Η αιματηρή ληστεία στη Λέσχη Ολυμπιακός στη Λευκωσία -  Έπεσε νεκρός ο «εγκέφαλος»

Με αίμα είχε βαφτεί ο δρόμος έξω από την γνωστή, για την εποχή, Λέσχη Ολυμπιακός στη Λευκωσία μετά από την πρωτοφανή απόπειρα ληστείας…

Ήταν 23 Δεκεμβρίου 1986… Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα!

Δύο ληστές ντυμένοι με στρατιωτικές παραλλαγές και φορώντας κουκούλες μπούκαραν στην λέσχη για την ληστέψουν ενώ ανάμεσα στους θαμώνες βρισκόταν ένας αστυνομικός ο οποίος κατάφερε να τους ξεφύγει και να μεταβή στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό.

Αποτέλεσμα, οι δυο κουκουλοφόροι να πιαστούν επ’ αυτόφωρο και να έρθουν αντιμέτωποι με μέλη της αστυνομίας. Ακολούθησε καταδίωξη και άγριο πιστολίδι ενώ από τα πυρά νεκρός έπεσε ο ένας εκ των ληστών, ο οποίος ήταν ο «εγκέφαλος» της γκανγκστερικής ληστείας.
Τα γεγονότα…

Σύμφωνα με όσα γράφονται στα δημοσιεύματα του Τύπου εκείνης της εποχής, στο σωματείο εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν 25-30 άτομα που έπαιζαν χαρτιά ενώ άλλα 10 άτομα έπιναν ποτά στο μπαρ.

Ξαφνικά, γύρω στις  4 και 45 το πρωί, οι δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι εισήλθαν στη λέσχη προτάσσοντας τα όπλα τους στους θαμώνες με αποτέλεσμα να επικρατήσει τρόμος.

Οι δυο ληστές, συγκέντρωσαν τον κόσμο σε ένα δωμάτιο της λέσχης και ζήτησαν τα χρήματά τους.  Ο ένας κουκουλοφόρος κρατούσε στα χέρια του μεγάλη στρατιωτική τσάντα και στο άλλο χέρι ένα αυτόματο όπλο της Εθνικής Φρουράς.

Την ίδια ώρα ο δεύτερος ληστής μάζευε τα χρήματα των παικτών από τα τραπέζια και σύμφωνα με μαρτυρίες τους έλεγε ειρωνικά: «Εχάσετε ούλλοι σήμερα».

Η επέμβαση της αστυνομίας – Ένας νεκρός, καταδίωξη και συλλήψεις  

Ένας από τους θαμώνες του σωματείου, ο Χ.Μ, ξέφυγε από την προσοχή των δραστών, έτρεξε προς τις σκάλες και μετέβη στον αστυνομικό Ομορφίτας για να καταγγείλει το συμβάν.

Αφού ενημερώθηκε ο Λοχίας του αστυνομικού σταθμού, πήρε το όπλο και κατευθύνθηκε στο σημείο ενώ την ίδια ώρα έπεσε «σήμα» και σε άλλους αστυνομικούς.

Ο αστυνομικός, περιμένοντας τους άντρες της ΜΜΑΔ, έφθασε στο σημείο και κρύφτηκε σε παρακείμενο πάρκο.  

Όταν ο αστυνομικός είδε τους δράστες να βγαίνουν εκτός του «Ολυμπιακού» φώναξε: «Αστυνομία. Αφήστε τα όπλα σας και τα χρήματα και παραδοθείτε».

Οι δράστες αντί να συμμορφωθούν στις διαταγές του αστυνομικού έριξαν εναντίον του ριπή πυροβολισμών.
 
Ακολούθως, ο αστυνομικός «απάντησε» και ο ίδιος με πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον έναν από τους δύο δράστες. Τον 21χρονο Θ.Π. από τον Λυθροδόντα ο οποίος δέχθηκε σφαίρα στο στήθος.

Ο άλλος δράστης άφησε το όπλο του στο δρόμο και έτρεξε προς την οδό Ερμού, όπου τον περίμενε ένας άλλος νεαρός με μοτοσικλέτα στην οποία επιβιβάστηκε και διέφυγαν.

Τελικά οι δύο νεαροί συνελήφθησαν κοντά στο σωματείο, όπου είχαν επιστρέψει για να δουν τι απέγινε ο σύντροφός τους.

Τα έριξαν όλα στον νεκρό ληστή…

Όταν μεταφέρθηκαν ενώπιων του Δικαστηρίου Λευκωσίας  οι δύο συλληφθέντες  ανάφεραν στους δικαστές ότι  δέχονταν πιέσεις από τον ληστή που έπεσε νεκρός προκειμένου να συμμετάσχουν στη ληστεία ενώ όπως ισχυρίστηκαν ο ίδιος είχε ετοιμάσει το σχέδιο της ληστείας 15 ημέρες πριν.

«Με συνάντησε στο σωματείο και μου είπε για το σχέδιο. Βλέπεις πόσα χρήματα υπήρχαν στο τραπέζι; Να έρτουμε μια μέρα και να μαζέψουμε», είπε ο Θ.Π σε ένα από τους βοηθούς του.

Οκτώ ημέρες πριν πήγαν μαζί και αγόρασαν στρατιωτικές στολές ενώ το βράδυ της ληστείας, ο ένας εκ των δραστών, μετέβη στο στρατόπεδο όπου εκτελούσε την θητεία του και πείρε δύο πυροβόλα όπλα.

Η τρίτη και σημαντική σύλληψη

Μια μαρτυρία εναντίον τρίτου προσώπου δόθηκε στους αστυνομικούς που τον κατέδιδε ως δεύτερο άτομο που μαζί με τον Θ.Π. που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του αστυνομικού, οργάνωσαν τη ληστεία.
 
Ωστόσο, ο Α.Π δεν βρέθηκε ποτέ στην σκηνή του εγκλήματος και ούτε είχε συμμετάσχει στην ανταλλαγή πυροβολισμών.
 
Η απόφαση του Δικαστηρίου
 
Οι τρείς συλληφθέντες είχαν μεταφερθεί ενώπιων του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε τους δύο πρώτους συλληφθέντες  Α.Π και  Γ.Κ. σε φυλάκιση 7 ετών.
 
Ο τρίτος  Α.Π. το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν ήταν ένοχος και αθωώθηκε αφού τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν από την αστυνομία δεν ήταν επαρκής για να τον καταδικάσουν.
 
Διαβάστε περισσότερα αστυνομικά αφιερώματα ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών