Από την αρχή του έτους θρηνήσαμε 41 νεκρούς στην άσφαλτο

Στην επιτακτική ανάγκη για αλλαγή της συμπεριφοράς και καλλιέργεια οδικής συνείδησης από νεαρή ηλικία για ασφαλή και υπεύθυνη οδήγηση και περιορισμό των θανατηφόρων δυστυχημάτων επικεντρώθηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σε χαιρετισμό τους στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία της παγκύπριας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας που άρχισε χθες και θα συνεχιστεί έως τις 22 Οκτωβρίου.  
 
Ο κ. Νικολάου τόνισε τη σημασία της επιστημονικής γνώσης και έρευνας και έκανε αναφορά στην προώθηση νομοσχεδίου που αφορά στη σύσταση του Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, καθώς και στην προώθηση νομοσχεδίου για σύσταση Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, στην οποία θα παραπέμπονται παραβάτες τροχαίας.  
 
Ο Υπουργός υποστήριξε επίσης την ανάγκη για νέους τρόπους ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με βάση πρόσφατη έρευνα που διενέργησε το Υπουργείο του.  
 
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Αρχηγός Αστυνομίας απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να συμπράξουν με την Αστυνομία στον αγώνα για αλλαγή της οδικής συμπεριφοράς, διευκρινίζοντας ότι η Αστυνομία αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Τα ζητήματα οδικής ασφάλειας, υπογράμμισε ο κ. Χρυσοστόμου, μπορούν να αντιμετωπιστούν ριζικά μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό και κατ’ επέκταση μέσα από τη δημιουργία ορθολογικών στάσεων και συμπεριφορών, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ολιστικής προσέγγισης που θα στοχεύει στη δημιουργία κυκλοφοριακής οδικής συνείδησης σε κάθε πολίτη, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, με γνώμονα και προσανατολισμό τον άνθρωπο.  
 
 
Υποστήριξε επίσης την ανάγκη για αύξηση των ποινών ώστε να λειτουργούν πραγματικά αποτρεπτικά, παραπέμποντας σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και για εγκατάσταση συστημάτων φωτοεπισήμανσης, υπενθυμίζοντας ότι το 2006, στους λίγους μήνες που λειτούργησαν, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 50% των τροχαίων δυστυχημάτων.  
 
Ο Αρχηγός Αστυνομίας έκανε επίσης αναφορά στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της Αστυνομίας και τη χρήση τεχνολογικά ανεπτυγμένων μέσων, στο πλαίσιο εφαρμογής της έξυπνης αστυνόμευσης.
 
41 νεκροί από την αρχή του έτους
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ποσοστό γύρω στο 32% των νεκρών σε οδικές συγκρούσεις ήταν νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών. Από τους 41 νεκρούς σε σύνολο 37 θανατηφόρων συγκρούσεων, οι 13 ήταν νέα παιδιά με όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Από τα στατιστικά της Αστυνομίας προκύπτει ότι οι περισσότερες απώλειες στην άσφαλτο γίνονται κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες, συνεπεία υπερβολικής ταχύτητας και απρόσεκτης οδήγησης.
 
 
Η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας είναι αφιερωμένη στους τέσσερις φοιτητές που έχασαν φέτος τη ζωή τους σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις δηλώνοντας πως «ως Πολιτεία, κηρύσσουμε ένα αγώνα καλλιέργειας οδική συνείδησης, γιατί η οδική ασφάλεια πρέπει εμπεδωθεί ως μέρος του πολιτισμού μας».    

Δειτε Επισης

Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό