Κυριακή 16 Δεκ, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Πολύνεκρα δυστυχήματα στην Κύπρο – Ο μεγαλύτερος απολογισμός 8 νεκροί

Μιχάλης Πολυδώρου  27/10/2017 09:52
Πολύνεκρα δυστυχήματα στην Κύπρο – Ο μεγαλύτερος απολογισμός 8 νεκροί

Πολύνεκρα δυστυχήματα στην Κύπρο – Ο μεγαλύτερος απολογισμός 8 νεκροί

Μιχάλης Πολυδώρου  27/10/2017 09:52

Όλο και αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της ασφάλτου, αφού τον τελευταίο καιρό το ένα θανατηφόρο διαδέχεται το άλλο.

Αναδρομή σε πολύνεκρα δυστυχήματα της Κύπρου

Γύρω στο 1980 γράφτηκε το πρώτο πολύνεκρο δυστύχημα στην Κύπρο.

Στην λεγόμενη «στροφή του θανάτου» στην παλαιό δρόμο Λάρνακας – Κοφίνου, λίγο έξω από το χωριό Αγγλισίδες, εντοπίστηκε ένα όχημα το οποίο έπειτα από τροχαίο είχε μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών.

Το πρωί της μοιραίας ημέρας, περαστικοί οδηγοί κάλεσαν την αστυνομία η οποία όταν έφθασε στο σημείο αντιλήφθηκε ότι μέσα στο όχημα υπήρχαν πρόσωπα.

Μέλη της πυροσβεστικής που κλήθηκαν για απεγκλωβισμούς, ανέσυραν από το όχημα 5 νεκρούς.

14 χρόνια αργότερα, το 1994, σημειώθηκε το πρώτο τριπλό θανατηφόρο.

Τρεις ανήλικοι, 16-17 ετών, ανασύρθηκαν νεκροί από το όχημα στο οποίο επέβαιναν στο χωριό Ψευδά.

«Η στροφή του θανάτου» στον Μονιάτη… - 22 νεκροί

Χωρίς τέλος ήταν οι τραγωδίες τις προηγούμενες δεκαετίες στον δρόμο Τροόδους – Λεμεσού, λίγο έξω από τον Μονιάτη.

Ο τραγικός απολογισμός των θανατηφόρων τροχαίων μετρά πάνω από 20 νεκρούς μεταξύ των οποίων μαθήτριες, στρατιώτες και αλλοδαποί που ήρθαν στην Κύπρο για μια καλύτερη τύχη.

Το πρώτο πολύνεκρο θανατηφόρο ατύχημα σημειώθηκε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ένα λεωφορείο με μαθήτριες επέστρεφε από σχολική εκδρομή στο Τρόοδος.  Ο χάρος όμως είχε στήσει καρτέρι…

Ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο στην μοιραία στροφή και έπεσε σε μια δεξαμενή νερού. Αποτέλεσμα πέντε μαθήτριες να πνιγούν και άλλες τριάντα να τραυματιστούν.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου 1989, ένα στρατιωτικό φορτηγό των Βρετανικών Βάσεων έκανε βουτιά στο κενό. Από το φοβερό τροχαίο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 8 Βρετανοί στρατιώτες. Το γεγονός θυμίζει κάθε μέρα στους διερχόμενους οδηγούς, το μικρό μνημείο που έχει κατασκευαστεί εις μνήμην των νεκρών.

Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο σημείο σημειώθηκαν κι άλλα θανατηφόρα δυστυχήματα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άλλος ένας οδηγός έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να βρεθεί στον γκρεμό. Από το συγκεκριμένο τροχαίο έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα.

Οι τραγωδίες στην μοιραία στροφή συνεχίστηκαν

10 χρόνια αργότερα, ακολούθησε άλλο ένα πολύνεκρο τροχαίο. Η ξέγνοιαστη εκδρομή στο χιονισμένο τοπίο του Τροόδους έμελλε να γίνει εφιάλτης για μια ομάδα αλλοδαπών, αντρών και γυναικών από τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα στις 30 Ιανουαρίου του 2000.

Οι αλλοδαποί στοιβάχτηκαν σαν σαρδέλες στο λεωφορείο και λόγω υπερθέρμανσης των φρένων, ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο  με αποτέλεσμα αυτό να προσκρούσει βίαια στο τσιμεντένιο κιγκλίδωμα. Από το τροχαίο σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι ενώ αρκετοί ακρωτηριάστηκαν.

Σύμφωνα με τις αναφορές το λεωφορείο δεν έπαιρνε μπρος και το έσπρωξαν για να ξεκινήσει, ενώ οι επιβάτες κατά τη διαδρομή, έλεγαν στον οδηγό να ελαττώσει ταχύτητα χωρίς όμως να εισακουστούν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το αστυνομικό ρεπορτάζ εδώ: http://www.reporter.com.cy/police

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας