Μαύρο χρήμα, δολοφονίες, ρωσικά συμφέροντα και στη μέση η Κύπρος

Μια ιστορία που θα μπορούσε εύκολα να αποτελεί σενάριο αμερικανικής ταινίας δράσης κρύβεται πίσω από την απόφαση των κυπριακών δικαστηρίων να μην επιτρέψει σε Ρώσους ανακριτές να ταξιδέψουν στην Κύπρο για να ερευνήσουν εταιρίες που συνδέονται με το ασφαλιστικό ταμείο Hemritage Capital Management.
 
Αν και η αρχική απάντηση των κυπριακών αρχών στο ρωσικό αίτημα ήταν θετική, μετά την αγωγή που κατέθεσε ο Bill Browder, σε κυπριακό δικαστήριο, αποφασίστηκε όπως να μην επιτραπεί στους Ρώσους ανακριτές να ταξιδέψουν στην Κύπρο.
 
Αυτό είχε την άμεση αντίδραση από πλευράς Μόσχας η οποία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε την έκπληξη της για την πορεία της υπόθεσης.
 
Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ
 
Η Μόσχα εκφράζει την έκπληξη της για τον τερματισμό της συνεργασίας της Κύπρου με τον Ρώσο Γενικό εισαγγελέα σχετικά με την ποινική υπόθεση που αφορά αγορά μετοχών της Gazprom και τον William Browder. H Κύπρος αρνήθηκε την είσοδο στη χώρα της ρωσικής αντιπροσωπείας που σκόπευε να διεξάγει έρευνα εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
 
Η αιτιολογία των κυπριακών αρχών είναι η αγωγή που κατέθεσε ο κύριος Browder για να σταματήσει τις έρευνες και τη συνεργασία της Κύπρου με τη Ρωσία διότι πρόκειται για μια «πολιτικά κίνητρα».
 
Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της απόφασης των κυπριακών δικαστηρίων που αποφάνθηκε σχετικά με την υπόθεση του κ. Browder καθώς και με την ανεξαρτησία του.
 
Τέτοιες ενέργειες από τους Κύπριους εταίρους μας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα πρότυπα και τη φύση των διμερών σχέσεών μας, οι οποίες πάντοτε ήταν γνωστές για το υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως αποδεικνύουν οι εντατικές πολιτικές επαφές μας σε όλα τα επίπεδο. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες προσθήκης πολιτικής διάστασης στις ποινικές έρευνες θα εγκαταλειφθούν υπέρ μιας αντικειμενικής και δίκαιης διερεύνησης με σκοπό τον εντοπισμό των ενοχών.
 
Η απάντηση Ιωνά
 
Στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε με γραπτή δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.
Ο Υπουργός διευκρίνισε πως ως αρμόδια Κεντρική Αρχή για την παραλαβή και διαβίβαση αιτήσεων δικαστικής συνδρομής, συνεργάζεται με τις εισαγγελικές αρχές των κρατών- μελών στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για Αμοιβαία Αρωγή σε Ποινικά Θέματα, περιλαμβανομένης της στενής συνεργασίας με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
 
Έχοντας υπόψη ότι, μετά τις πιο πάνω διευθετήσεις, καταχωρήθηκε αγωγή στο Δικαστήριο με αντικείμενο την εκτέλεση του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σεβόμενο τη δικαστική διαδικασία και μη θέλοντας να προκαταλάβει τη δικαστική ετυμηγορία πάνω στα ζητήματα που εγέρθηκαν, και με πρόσθετο δεδομένο ότι οι αιτήσεις αυτής της φύσεως δικάζονται ταχέως, αποφάσισε, για μόνο τον λόγο αυτό, να ανασταλούν επί του παρόντος και μέχρις ότου εκδικασθεί η αίτηση οι περαιτέρω ενέργειες της Αστυνομίας για εκτέλεση του αιτήματος, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και οι Ρώσοι ανακριτές.
 
Διευκρινίζεται ότι αυτό, σε καμία περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ή συνιστά διακοπή της συνεργασίας μας με τις Ρωσικές Αρχές σε σχέση με την υπόθεση αυτή και ότι αυτή θα συνεχιστεί στα πλαίσια που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας στην υπό αναφορά αίτηση.
 
Ποιος είναι ο Browder
 
Η Browder, που γεννήθηκε στο Σικάγο, είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital Management, ενός διεθνούς επενδυτικού ταμείου. Υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χρηματιστηριακή αγορά της Ρωσίας και υποστηρικτής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό άλλαξε, όπως ο ίδιος αναφέρει το 2005, όταν εκδιώχθηκε από τη Ρωσία αφού θεωρήθηκε απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ο Browder υποδεικνύει ότι η απέλασή του οφειλόταν στην απόφασή του για την ρωσική διακυβέρνηση. Στα χρόνια που ο Browder, ο οποίος είναι τώρα Βρετανός πολίτης, εκδιώχθηκε από τη Ρωσία, έχει γίνει αυστηρός κριτής κατά της διαφθοράς του Προέδρου Πούτιν.
 
Στο πρόσφατο βιβλίο του, "Κόκκινη Ανακοίνωση: Αληθινή Ιστορία Υψηλών Οικονομικών, Δολοφονίας και Καταπολέμησης ενός Ανθρώπου για Δικαιοσύνη", εξιστορεί την προσωπική του ιστορία μέχρι την απέλασή του από τη Ρωσία, καθώς και την εκστρατεία του για τη δικαιοσύνη του Magnitsky.
 
Ένας θάνατος στις ρωσικές φυλακές
 
Από το 2005 μέχρι σήμερα που η σχέση φιλίας Browder – Πούτιν μετατράπηκε σε σχέση μίσους. Ο θάνατος του Sergey Magnitisky ο οποίος ήταν δικηγόρος του Browder στη Ρωσία και ερευνούσε τις «κρατικές παρεμβάσεις» που ισχυρίζεται πως έγιναν ο Browder στο επενδυτικό ταμείο που διεύθυνε «Hermitage Capital». Ο Μagnitisky φυλακίστηκε στη Ρωσία και λίγο καιρό αργότερα βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Σύμφωνα με το CNN οι ρωσικές αρχές απέδωσαν τον θάνατο του σε ανακοπή. Αν ο Σεργκέι δεν ήταν δικηγόρος μου, θα ήταν ακόμα ζωντανός σήμερα", είπε, σύμφωνα με τις προετοιμασμένες παρατηρήσεις.
 
Το όνομα του Βρετανού πλέον επιχειρηματία απασχόλησε έντονα τα αμερικανικά μέσα όταν μια εκ των δικηγόρων του συναντήθηκε με τον γιο του Ντόναλτ Τραμπ για να του δώσει στοιχεία σχετικά με τις μυστικές χρηματοδοτήσεις του επιτελείου της Χίλαρυ Κλίντον. Πριν λίγους μήνες η δικηγόρος βρέθηκε να κείτεται στο έδαφος αφού έπεσε από τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διαμένει. 
 
Η υπόθεση φαίνεται να έχει και συνέχεια και να επισκιάζει την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη ρωσική πρωτεύουσα αφού το θέμα του Browders απασχολεί προσωπικά των ισχυρό άντρα της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. 
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι