Όταν ο Δημήτρης Μάμας έγινε θέμα σε ολόκληρο τον πλανήτη (pics)

Ο Δημήτρης Μάμας δεν ήταν απλά ένας δημοσιογράφος. Ήταν ο άνθρωπος που εισήγαγε νέες τεχνικές στο αστυνομικό ρεπορτάζ τόσο με τα κείμενα του στις εφημερίδες τις δεκαετίες 80΄ και 90΄ όσο και αργότερα στην ιδιωτική τηλεόραση.
 
Ένα από τα ρεπορτάζ του Δημήτρη Μάμα που έμεινε στην ιστορία, ήταν η ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.
Πιο κάτω ακολουθούν αποσπάσματα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Μάμα στην Εφημερίδα Κήρυκας. Στις 8 Μαρτίου 1987.
 
Μάρτιος 1987…
 
Η ΕΤΥΚ, η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων προειδοποιεί πως τα μικρά υποκαταστήματα των τραπεζών είναι εύκολη λεία για τους ληστές.
«Κάτι άστραψε στο μυαλό μου όταν είδα στις εφημερίδες την ανακοίνωση» σημειώνει ο Δημήτρης Μάμας στην εφημερίδα Κήρυκας. «Αφού δούλεψα καλά την ιδέα μέσα στο μυαλό μου τελικά ανακοίνωσα στο Διευθυντή μου Γιώργο Ηλιάδη τι σχεδίαζα. Του άρεσε και συμφωνήσαμε αμέσως οπότε αρχίσαμε να καταστρώνουμε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης’’».
 
Όταν πια όλα είχαν οργανωθεί στην εντέλεια πήρα το μαγνητόφωνο μου το τύλιξα με μια παλιά Χαραυγή και μπήκα στο αυτοκίνητο με τον φωτορεπόρτερ Κώστα Διογένους και τον φίλο Βάκη».
Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δημήτρης Μάμας μπούκαρε στην τράπεζα ακούμπησε στον πάγκο τυλιγμένο στην Χαραυγή το Μαγνητόφωνο του αναγγέλλοντας στους υπαλλήλους πως ήταν βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Τους διαλόγους που ακολούθησαν τους κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια και τους απομαγνητοφώνησε στην εφημερίδα.
 
Η εφημερίδα Κήρυκας αφιέρωσε πέντε ολόκληρες σελίδες στο πρωτότυπο ρεπορτάζ του Δημήτρη Μάμα.
Έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση
 
Τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν την είδηση σε όλη την υφήλιο. Λίγη μόνο ώρα μετά τη ληστεία κι ενώ ο δράστης βρισκόταν στο γραφείο του ο ανταποκριτής του Associated press Αλεξ Ευθυβούλου τηλεφώνησε στο Δημήτρη Μάμα και ζήτησε συνέντευξη. Οι δηλώσεις του δημοσιογράφου μεταδόθηκαν ύστερα από λίγο παντού στο εξωτερικό.
 
Ο Διευθυντής του Reuters στη Λευκωσία τηλεφώνησε επίσης στο συντάκτη του Κήρυκα και του πήρε συνέντευξη. Ζήτησε επίσης φωτογραφίες από τη ληστεία.  
Οι διάλογοι της ληστείας
 
Ο αστυνομικός ρεπόρτερ σαν κανονικός ληστής μπούκαρε  στην τράπεζα. Πιο κάτω ακολουθούν οι διάλογοι με τους υπαλλήλους της τράπεζας
 
Μάμας: Ρε κοπέλια εν ληστεία. Σε τρία λεπτά εν να εκραγεί . Εν πόμπα με νιτρογλυκερίνης. Είμαι απελπισμένος. Δώστε μου τα λεφτά.
Διευθυντής Τράπεζας: Τι είναι (δείχνοντας την υποτιθέμενη βόμβα)
Μάμας: Πόμπα με νιτρογλυκερίνη. Δώσμου τα λεφτά γλίορα. Σε τρία λεπτά εν να εκραγεί, εν ρυθμισμένη.  Μεν κάμεις καμιάν ενέργεια.
Διευθυντής: Εντάξει εντάξει. Σακούλι νάυλο;
Μάμας προς υπάλληλο: Στάθου ακίνητος σε παρακαλώ. Εν πόμπα τούτον εν να εκραγεί. Πετάσσω την χαμε τζιαι διαλυούμαστιν ούλλοι. Είμαι απελπισμένος.
Σε αυτό το σημείο σύφμωνα με τον Δημήτρη Μάμα εισέρχεται ο φωτορεπόρτερ του Κήρυκα. Υποτίθεται ότι περνούσε τυχαία από το σημείο. Ο Μάμας τον διατάζει να μπει μέσα και να βγάλει φωτογραφίες.
Μάμας: Γλίορα τα λεφτά
Δύο πελάτες εμφανίζονται στην είσοδο και μένουν ακίνητοι μετά από προτροπές του Δημήτρη Μάμα. Στη συνέχεια ο Διευθυντής παραδίδει τα χρήματα της ληστείας στον δημοσιογράφο. Αυτός βγαίνει από την τράπεζα και προχωρεί λίγο. Επιστρέφει λίγο αργότερα στην τράπεζα και δίνει τα χρήματα στον Διευθυντή.
«Έλα ρε φίλε τα χρήματα όπως μου τα έδωσες. Είμαστε δημοσιογράφοι του Κήρυκα τζι εθέλαμνε να δείξουμε πόσο εύλολο πράμαν είναι να γίνει ληστεία στις τράπεζες.
 
Ο Διευθυντής ανακουφισμένος καταλαβαίνει τι έγινε και πιάνει κουβέντα με τον δημοσιογράφο.
Η Αστυνομία έφτασε στο σημείο 20 λεπτά μετά τη ληστεία. «Εκτυπήσαν τα κουδούνια σας και ήρτα. Εν δοκιμαστική;»
 
Ο διευθυντής της τράπεζας εξήγησε στον Αστυνομικό τι πραγματικά συνέβη. «Αν ήταν αληθινός ότι εθέλε να θα μας έκαμνε» είπε ο Αστυνομικός.
 

Δειτε Επισης

Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα