για τα πορίσματα η Νομική Υπηρεσία στη δίκη Κυριάκου

Με μείζον ζήτημα την παράδοση ή όχι του πορίσματος των ποινικών ανακριτών συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του τέως υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου που παύτηκε από τη θέση του και διώκεται για τις διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων στα ΜΜΕ για την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών και έκθεσης για τη διαφθορά στην αστυνομία.
 
Σήμερα ήταν προγραμματισμένο, η Νομική Υπηρεσία να καταθέσει και στοιχειοθετήσει τους λόγους της επιμονής άρνησης της να μην παραδώσει τα πορίσματα στην πλευρά του τέως Υπαρχηγού, η οποία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μαρτυρικό υλικό, κάτι το οποίο αναγνώρισε και το Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται πως το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του ζήτησε όπως του παραδοθούν τα πορίσματα για να τα μελετήσει και να εκδώσει την τελική απόφαση του.
 
Η κατηγορούσα αρχή σε μια μακροσκελή αγόρευση έδωσε στη κυριολεξία μάχη και υπεραμύνθηκε των θέσεων της για μη παράδοση του πορίσματος, αιτούμενη να ζητηθεί γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο για το ζήτημα.
 
Συγκεκριμένα τόνισε στο Δικαστήριο ότι το νομικό ερώτημα σε σχέση με το πόρισμα υποβάλλεται από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, γεγονός που έχει σημασία επεσήμανε στο Δικαστήριο η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής.
 
Υπέκυψε μερικώς η Νομική Υπηρεσία
 
Με την έναρξη της διαδικασίας, λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι στις 8 Νοεμβρίου απέστειλε επιστολή στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού με την οποία ενημέρωνε πως «είναι στη διάθεση της να έχει πρόσβαση και να της παραδοθούν αντίγραφα των δύο διοικητικών ερευνών της Αστυνομίας, στις οποίες επίσης η κατηγορούσα αρχή αρνιόταν να παραδώσει επίμονα επικαλούμενη ότι πρόκειται για απόρρητα έγγραφα που δεν αποτελούν μαρτυρικό υλικό».
 
Επίσης στην ίδια επιστολή ενημερώνεται η υπεράσπιση του Ανδρέα Κυριάκου όσον αφορά το πόρισμα των ποινικών ανακριτών πως για αυτό, θα υποβαλλόταν αίτημα για νομικό ερώτημα  και θα προχωρούσε προσφυγή στο Ανώτατο, «παρακάμπτοντας» την ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου για τη σημερινή διαδικασία.
 
Ως εκ τούτου σήμερα παραδόθηκαν στην υπεράσπιση του τέως υπαρχηγού οι δύο διοικητικές έρευνες.
 
Η θέση της κατηγορούσας αρχής
 
Κατά την αγόρευση της η κατηγορούσα αρχή τόνισε στο δικαστήριο ότι πορίσματα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών δεν δίνονται στην υπεράσπιση κατηγορούμενου, ενώ στην ουσία εξήγησε πως αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο. Επεσήμανε ότι πρόκειται για αίτημα του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα τονίζοντας πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο επί του ζητήματος που προκύπτει.
 
Επιπρόσθετα διαφώνησε με την απόφαση του Δικαστηρίου ότι πρόκειται για μαρτυρικό υλικό που σχετίζεται με την υπόθεση και ότι αυτό το πόρισμα θα πρέπει να παραδοθεί.
 
Η θέση της υπεράσπισης
 
Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Κυριάκου, Άντρος Πελεκάνος, τόνισε στον δικαστή ότι η ενδιάμεση απόφαση δεν έδινε οδηγίες για παράδοση των πορισμάτων αλλά όπως τα τρία πορίσματα δοθούν στο δικαστήριο για μελέτη και τελική απόφαση. Επίσης υποστήριξε πως η κατηγορούσα αρχή παρέκαμψε τις οδηγίες του Δικαστηρίου ενώ διερωτήθηκε πως από τη στιγμή που του δόθηκαν όλες οι μαρτυρίες «τι περιέχει τελικά αυτό το πόρισμα και δεν το δίνουν;»
 
Η απόφαση του Δικαστηρίου
 
Ακούγοντας και τις δύο πλευρές ο δικαστής απευθυνόμενος στην κατηγορούσα αρχή ρώτησε εάν ένα πόρισμα είναι κακόπιστο ή οι σκοποί του είναι αλλότριοι πως γίνεται εάν δεν παραδοθεί πως θα υποστηρίξει τη θέση της η πλευρά του κατηγορουμένου.
 
Ο Δικαστής ανέφερε ότι «επεκτείνω την ημερομηνία συμμόρφωσης της κατηγορούσας αρχής» κι αφού επεφύλαξε την απόφαση του, όρισε την 22 Νοεμβρίου ως νέα ημερομηνία ακρόασης.
 
Ο δικαστής στην επόμενη ακρόαση θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει το ερώτημα του Γενικού Εισαγγελέα στο Ανώτατο.
 
*Θα ακολουθήσει ρεπορτάζ με όλες τις λεπτομέρειες και όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί