Το… ύψος Ειδικής Αστυφύλακα στο δικαστήριο – «Κόπηκε» γιατί ήταν 1.59, 1.60 κι 1 χιλιοστό έλεγε η ίδια

Στο δικαστήριο προσέφυγε υποψήφια αστυνομικός που υπηρετούσε ως Ειδικός Αστυφύλακας στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου και υπέβαλε αίτηση για τη θέση του Αστυφύλακα (Πρώτου Διορισμού) αλλά «κόπηκε» αφού το ύψος της ήταν χαμηλότερο από 1.60, 1.59 (το ύψος της) που ήταν το κατώτερο όριο για τις γυναίκες.
 
Το ιστορικό
 
Όπως προσδιοριζόταν στην προκήρυξη της θέσης, στο πλαίσιο των απαιτούμενων προσόντων συμπεριλαμβανόταν και πρόνοια της νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία το όριο ύψους των υποψηφίων δεν θα έπρεπε να ήταν κάτω από το 1,60 μέτρα για γυναίκες.
 
Το Συμβούλιο Προσλήψεων προχώρησε στην αξιολόγηση και ταξινόμηση των αιτήσεων προσδιορίζοντας και ημερομηνία διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων. Στο πλαίσιο της εν λόγω επιστολής είχε τονισθεί στους υποψηφίους το στοιχείο του ύψους, όπως αναλύθηκε πιο πάνω.
 
Ο κατάλογος των επιτυχόντων στη γραπτή εξέταση δημοσιεύθηκε και η παραπονούμενη είχε εξασφαλίσει 57,50% μέσο όρο βαθμολογίας. Στις 16 Ιουλίου 2007 το Συμβούλιο Προσλήψεων συνήλθε και αποφάσισε να προχωρήσει σε έλεγχο του ύψους, ιατρικές εξετάσεις, αθλητικές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη.
 
Η μέτρηση του ύψους των υποψηφίων έγινε στην παρουσία των δύο από τα τρία μέλη του Συμβουλίου Προσλήψεων.
 
Είκοσι δύο υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και η παραπονούμενη, δεν πληρούσαν το απαιτούμενο επίπεδο ύψους.
 
Επιστολές μέχρι τον Πρόεδρο...
 
Η παραπονούμενη αφού ενημερώθηκε ότι «κόπηκε», αμφισβήτησε την απόφαση για μη πρόσληψη της με προσφυγή, η οποία και απερρίφθη, ωστόσο καταχώρησε έφεση.
 
Πριν τη λήψη τελικής απόφασης επί του θέματος του διορισμού Αστυφυλάκων, ο πατέρας της παραπονούμενης απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή ημερ. 24 Ιουλίου 2007, με κοινοποίηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στην Επίτροπο Διοικήσεως, με την οποία ζητούσε όπως η κόρη του τύχει της προνοούμενης από τους Κανονισμούς εξαίρεσης.
 
Περαιτέρω, αμφισβητούσε το υπολογισθέν ύψος της, εφόσον, όπως ισχυρίστηκε, μετρήθηκε και από αθλίατρο του ΚΟΑ και βρέθηκε στα πλαίσια του Κανονισμού.
 
Επίσης η παραπονούμεν με επιστολή της προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, ημερ. 8 Ιουλίου 2008, ισχυρίστηκε ότι το ύψος της είναι μέσα στα πλαίσια του Κανονισμού, καθότι επαναμετρήθηκε, με δική της πρωτοβουλία, από αθλίατρο στον ΚΟΑ, με αποτέλεσμα το ύψος της να είναι 1.60,1 μέτρα και όχι 1,59 μέτρα.
 
Μετά την επιστολή του πατέρα της ακολούθησε έρευνα «η οποία δεν διαπίστωσε πως το όργανο μέτρησης που χρησιμοποιείται στο Γραφείο Προσλήψεων μπορούσε να κριθεί ως αναξιόπιστο».
 
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 η Βοηθός Αρχηγός Εκπαίδευσης, εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας, πληροφόρησε την παραπονούμενη ότι η απόφαση που είχε ληφθεί δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί και η μέτρηση του ύψους όλων των υποψηφίων έγινε με το ίδιο ακριβώς όργανο μέτρησης στην παρουσία των μελών του Συμβουλίου Προσλήψεων.
 
Δεν της ξανά μέτρησαν το ύψος της  

Ο δικηγόρος της παραπονούμενης, μεταξύ άλλων, επικέντρωσε την προσοχή του δικαστηρίου στο ότι  μετά τη γνωστοποίηση της καταμέτρησης με το αθλητογράφημα που έγινε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, σύμφωνα με το οποίο το ύψος της υποψηφίας αστυνομικούς προσδιορίστηκε στο 1,60.1 μέτρα, δεν προέβησαν σε επαναλαμβανόμενη ή/και επαναλαμβανόμενες μετρήσεις σε διάφορες ώρες της ημέρας. Γεγονός, που όπως ισχυρίστηκε, ενισχύει το λόγο έφεσης ότι, δηλαδή, δεν υπήρξε επαρκής έρευνα και ότι άσκησαν τη διακριτική τους ευχέρεια κατά τρόπο αντινομικό και υπήρχε επί του προκειμένου πλάνη.
 
Επίσης, ο συνήγορος υπεράσπισης έθεσε θέμα ανισότητας και διάκρισης με το δικαστήριο να αναφέρει ότι «η κατάληξη είναι απολύτως ορθή. Δεν έχει καταδειχθεί, με οποιοδήποτε τρόπο, πώς θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί υποψία διάκρισης όταν η καταμέτρηση του αναστήματος όλων των υποψηφίων για πρόσληψη στη θέση του Αστυφύλακα έγινε την ίδια χρονική περίοδο, με τον ίδιο μηχανικό τρόπο και στην παρουσία δύο μελών του Συμβουλίου Προσλήψεων».
    
 

Δειτε Επισης

Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από το Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου