Ζητήθηκε η διαγραφή του βίντεο από τις φυλακές – Ανακριτές… ανακρίνονται

Τα πάνω κάτω σε Υπουργείο Δικαιοσύνης, Αστυνομία και Κεντρικές Φυλακές έφερε η δημοσιοποίηση βίντεο από τη Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου στο οποίο απεικονίζεται επεισόδιο που διαπράχθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 μεταξύ δεσμοφύλακα και κατάδικου του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.
 
Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Αναπληρωτή Αρχηγό της Δύναμης (Υπαρχηγό), Κύπρο Μιχαηλίδη, όπου αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε η έναρξη ποινική έρευνα για τη διαρροή του βίντεο.
 
Την έρευνα αναλαμβάνει αξιωματικός του Αρχηγείου Αστυνομία και δόθηκαν οδηγίες όπως αυτή ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
 
Ανακριτές… ανακρίνονται 
 
Κατά την έρευνα, ο ανακριτής της υπόθεσης θα εξετάσει την διαδρομή του επίμαχου βίντεο από τις 22/9/2016, όπου ο αξιωματικός ασφαλείας των φυλακών, το παρέδωσε σε ανακριτή του ΤΑΕ Αρχηγείου, στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης ξυλοδαρμού του δεσμοφύλακα.
 
Το επίμαχο βίντεο κατείχαν και είχαν πρόσβαση σε αυτό συγκεκριμένα πρόσωπα, ο αριθμός των οποίων δεν είναι μεγάλος, τα οποία αναμένεται να ανακριθούν ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο βίντεο έχει διαγραφεί από το σύστημα των φυλακών, καθότι ως γνωστόν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας παραμένει αποθηκευμένο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 
Πάντως, η Διεύθυνση των Κεντρικών φυλακών, είναι έξω φρενών με τη διαρροή για την οποία αφήνει αιχμές για σκοπιμότητες λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική περίοδο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, «δείχνει» ξεκάθαρα ως πηγή της διαρροής την αστυνομία.
 
Και αυτό, όπως ανέφερε σε δημόσιες δηλώσεις της η Διευθύντρια των φυλακών, εκτός από ότι το βίντεο διαγράφεται, ο μοναδικός που κατέχει αυτή τι στιγμή το οπτικό υλικό από το επεισόδιο είναι ο αξιωματικός ασφαλείας, για τον οποίο δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή.
 
Επίσης σε ότι αφορά το περιεχόμενο του βίντεο η Διευθύντρια ανέφερε ότι «δεν θα συζητώ το θέμα κάθε έξι μήνες και το επεισόδιο το συζητήσαμε αρκετές φορές και απαντήσαμε στη βουλευτή και σε συγκεκριμένα ερωτήματα στη βουλή» ενώ τόνισε ότι «είναι λυπηρό να εκμεταλλευόμαστε τα θέματα ασφάλειας για πολιτικές σκοπιμότητες».
 
«Δεν είμαι από αυτούς που όταν κλείσουν τα φώτα της δημοσιότητας θα ξεχάσω την ποινική έρευνα. Θα περιμένω μέχρι το τέλος γιατί τα θέματα ασφάλειας είναι ύψιστης σημασίας γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα επαναλαμβάνονται τέτοια περιστατικά και η κατάσταση στα θέματα ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων θα είναι ανεξέλεγκτη» ανέφερε η κ. Αριστοτέλους.
 
 
Ζητήθηκε η διαγραφή του βίντεο – Ερώτημα με την άρση της ασυλίας της Ειρήνης
 
Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο από την Βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η Διευθύντρια των φυλακών κάλεσε τον Αρχηγό Αστυνομίας για έναρξη ποινικής έρευνας ενώ με επιστολή της του ζήτησε όπως η αστυνομία παρέμβει για τη διαγραφή του βίντεο καθώς παραβιάζονται θέματα ασφαλείας και προσωπικών δεδομένων κατάδικων και δεσμοφυλάκων. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποσυρθεί ή διαγραφή το βίντεο.  
 
Η διαρροή και η δημοσιοποίηση του βίντεο συνιστά ποινικό αδίκημα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ενώ πρόκειται για μαρτυρικό υλικός της υπό διερεύνησης υπόθεσης από την αστυνομία και ως εκ τούτου ενδεχομένως το συγκεκριμένο οπτικό υλικό να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου.
 
Σε ότι αφορά την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αστυνομικές πηγές μας ανέφεραν ότι θα κληθεί και η ίδια για κατάθεση ενώ άγνωστο μέχρι στιγμής για το πόσο βαθιά θα πάνε οι έρευνες αφού για οποιεσδήποτε περεταίρω εξετάσεις που αφορούν τη Βουλευτή θα πρέπει να γίνει άρση της βουλευτικής της ασυλίας.
 
Την ίδια ώρα, η δημοσιοποίηση του βίντεο έφερε αντιδράσεις από κατάδικους και συγγενείς τους στις φυλακές οι οποίοι επικοινώνησαν με το Τμήμα φυλακών εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους, ενώ δικηγόροι τους διαμηνύουν ότι επιφυλάσσονται νομικά για τα δικαιώματα τους.  
 
Για το όλο θέμα που έχει προκαλέσει σάλο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια σε αντίθεση με το επεισόδιο με τους ψυχικά ασθενείς κατάδικους της πτέρυγας 10 των φυλακών που σημειώθηκε προχθές, όπου ο Ιωνάς Νικολάου διόρισε άμεσα και ερευνώντα λειτουργό για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες. Μάλιστα το «άδειασμα» του Ιωνά στους δεσμοφύλακες προκάλεσε την έντονη αντίδραση τους οι οποίοι εξέφρασαν δημόσια τη δυσαρέσκεια τους έναντι του Υπουργού και ότι θα λάβουν μέτρα.
 

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες