Ποινή φυλάκισης 6 ετών στον Κυριακίδη – «Όχημα... εν κινήσει φονικό όπλο»

Έπεσε η αυλαία στην υπόθεση του θανατηφόρου δυστυχήματος που συγκλόνισε το παγκύπριο, στο οποίο έχασε την ζωή του ο 25χρονος Στέφανος Γεωργίου από το Κολόσσι, το οποίο σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στη Λεμεσό.
 
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας γράφτηκε με την απόφαση του Κακουργιοδικείου και την επιβολή ποινής στον κατηγορούμενο για το θανατηφόρο Ιωάννη Κυριακίδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλκοόλης και με ταχύτητα που μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή.
 
Το Κακουργιοδικείου επέβαλε στον Κυριακίδη ποινή φυλάκισης 6 ετών. Σε διαφορετικές περιπτώσεις, η ποινή που επιβλήθηκε σε κατηγορούμενους για θανατηφόρο δεν ξεπέρασε τα 4 χρόνια.
 
Ο Κυριακίδης, τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου 2015, οδηγούσε με στερημένη άδεια οδήγησης, καθώς τρεις μήνες νωρίτερα είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα (201 χλμ αντι 80χλμ) και για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.
 
«Οι ποινές που του επιβλήθηκαν, παρά το ότι ήταν αυστηρές, ποινή φυλάκισης με αναστολή για 3 έτη, στέρηση άδειας οδήγησης για 6 μήνες και ποινή προστίμου δεν τον συνέτισαν», είχε αναφέρει το δικαστήριο και σημείωσε πως, τρεις μόνο μήνες μετά, και ενώ γνώριζε «το κολάσιμο των πράξεων του, αποφάσισε εκ νέου να παραβεί το νόμο και το διάταγμα του δικαστηρίου και να επαναλάβει την προηγούμενη εγκληματική του συμπεριφορά, οδηγώντας υπό την επήρεια ουσιών το όχημα του με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον παραλιακό δρόμο».
 
Απόφαση σταθμός 
 
Είναι η πρώτη φορά, που κατηγορούμενος για θανατηφόρο δυστύχημα ήταν αντιμέτωπος με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.
 
Το δικαστήριο αναζήτησε καθοδήγηση από την κυπριακή και αγγλική νομολογία, επισημαίνοντας ότι «για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, τόσο με βάση το κυπριακό όσο και το αγγλικό δίκαιο, δεν είναι αναγκαίο να αποδειχθεί ότι πρόθεση του κατηγορουμένου ήταν να επιφέρει το θάνατο, αλλά είναι αρκετό να αποδειχθεί η πρόθεση του να εκτελέσει την παράνομη πράξη που επέφερε το θάνατο».
 
Όχημα... φονικό όπλο 
  
Στην απόφαση του το δικαστήριο όπου τον έκρινε ένοχο, τόνισε ότι ο Κυριακίδης «μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε εν κινήσει φονικό όπλο» ενώ χαρακτήρισε την συμπεριφορά του «εγκληματική».
 
Ο 50χρονος, όπως είχε αναφέρει στην απόφαση του το δικαστήριο, οδήγησε το όχημα του με πολύ μεγάλη και άκρως επικίνδυνη ταχύτητα στον παραλιακό δρόμο, παρέλειψε να σταματήσει στα φώτα τροχαίας στη συμβολή των δρόμων και χωρίς να κάνει οποιανδήποτε προσπάθεια να αποφύγει τη σύγκρουση, είτε μειώνοντας ταχύτητα, είτε χρησιμοποιώντας διπλανές λωρίδες, προσέκρουσε στο όχημα του 25χρονου που ήταν νόμιμα σταματημένο στα φώτα τροχαίας.

Η βιαιότητα της σύγκρουσης καταγράφεται μέσα από τις μαρτυρίες και τις εκθέσεις που τέθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, καθώς το  όχημα του θύματος εκτινάχθηκε σε απόσταση 33 μέτρων και προσέκρουσε σε πάσσαλο της ηλεκτρικής και σε φώτα τροχαίας, τα οποία μάλιστα «ξεριζώθηκαν και εκτινάχθηκαν σε απόσταση πέραν των 20 μέτρων», ενώ το όχημα του κατηγορούμενου ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 41 μέτρων περίπου από το σημείο της πρόσκρουσης.
 
«Μακάρι να ήμουν εγώ εκείνος που έφυγε»

Κατά την αγόρευση του δικηγόρου του για μετριασμό της ποινής του, κατά την προηγούμενη δικάσιμο, προέβαλε τη θέση ότι ο 50χρονος δεν οδήγησε σκόπιμα το όχημα εναντίον του Στέφανου ενώ επικαλέστηκε την άμεση παραδοχή και μεταμέλεια του.
 
Επίσης, σημείωσε ότι έχασε τους γονείς του σε ηλικία 14 ετών και μεγάλωσε με τα δυο μεγαλύτερα του αδέλφια που έκαναν χρήση ναρκωτικών.
 
«Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου» δήλωσε για την χρήση ναρκωτικών ενώ σε ότι αφορά το γεγονός ότι παρέσυρε στον θάνατο τον άτυχο Στέφανο, ανέφερε «μακάρι να ήμουν εγώ εκείνος που έφυγε».
 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια