Ενώπιον της βουλής η ψήφιση νόμου για τους στημένους αγώνες

Σε 15 ημέρες αναμένεται ότι θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, διευκρινίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ τοποθετείται θετικά και τα υπόλοιπα κόμματα θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, αφού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε για τελευταία φορά στην Επιτροπή Παιδείας, κάλεσε τη Βουλή να προχωρήσει στην ψήφισή του σε νόμο ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων.

Σε δήλωση, στη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι με βάση τον προτεινόμενο νόμο θα συσταθεί επιτροπή που θα συλλέγει τις αναγκαίες διαθέσιμες πληροφορίες που αφορούν χειραγώγηση και θα υποβάλλει έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα προωθεί τη διαδικασία των ποινικών διώξεων.

«Η Επιτροπή που δημιουργείται θα συλλέγει στοιχεία, δεν θα κάνει ποινική ανάκριση» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί αυστηρές ποινές που προβλέπουν μέχρι 100.000 ευρώ πρόστιμο ή και 7 χρόνια φυλάκιση.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο δίωξης αδικημάτων που αφορούν χειραγώγηση αγώνων θα λαμβάνονται υπόψη ο νόμος της ΜΟΚΑΣ και ότι άλλο διαλαμβάνουν οι ανακρίσεις και ποινική δικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούν να γίνουν και δημεύσεις περιουσιών, εξήγησε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε πως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για ποινικό αδίκημα που σχετίζεται με τη χειραγώγηση αγώνων και ανέφερε ότι δεν δημιουργείται νέο αδίκημα ώστε να υπάρχει περιορισμός στη δίωξη από την ημερομηνία ισχύς του νέου νόμου.

Στον προτεινόμενο νόμο περιλαμβάνονται αυστηρές ποινές επειδή θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά που όλοι γνωρίζουν και για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία, ή που περιβάλλονται με το νόμο της σιωπής, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να σπάσει το απόστημα που υπάρχει στον ομαδικό αθλητισμό στον τόπο.

 Ο κ. Χατζηγιάννης πρόσθεσε πως ο νόμος αφού ψηφιστεί θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο το οποίο θα οδηγήσει σε λύση αρκετά προβλήματα της αθλητικής δραστηριότητας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου (Λάρνακας), αφού ανέφερε ότι ο προτεινόμενος νόμος θεωρητικά και δυνητικά μπορεί να αποτελέσει όπλο για την καταπολέμηση της χειραγώγησης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την εφαρμογή του, λέγοντας ότι "η μπόχα από τους κόκκινους φακέλους και των διαφόρων άλλων χρωματισμών μας έχει πνίξει".

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν περιθώρια εκ μέρους της Αστυνομίας και άλλων θεσμικών οργάνων ΚΟΠ, ΚΟΑ και άλλων να λάμβαναν μέτρα, αλλά μέτρα δεν λήφθηκαν και άρα το διακύβευμα είναι να υπάρξει βούληση από την Αστυνομία, τους άλλους αρμόδιους φορείς και την επιτροπή που θα συσταθεί να παραχθεί το πάρα πολύ νοσηρό φαινόμενο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας