Ενίσχυση συστημάτων αεράμυνας προανήγγειλε ο ΥΠΑΜ

Την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και επιτήρησης με την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προανήγγειλε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση στην αεροπορική βάση Πάφου για τους εορτασμούς του προστάτη Αγίου της αεροπορίας, Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο κ. Φωκαΐδης απέτισε φόρο τιμής στους ήρωες της αεροπορίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πολιτείας στα στελέχη της αεροπορίας που με υψηλό αίσθημα ευθύνης φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
 
Επεσήμανε ιδιαίτερα τη συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ και στον τομέα αυτό, τονίζοντας ότι η συνεργασία ενισχύεται περαιτέρω.

Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε στη συνέχεια ότι όπως προβλέπεται και στο σχέδιο αναδιοργάνωσης, θα ενισχυθούν και οι δυνατότητες σε μέσα, προαναγγέλλοντας την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας, αλλά και επιτήρησης με την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 Εξήγησε ότι η δημιουργία του κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων όσο και η προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αλλά και κάποιων άλλων συστημάτων, αποτελούν επιτακτικές επιχειρησιακές ανάγκες της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης που αφορούν στην κάλυψη άμεσων αναγκών για την ασφάλεια της χώρας, ενώ αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας και ως κόμβου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην  ευρύτερη περιοχή.  

Ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε επίσης στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασης του Υπουργείου Άμυνας για την πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στη νέα δομή αρχιτεκτονικής  ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης, τονίζοντας και τα οφέλη της Κύπρου από τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων της ΕΕ  τόσο στην αεροπορική βάση της Πάφου όσο και στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Στην ημερήσια του διαταγή, ο διοικητής της διοίκησης αεροπορίας Φιλόκυπρος Γιαννάκη αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της πολεμικής αεροπορίας, τονίζοντας ότι η διοίκηση αεροπορίας παρά τη σύντομη ιστορία της, χάριν στις θυσίες του κυπριακού λαού και στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού της, έχει εξελιχτεί σε μια μικρή σύγχρονη πολεμική αεροπορία, που είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Ο διοικητής της διοίκησης αεροπορίας τόνισε ότι πέραν της ετοιμότητας για ανάληψη πολεμικής αποστολής το προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην πολιτεία και στην κοινωνία, τηρώντας ετοιμότητα για εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης, αεροπυρόσβεσης και αεροκομιδής τραυματιών. Τόνισε επίσης τη σημασία της αεροπορικής βάσης Πάφου, την οποία χρησιμοποιούν τακτικά οι αεροπορίες συμμαχικών κρατών, αναδεικνύοντας την αξία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής