«Η οικία των οργίων» – Το σεξουαλικό σκάνδαλο που σόκαρε τη Λευκωσία (pics)

Το 1930 πέραν από τα διεθνή προβλήματα που επηρέασαν τον κόσμο η Κύπρος είχε να αντιμετωπίσει και τα δικά της προβλήματα.

Προβλήματα όπως η διωγμός της Παιδείας, το θρησκευτικό ζήτημα, τη έξαρση της πορνείας αλλά και σκάνδαλα που ξεσπούσαν ανά διαστήματα.

Σκάνδαλα όπως, το "Σκάνδαλο της Αλυσίδας" ή "Η Στρογγυλή Τράπεζα" όπως έγινε γνωστό από τον Τύπο της εποχής και τους πολίτες. Τα ονόματα δόθηκαν ως παραλλαγή της ομοφυλοφιλικής φύσης των σεξουαλικών οργίων που σόκαραν την κοινή γνώμη του μικρού νησιού.

Ένας σκανδαλώδης και απατεώνας επίσκοπος οργάνωνε όργια που ξεπερνούν κάθε φαντασία καταφέρνοντας να μπλέξει σε αυτά επώνυμα πρόσωπα, καθηγητές και δασκάλους...

Θύματα των σεξουαλικών του ορέξεων παιδιά, μαθητές και νεαροί με μικρότερο σε ηλικία τον 15χρονο Οχράν.

Η σκανδαλώδης οικία στη Λευκωσία
 
Στις 12 Ιουνίου 1939, δώδεκα Τούρκοι ανάμεσα τους και δύο αστυνομικοί, κάτοικοι της οδού Σαμάν Μπαχτζέ στη Λευκωσία, αποστέλλουν ομαδική επιστολή στο ΕΒΚΑΦ (Τουρκικό τμήμα που διαχειριζόταν θρησκευτικά θέματα των Μουσουλμάνων).

Μέσα από την επιστολή ζητούσαν την άμεση απομάκρυνση της γειτόνισσας τους, Αισέ  Σαλίχ, γιατί όπως ανέφεραν οι πράξεις τις δεν ήταν αρεστές και φαίνονταν περίεργες.

Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές δεν μπορούσαν να παραβλέψουν το γεγονός ότι ανάμεσα στους παραπονούμενους συμπεριλαμβάνονταν και δύο αστυνομικοί, έτσι αποφάνθηκαν την άμεση και ενδελεχή έρευνα στη σκανδαλώδη οικία της οδού Σαμάν Μπαχτζε.

Σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας, αποκαλύφθηκε πως ιδιοκτήτης της οικίας ήταν ο 25χρονος Σιεφήκ και συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας έφερνε στο δωμάτιο του πολλούς μαθητές οι οποίοι έπιναν, διασκέδαζαν και έπαιζαν μουσική.

Για δύο μήνες και από τότε που ο Σιεφήκ νοίκιασε το δωμάτιο, μπαινόβγαινε κόσμος.

Ανάμεσα στους επισκέπτες, σύμφωνα με μάρτυρες, ήταν ο τούρκος δάσκαλος Μάτοκς αλλά και ο Τζέννερ, δάσκαλος σε κυπριακό Κολλέγιο. Ενώ, ανάμεσα στους νεαρούς που συμμετείχαν στη «διασκέδαση» ήταν η κόρη και ο γιός της Αισιέ καθώς και ο αδελφός της Σαχήλ.

Μάνα και κόρη, έμπαιναν στο δωμάτιο μέσα στην νύκτα και παρέμεναν εκεί για λίγα λεπτά σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών (Οσμάν και Σαμή).

Οι πληροφορίες από μάρτυρες ανάφεραν επικριτικά πως ο Σαλήχ, ήταν ομοφυλόφιλος και πως σίγουρα κάτι αισχρό γινόταν στο συγκεκριμένο δωμάτιο.

Επίσης, ένας από τους αστυνομικούς ανέφερε πως ένας ‘Άγγλος που σύχναζε στο δωμάτιο είχε σεξουαλικές σχέσεις με έναν από τους νεαρούς που σύχναζαν εκεί.

Ο απατεώνας επίσκοπος Αμβρόσιος και οι επώνυμοι εμπλεκόμενοι

Τα ονόματα που ενεπλάκησαν στο τότε σεξουαλικό σκάνδαλο είχαν «πέσει σαν βόμβα, στη μικρή κοινωνία της Λευκωσίας.

Εκπαιδευτικοί σε Λύκειο και σε Κολέγιο, δύο αστυνομικοί αλλά και ο επίσκοπος Αμβρόσιος ήταν οι βασικοί "εγκέφαλοι" των οργανωμένων οργίων.

Οι εξελίξεις από τις έρευνες δεν ήταν οι αναμενόμενες για τη διοίκηση αλλά και τους πολίτες.

Η ιδιότητα του επίσκοπου Αμβρόσιου είχε προβληματίσει την αγγλική αποικιακή διοίκηση με το που έφτασε στο νησί. Με αφορμή την εμπλοκή του επισκόπου στο θρησκευτικό ζήτημα της Κύπρου διατάχθηκε η παρακολούθησή του από τους αστυνομικούς.

Η αστυνομία ανακάλυψε πως ο επίσκοπος Αμβρόσιος , ο οποίος θεωρείτο και ο εγκέφαλος της οργάνωση των οργίων, δεν ήταν Ρώσος Ορθόδοξος Επίσκοπος του Αμμάν, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ο Μαίτλαντ Άμπρόουζ Ρέινς, Βρετανός υπήκοος από μητέρα Ρωσίδα.
 
Στις σημειώσεις του αρχιαστυνομικού που διερευνούσε την υπόθεση στις ανακρίσεις του απατεώνα επίσκοπου αναφέρονται τα εξής: 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έφτασαν στην αστυνομία, ο απατεώνας επίσκοπος σύχναζε στα καμπαρέ και είχε αναμείξει  πολύ κόσμο στα όργια που επιδίδονταν στο σπίτι της οδού Σαμάν Μπαχτζέ.

Τα σεξουαλικά όργια, οι ανήλικοι μαθητές και οι φωτογραφίες

Στα όργια που με μυστικό τρόπο οργάνωνε χρησιμοποιώντας το κύρος αλλά και τα χρήματα του ο επίσκοπος Αμβρόσιος, είχαν ως θύματα κυρίως νεαρούς άνδρες αλλά και ανήλικους μαθητές.

Η προτίμηση του επίσκοπου στα ομοφυλοφιλικά φύσης όργια γίνονταν υπό τον φόβο της σύφιλης, η οποία είχε ξεσπάσει την δεκαετία εκείνη στο νησί ενώ, σύμφωνα με  μάρτυρες οι εμπλεκόμενοι εκτελούσαν τα όργια έχοντας ως όρο να μην επισκέπτονται πόρνες.

Οι νεαροί άνδρες πληρώνονταν από τον επίσκοπο για της σεξουαλικές τους δραστηριότητες ανάλογα με τις «υπηρεσίες» που πρόσφεραν, ενώ σοκαριστικό είναι το γεγονός πως ο επίσκοπος ζητούσε να φωτογραφήσει τα όργια ώστε να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες ως «δόλωμα» για άλλους συμμετέχοντες.

Οι φωτογραφίες βρέθηκαν στο σπίτι του επίσκοπου όταν η αστυνομία διέταξε έρευνα στην παρουσία του. Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν φωτογραφίες ενός νεαρού με το όνομα Ντεβίς αλλά και φωτογραφία που απεικόνιζε Κυπριόπαιδα με μαγιό.

Οι μαρτυρίες που «καίνε» τον επίσκοπο

Οι μαρτυρίες των νεαρών που συμμετείχαν στα όργια έφερναν στο φως συνεχώς αποτροπιαστικές  και σοκαριστικές λεπτομέρειες στους αστυνομικούς ανακριτές όπου συνέδεαν τα ομοφυλοφιλικά σεξουαλικά όργια με τον επίσκοπο Αμβρόσιο στο σπίτι της ακολασίας.

Μαρτυρίες όπως αυτή του Χαμπή, του Σιεφήκ (ενοικιαστή της οικίας ) και του Ντερβίς σόκαραν τον αρχιαστυνομικό που είχε αναλάβει την υπόθεση του σκανδάλου αλυσίδα...

Σιεφήκ:
Ο Σιεφήκ γνώριζε τον επίσκοπο σχεδόν τρία χρόνια. Όταν ο επίσκοπος μετακόμισε στη Οδό Λάρνακος στη Λευκωσία , ο μάρτυρας τον επισκεπτόταν συχνά και του πρόσφερε κουφέτες και τσιγάρα. Του ΄λεγε ότι ερχόταν σε συνουσία με αγόρια στη Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και άλλες χώρες. Του άρεσε να επαναλαμβάνει ότι γούσταρε να συνουσιάζεται με νεαρούς...

Ντερβίς:
Ο 20χρονος ήταν πιο ντόμπρος από τους υπόλοιπους μάρτυρες της υπόθεσης. Στην μαρτύρια του ανάφερε πως κινούταν άνετα στο δωμάτιο του Σιεφήκ, στο σπίτι του επισκόπου, σε σινεμά και κέντρα. Είχε συντροφιά και άλλους δύο με τους οποίους όμως δεν είχε επαφή. Με τον άγνωστο όμως Άγγλο, που είχε έρθει από την Αμμόχωστο, είχε επαφή στο  σπίτι του επίσκοπου. Καθένας από του παθητικούς πρωταγωνιστές είχε τον δικό του ρόλο και κάποιες φορές το σκηνικό άλλαζε.

Χαμπής:
Ο Χαμπής βρισκόταν στην υπηρεσία του επισκόπου για περίπου δύο χρόνια. Στις καταθέσεις του είχε αναφέρει πως με την επιστροφή του από την Αμμόχωστο, ο επίσκοπος έφερε μαζί του κάποιο Τούρκο νεαρό ονόματι Ορχάν, που ήταν 16-18 ετών και ζωηρός. Ο Ορχάν έμεινε στο σπίτι του επισκόπου για 10 ημέρες περίπου και τις νύκτες κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι μαζί του.

Μια ημέρα όταν ο Χαμπής μπήκε στο σπίτι βρήκε την πόρτα του υπνοδωματίου του επισκόπου ανοικτή, μ΄ αυτόν να είναι μόνο με μια φανελίτσα και ένα νεαρό Λυκειόπαιδο πολύ κοντά τελείως γυμνό...

Οι μάρτυρες των σεξουαλικών οργίων δεν "καίνε" μόνο τον επίσκοπο αλλά και όλους τους επώνυμους εμπλεκόμενους.

Ο Τύπος, οι συγγραφείς και οι ποιητές

Ο Τύπος, αν και ασκείτο λογοκρισία την εποχή εκείνη πρωτοστάτησε σε ένα τόσο μεγάλο και σοκαριστικό γεγονός. Η πρωτοφανής φύση του σκανδάλου και κυρίως η εμπλοκή σ αυτό ανήλικων παιδιών ώθησε τη δημοσιογραφική κοινότητα σε δημοσιοποίηση καυστικών άρθρων απαιτώντας να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Οι συγγραφείς και ποιητές της εποχής κορόιδεψαν, σαρκάστηκαν και με χιούμορ έδωσαν στο συμβάν μια πιο ανάλαφρη νότα που πίσω της όμως κρυβόταν ντροπή για την κατάντια της κοινωνίας.
 

Παρά τις πιέσεις της τότε δημοσιογραφικής κοινότητας για εκδίκαση , η αποικιακή διοίκηση αποφάσισε να απομακρύνει  κρυφά από την χώρα όλους τους εμπλεκόμενους δίνοντας έτσι τέλος στα κουτσομπολιά αποφεύγοντας κοινωνικές ρήξεις ανάμεσα σε εξουσία και πολίτες.
 
* Οι πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο είναι από το βιβλίο του Παναγιώτη Σ. Μαχλουζαρίδη- Νόμιμα Ανομήματα "Η αλυσίδα" (1989)

Δειτε Επισης

Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου