Ο Φαλκονέττι, το χασίς και οι σικέ αγώνες – Ο σάλος γύρω από το όνομα του

16 Μαΐου 1987: Ανάμεσα σε τρεις συλληφθέντες για υπόθεση ναρκωτικών, βρισκόταν και ο ποδοσφαιριστής της ΕΠΑ, Χριστάκης Φιλίππου, άλλως Φαλκονέττι.
 
Όπως μετέδιδαν οι εφημερίδες, η αστυνομία κατόπιν πληροφοριών, διεξήγαγε έρευνα στο διαμέρισμα του ποδοσφαιριστή στη Λευκωσία, όπου εντοπίστηκε σε μια τσέπη σακακιού, μικρή ποσότητα ρητίνης κάνναβης καθώς επίσης και δυο γραμμάρια ρητίνης στο ασανσέρ της πολυκατοικίας του.  
Τότε, είχε δημιουργηθεί σάλος αφού η αστυνομία μιλούσε για «μεγάλο δίκτυο σπείρας που διακινεί και εμπορεύεται χασίς και ρητίνη κάνναβη» ενώ διεξήγαγε απανωτές έρευνες σε διάφορους χώρους σε Λευκωσία και Λάρνακα.
Τελικά, ο 26χρονος ποδοσφαιριστής, είχε κατηγορηθεί γραπτώς για να κλητευθεί στη συνέχεια ενώπιον δικαστηρίου, και ακολούθως αφέθηκε ελεύθερος.
 
Στο δικαστήριο και ως παραπονούμενος
 
5 Μαΐου 1994: «Φαλκονέττι και Ηλία εμπλέκονται στα σικέ», «Βρωμιά και δυσωδία το ποδόσφαιρό μας», «Νέα στοιχεία για την απόπειρα δωροδοκίας προέκυψαν χθες ενώπιον του Τ.Α.Ε. Αμμοχώστου», έγραφε στο πρωτοσέλιδο της καθημερινής εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», με αποτέλεσμα ο ποδοσφαιριστής να προσφύγει στο δικαστήριο ζητώντας αποζημιώσεις για δυσφήμηση.  
 
Η εφημερίδα έγραφε:
 
-«Ο ποδοσφαιριστής του Άρη Τάκης Φιλίππου Φαλκονέττι, ο οποίος αναφέρθηκε από τον προπονητή της Ανόρθωσης Ανδρέα Μουσκάλλη σαν το πρόσωπο που προσέγγισε τον Κέννυ Ντάϊερ του Εθνικού για να έχει μειωμένη απόδοση στο μάτς με τον Απόλλωνα. Τον Φαλκονέττι κατονόμασε στον κ. Μουσκάλλη, ο ίδιος ο Κέννυ»
 
-«ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ: ΜΕΤΑ ΤΟΝ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ»
«Εμπλέκεται κι ο Φαλκονέττι στους μεσάζοντες . . .»
 
-«Στο μεταξύ ψες πάλι ο τηλεοπτικός σταθμός "ΑΝΤ1" μετέδωσε ότι στην κατάθεσή του ο προπονητής της Ανόρθωσης κ. Ανδρέας Μουσκάλλης στο ΤΑΕ Αμμοχώστου ανέφερε ότι ο ποδοσφαιριστής του Εθνικού Κέννυ Ντάϊερ του είπε ότι τον πλησίασε ο ποδοσφαιριστής του Άρη Λεμεσού Τάκης Φιλίππου (Φαλκονέττι) και ζήτησε απ' αυτόν να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα Εθνικού - Απόλλωνα. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο που βγαίνει στη δημοσιότητα και που αφορά την υπόθεση δωροδοκίας.»
 
-«Κέννι: Δεν κατονομάζει τον Φαλκονέττι»
 
-«Ενώ ο Κέννι Ντάϊερ στην χθεσινή του κατάθεση στο ΤΑΕ Αμμοχώστου δεν ανέφερε τ' όνομα του Φαλκονέττι (δέχθηκε ανώνυμο τηλφώνημα είπε), το ανακριτικό έργο για την υπόθεση δωροδοκίας ποδοσφαιριστών στον αγώνα Εθνικού Άχνας - Απόλλωνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τη λήψη κατάθεσης από τον Γιώργο Κωνσταντίνου του Πεζοπορικού.»
 
-«Μετά την κατάθεση που θα δώσει σήμερα ο ίδιος ο παίκτης του ΠΟΛ, ο φάκελος της υπόθεσης θα σταλεί στην Γενική Εισαγγελία για να αποφασίσει τα περαιτέρω».
 
-«Μετά την κατάθεση Κέννι δεν υπάρχει υπόθεση εναντίον του παίκτη του Άρη, ούτε βέβαια και εναντίον παράγοντα της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, όπως λέχθηκε αρχικά.»
Η απόφαση…
 
Στην απόφαση του το δικαστήριο ανέφερε ότι, «τα επίδικα δημοσιεύματα δεν συνιστούν σχόλια αλλά μόνο ισχυρισμούς γεγονότων. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η υπεράσπιση του εντίμου σχολίου».
 
«Η δυσφημιστική δήλωση έγινε υπό μορφή επανάληψης, έγινε αναφορά στην πηγή της και ο δηλώσας πίστευε στην αλήθεια της» ανέφερε το δικαστήριο για να τονίσει ότι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ο τρόπος και η μεγάλη έκταση της δημοσίευσης.
Μετά από δικαστική μάχη, ο ποδοσφαιριστής κέρδισε αποζημιώσεις, με το δικαστήριο να επισημαίνει ότι η εφημερίδα  ότι δεν προέβη σε καμία απολογία, ούτε σε προσφορά για επανόρθωση.
 
Ακολούθησαν εξ αρχής την ίδια γραμμή υποστηρίζοντας μέχρι τέλους τον ισχυρισμό ότι τα δημοσιεύματα περιείχαν την αλήθεια και επέμεναν στην υπεράσπιση του εντίμου σχολίου.
Επίσης, το δικαστήριο επεσήμανε ότι η δικαιολογία την εφημερίδας «ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να ελέγξουν το περιεχόμενο δημοσιευμάτων δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή ως ελαφρυντικό και η αποτυχία τους να ασκήσουν έλεγχο συνιστούσε αμέλεια».
 
Το Δικαστήριο έλαβε επίσης υπόψη στον καθορισμό των αποζημιώσεων το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα αυτά επηρέασαν τη διοίκηση ποδοσφαιρικού σωματείου στο να μην ανανεώσει το συμβόλαιο συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή.
Αφετέρου, θεωρήθηκε ως ελαφρυντικό το γεγονός ότι προηγουμένως είχαν δημοσιευθεί παρόμοια δημοσιεύματα τόσο από άλλες εφημερίδες όσο και ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς.
 
Ο Φαλκονέττι κέρδισε αποζημιώσεις ύψους 1.750 λιρών. 

Δειτε Επισης

Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους