Το Υπουργικό ενέκρινε πρόταση για συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO

Τo Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την πρόταση για συμμετοχή της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Άμυνας να προχωρήσει στην υπογραφή της «Κοινής Ειδοποίησης» για συμμετοχή στην PESCO, κατά την Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για την πιο σημαντική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της προαγωγής μιας κοινής ευρωπαϊκής  άμυνας. Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και αφορά τη δυνατότητα των κρατών μελών που επιθυμούν και μπορούν να προχωρήσουν σε ενισχυμένη συνεργασία, αναλαμβάνοντας επιπρόσθετες δεσμεύσεις στο τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη σταδιακή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των κρατών μελών, την επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία και την ανάπτυξη  ευρωπαϊκών σχηματισμών μέσω της διάθεσης μέσων, δυνατοτήτων και υποδομών από τα κράτη μέλη. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής και αμυντικής βάσης μέσα από συμμετοχή των κρατών μελών σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.

Μετά την υπογραφή της «Κοινής Ειδοποίησης», αναφέρει η ανακοίνωση, τα ενδιαφερόμενα κράτη θα πρέπει να υποβάλουν Εθνικό Σχέδιο Υλοποίησης των δεσμεύσεων τους ενώ εντός τριών μηνών το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία θα λάβει την απόφαση για τη σύσταση της PESCO.

O Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης μιλώντας σήμερα στην Πάφο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», με την ευκαιρία του Προστάτη Αγίου της Αεροπορίας Αρχάγγελου Μιχαήλ, και αναφερόμενος στην πολύ σημαντική αυτή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπογράμμισε πως τα οφέλη από τη συμμετοχή στη νέα Αμυντική Ένωση της Ευρώπης είναι προφανή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όσο περισσότερο ενισχύεται η δυνατότητα της Ε.Ε. να υπερασπίζεται την κοινή ασφάλεια της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών, τόσο περισσότερο ασφαλής θα πρέπει να αισθάνεται και η Κύπρος. Και ασφαλώς, εάν η Ευρώπη είναι παρούσα με αμυντικό δυναμικό στην Κύπρο, τότε ακόμα περισσότερη η ασφάλεια αλλά και η ασπίδα αποτροπής έναντι οιασδήποτε επιβουλής έναντι της Κύπρου».

«Γι’ αυτό και έχουμε δηλώσει την προθυμία και την ετοιμότητα μας, να διαθέσουμε τόσο την Αεροπορική Βάση εδώ στην Πάφο, όσο και τη Ναυτική Βάση στο Ζύγι, αλλά και να παρέχουμε και άλλες διευκολύνσεις», είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε, τέλος, ότι «στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε ήδη σε έργα αναβάθμισης τόσο εδώ στην Αεροπορική Βάση, όσο και στη Ναυτική Βάση. Τις αμέσως επόμενες βδομάδες, με την έγκριση πλέον και του αρμόδιου Συμβουλίου Προσφορών, μεταξύ άλλων προχωρά και η διαδικασία  για την εγκατάσταση και στις δύο, συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές