Κ. Κληρίδης: Κατ΄εξοχήν πολιτικές οι ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας

Το έργο της ανακριτικής ομάδας που διερευνά τα τραπεζικά σκάνδαλα περιορίζεται στην ποινική διερεύνηση, είπε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ενώ «τα άλλα είναι όλα γνωστά». Κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, ο κ. Κληρίδης ενημέρωσε το μεσημέρι την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών αναφορικά με την πορεία των ερευνών για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που αφορούν το τραπεζικό σκάνδαλο, στην παρουσία εκπροσώπων της ανακριτικής ομάδας.
 
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων πέντε υποθέσεις με 31 κατηγορούμενους, ενώ σύμφωνα με βουλευτές που έτυχαν ενημέρωσης από τον Γενικό Εισαγγελέα, προωθούνται στη δικαιοσύνη άλλες έξι με επτά υποθέσεις.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο κ. Κληρίδης, αναφερόμενος σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας – του «Πολίτη» – για το ίδιο θέμα, είπε ότι «δεν είναι σήμερα που θυμήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας ότι υπάρχουν και πολιτικές και άλλες ευθύνες, απλώς υπενθύμισε ότι υπάρχουν αυτές, για να μην το ξεχνούν κάποιοι» και να μην εθελοτυφλούν.
 
«Οι ευθύνες για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας και κατ’ επέκταση της οικονομίας, είναι κατ’ εξοχήν πολιτικής φύσεως και διοικητικής φύσεως» είπε, προσθέτοντας πως πρόκειται για διαχρονικές πράξεις και παραλείψεις οι οποίες συνέτειναν στην τελική κατάρρευση.
 
Αναφέρθηκε ακολούθως στο γεγονός ότι καταλογίζονται συχνά ευθύνες για καθυστερήσεις στην ανακριτική ομάδα και είπε ότι το έργο της «είναι περιορισμένο με την έννοια ότι δεν έχει το καθήκον να ερευνήσει εφ’ όλης της ύλης και να ανεύρει ποιοι είναι οι υπαίτιοι, ποια είναι τα αίτια της κατάρρευσης και ποιοι είναι οι ένοχοι». «Αυτό έχει γίνει και πρέπει να γίνει κτήμα όλων», συνέχισε ο κ. Κληρίδης.
 
Είπε ακόμη ότι «η μια πλευρά επιρρίπτει στην άλλη» ευθύνες και καμία δεν αναγνωρίζει και δεν αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες. «Οι ευθύνες όμως είναι εκεί, οι εξηγήσεις είναι εκεί, τα αίτια είναι εκεί και οι υπαίτιοι είναι εκεί» είπε, ζητώντας να μην ασκείται πίεση σε άλλους.
 
Πρόσθεσε ότι το έργο της ανακριτικής ομάδας περιορίζεται στον εντοπισμό συγκεκριμένων αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί στην πορεία των τελευταίων ετών, η οποία οδήγησε στη δεινή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Τα άλλα είναι όλα γνωστά» είπε.
 
Για το θέμα ρωτήθηκε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος δεν μετείχε στην Επιτροπή Θεσμών, αλλά βρέθηκε στη Βουλή για τις εργασίες άλλης Επιτροπή. Ως Κυβέρνηση έχουμε επιδείξει αποφασιστικότητα από την πρώτη στιγμή για τη διερεύνηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα που οδήγησε τον τόπο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, είπε ο Υπουργός.
 
Πρόσθεσε ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της κοινωνίας για την διερεύνηση αυτών των υποθέσεων και τη διακρίβωση των αιτιών και των υπαίτιων που οδήγησαν στην καταστροφή.
 
Για το λόγο αυτό, συνέχισε, είχε διοριστεί η Επιτροπή Πική, η οποία προχώρησε σε ενδελεχή έρευνα και κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα αναφορικά με τους λόγους και τους υπαίτιους που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή.
 
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση στήριξε με την ίδια αποφασιστικότητα τις έρευνες οι οποίες άρχισαν υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα για τη διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων, ενώ προχώρησε με τη σύσταση ειδικής ομάδας ανακριτών, όπου μετείχαν αρχικά 15 έμπειροι ανακριτές και στη συνέχεια αυξήθηκαν στους 30.
 
Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, οι υποθέσεις αυτές είναι πολύπλοκες και χρειάζεται μια σωστή και συστηματική διερεύνηση.
 
«Εμείς ως Κυβέρνηση και προσωπικά ως Υπουργός Δικαιοσύνης θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια» ούτως ώστε να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και να καταλογιστεί η απαιτούμενη ποινική ευθύνη σε οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, είπε.
 
Ανέφερε τέλος ότι οι προσπάθειες γίνονται από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος καθοδηγεί τις ανακρίσεις και από την ομάδα ανακριτών της Αστυνομίας. Θα τους στηρίζουμε γιατί επιβάλλεται να φτάσει η διερεύνηση στο τέλος κάποια στιγμή, είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση αυτών των φαινόμενων είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε από την πλευρά του ότι έγνοια όλων είναι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα, καθώς κάποιοι «έχουν φτωχοποιήσει τον κυπριακό λαό και οφείλουν να πληρώσουν».
 
Διαφοροποίησε παράλληλα τις πολιτικές από τις ποινικές ευθύνες, λέγοντας ότι οι πρώτες έχουν καταγραφεί στην έκθεση Πική και στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.
 
Μας ενδιαφέρει «να κυλάει η διαδικασία» και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στα δικαστήρια, είπε ο κ. Ζαχαρίου.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών υπάρχουν πέντε υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης με 31 κατηγορούμενους και σχετίζονται οι τρεις με την Τράπεζα Κύπρου, μια με την Λαϊκή και μια με την Focus. Υπό διερεύνηση βρίσκονται άλλες έξι με επτά υποθέσεις οι οποίες πλησιάζουν στην εκδίκαση, ενώ ορισμένες έχουν σταματήσει αφού διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχαν ποινικά αδικήματα. Τέλος, είπε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που τέθηκαν στην άκρη λόγω διεθνούς διαιτησίας που είναι σε εξέλιξη.
 
Ο κ. Ζαχαρίου ζήτησε τέλος το ανακριτικό έργο και ο θεσμός της Νομικής Υπηρεσίας να αφεθούν μακριά από τον προεκλογικό αγώνα.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι υπάρχουν τριών ταχυτήτων υποθέσεις, αυτές που βρίσκονται σε τελικό, σε προχωρημένο, αλλά και σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης.
 
«Καταγράφεται καθυστέρηση και δυστοκία που καθιστά δύσκολη την έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας παράλληλα ότι «η πολυπλοκότητα των υποθέσεων δυσκολεύει την πλήρη διαλεύκανση σε μια σειρά από υποθέσεις που παραμένουν ανοιχτές».
 
Είπε ακόμη ότι «τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο Συναγερμός, που φέρουν τα βαρίδια της ατιμωρησίας για το σκάνδαλο του ΧΑΚ, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί για να μην χρεωθούν και αυτή την αποτυχία».
 
Το πιθανό κουκούλωμα των υποθέσεων θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των πολιτών  ότι κάποιοι βρίσκονται πέρα και πάνω από τον νόμο, είπε ο κ. Δαμιανού, ενώ εξέφρασε εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε στη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα για τις δύο πλευρές που αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες και είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για όλο αυτό το κακό που έγινε, ευθύνεται αυτή η δεκαετής διακυβέρνηση».
 
Ανέφερε εξάλλου ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν «λίγο επιεικής με την Κυβέρνηση» αναφορικά με το προσωπικό που έχει στη διάθεσή του για τη διερεύνηση των σκανδάλων, αποδίδοντας το στην  «προεκλογική περίοδο».
 
Για ένα πρωτόγνωρο έγκλημα απασχολούνται 30 άτομα, είπε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι τα πράγματα βραδυπορούν».
 
Ο κ. Κουλίας είπε εξάλλου ότι ρώτησε τον Γενικό Εισαγγελέα αν πράγματι ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι νεκρός για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι έγκυρος Ελλαδίτης ιατροδικαστής «βεβαίωσε του λόγου το αληθές».
 
Τέλος, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Focus, λέγοντας πως ο Γενικός Εισαγγελέας τον βεβαίωσε πως αν διαπιστωθεί στην πορεία ότι υπήρξε διαπλοκή, δεν θα διστάσει να κάνει εκείνο που πρέπει.
 
Υπάρχουν ώριμες υποθέσεις που αφορούν τόσο την Τράπεζα Κύπρου, όσο και την Λαϊκή, και το Συνεργατισμό, δάνεια αλλά και «κακές επιλογές», είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας κατάληξης των ερευνών, λόγω της πολύπλοκης φύση των υποθέσεων. «Όσες είναι έτοιμες προχωρούν» συμπλήρωσε.
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν και εξέφρασε την ελπίδα ότι «με λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά εκ μέρους όλων» θα καταλήξουν σε ένα αίσιο τέλος.
 
Ο κ. Ευσταθίου παρατήρησε εξάλλου ότι το γεγονός πως δεν ασκείται ποινική δίωξη εναντίον κάποιου, δεν συνεπάγεται πως απαλλάσσεται από τυχόν πολιτική ευθύνη, τη βαριά αμέλεια, τις πράξεις και παραλείψεις του. «Υπάρχουν πλείστες όσες πολιτικές ευθύνες στους νυν και τους προηγούμενους Κυβερνώντες, χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι ποινικές» είπε.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι «τα νέα είναι φτωχά από το μέτωπο της μάχης για την τιμωρία των ενοχών της καταστροφής της οικονομίας». Πρόσθεσε ότι ανακριτές και Νομική Υπηρεσία «παλεύουν με το χρόνο, με συμφέροντα, με σκοπιμότητες» αλλά ιδιαίτερα «με το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, το οποίο ευθύνεται για την καταστροφή».
 
Είπε επίσης ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια και το αποτέλεσμα της τεκμηρίωσης των ποινικών υποθέσεων «δεν είναι το αναμενόμενο».
 
Κατανοούμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια αλλά είναι επιτακτική η απαίτηση των πολιτών να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, είπε και πρόσθεσε ότι η Αλληλεγγύη θα συνεχίσει να είναι αυστηρή και απαιτητική με την ανακριτική ομάδα.
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στην ενόχληση που εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας για την κριτική που γίνεται αναφορικά με την καθυστέρηση στην ποινική εξιχνίαση των υποθέσεων. Είπε ότι ο ίδιος πιέζει συστηματικά για την πλήρη διερεύνηση των σκανδάλων και ζητεί να εξευρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ αποτελεσματικότητα και ταχύτητας.
 
Ανέφερε ακόμη ότι «δεν μπορούμε να περιμένουν 10, 15 και 20 χρόνια» μέχρι να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν.
 
Ο κ. Περδίκης είπε ότι ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για να εισπράξει αρνητική απάντηση από τον επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας. «Αυτό εμένα δεν μου αρέσει, το λέω ξεκάθαρα» είπε ο βουλευτής των Οικολόγων.
 
Είπε εξάλλου ότι γίνονται προσπάθειες, με αδυναμίες, δυσκολίες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Προειδοποίησε τέλος ότι οι απαιτούμενοι θεσμοί που πρέπει να υπάρχουν για να ελέγχουν, όντας η Κύπρος χρηματοπιστωτικό κέντρο, δεν υπάρχουν ούτε σήμερα. «Αν συμβεί ξανά το ίδιο πράγμα, θα ξαναπάθουμε τα ίδια» κατέληξε.
 
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι υιοθετεί την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα ότι το πόρισμα Πική αποδίδει τις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα.
 
Η ομάδα των ανακριτών και η Νομική Υπηρεσία κάνουν ότι είναι δυνατόν, πρόσθεσε, ενώ είπε ότι ο κόσμος απαιτεί κάθαρση και δικαιοσύνη. «Για να υπάρξει ποινική τιμωρία, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πολιτική κάθαρση» κατέληξε ο κ. Χρίστου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ