Σύμφωνο το Ανώτατο με τα σχέδια της Κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό δικαστηρίων

Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφωνεί σε γενικές αρχές με τα νομοσχέδια που προωθεί η Κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό των κυπριακών δικαστηρίων και θα δώσει σύντομα τις τελικές του θέσεις, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
Ανέφερε παράλληλα ότι πριν από τον Απρίλιο αναμένεται η τελική μελέτη των εμπειρογνωμόνων σε σχέση με τον  εκσυγχρονισμό όλων των δικαστηρίων περιλαμβανομένων και των δικαστικών διαδικασιών.
 
Κατά τη συνάντηση, όπως είπε ο κ. Νικολάου, συζητήθηκαν οι πολιτικές θέσεις της Κυβέρνησης για την δημιουργία εμπορικού δικαστηρίου, διοικητικού δικαστηρίου διεθνούς προστασίας και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο οικογενειακό δίκαιο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πρόταση της Κυβέρνησης όπως οι υποθέσεις που αφορούν παιδιά που παραβιάζουν το νόμο εκδικάζονται από τα οικογενειακά δικαστήρια.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο, είπε εξέφρασε απόψεις επί των πιο πάνω νομοσχεδίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, συμφωνώντας σε γενικές αρχές με τη δημιουργία του εμπορικού δικαστηρίου υπό την μορφή που έχει εισηγηθεί η Κυβέρνηση, με την αναγκαιότητα να λειτουργήσει διοικητικό δικαστήριο διεθνούς προστασία, αλλά και με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου.
 
«Έτσι σε πλήρη συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο προχωρούμε με σταθερά βήματα στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό στον τρόπο απονομής δικαιοσύνης στον τόπο μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι μια αναγκαιότητα διάχυτη και επιβεβλημένη, αφού η απονομή της δικαιοσύνης σήμερα, όσον αφορά την ταχύτητα δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που θα ήθελαν τα μέλη της δικαστικής εξουσίας αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.
 
Επεσήμανε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο έχει προχωρήσει στην ανάθεση σε Ιρλανδούς εμπειρογνώμονες της προετοιμασίας μελέτης η οποία θα εκσυγχρονίζει τόσο τις δομές, όσο και τη λειτουργία των δικαστηρίων στην Κύπρο.
 
Ήδη, πρόσθεσε, έχουν κατατεθεί για εξέταση και αξιολόγηση προκαταρκτικές μελέτες που αφορούν το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ υπολογίζεται ότι το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο θα κατατεθεί και η τελική μελέτη που θα αφορά τον εκσυγχρονισμό όλων των δικαστηρίων, περιλαμβανομένων και των δικαστικών διαδικασιών.  
 
Ενισχυμένος ο προϋπολογισμός σε σχέση με τα δικαστήρια
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 που αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε ότι είναι ενισχυμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια.
 
‘Ήδη ανέφερε, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε τρία αναπτυξιακά έργα που αφορούν τη δικαστική εξουσία και αναμένεται να συμπληρωθούν το 2019. Πρόσθεσε ότι το 2019 προγραμματίζεται, με βάση το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, έτσι ώστε να ξεκινήσει η ανέγερσή του από το 2020.
 
Κατά τη σημερινή συνάντηση, είπε επίσης, αξιολογήθηκαν οι πρόσθετες ανάγκες που υπάρχουν όσον αφορά τη λειτουργία των νέων δικαστηρίων σε σχέση με τις κτηριακές ανάγκες και τις ανάγκες σε προσωπικό.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην προωθούμενη ανάπτυξης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, για την οποία έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός που αναμένεται να κατακυρωθεί τέλη του 2017 με αρχές του 2018.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση