ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι το drone της αστυνομίας των Βάσεων τσακώνει κυνηγούς αμπελοπουλιών

Τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό στον αγώνα της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας κατά του εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης πουλιών, δηλαδή ένα υψηλής τεχνολογίας μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), παρουσιάστηκε σήμερα στους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, το drone είναι κινεζικής κατασκευής, κοστίζει 25 χιλιάδες ευρώ, έχει δυνατότητες νυχτερινής όρασης, μπορεί να καλύψει απόσταση επτά χιλιομέτρων, πετά σε ύψος 500 μέτρων, η ταχύτητα του φτάνει τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και τρεις κάμερες, έχει δυνατότητα να πετά μέχρι και 38 λεπτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άστατες καιρικές συνθήκες όπως βροχές και χιόνια, έχει μεγάλη καθαρότητα εικόνας, ενώ μπορεί να καλύψει περιοχές στις οποίες υπάρχει δύσκολη ή καθόλου πρόσβαση από την Αστυνομία.
Το πρωί στον Αστυνομικό Σταθμό των Βάσεων Δεκέλειας παρουσιάστηκε ενώπιον δημοσιογράφων το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και εξηγήθηκε ο τρόπος λειτουργίας του σύμφωνα με υποτιθέμενο σενάριο. Το σενάριο αφορούσε πληροφορίες που έλαβε η Αστυνομία σύμφωνα με τις οποίες δύο άτομα, ένα με κυνηγετικό όπλο και ένα χωρίς όπλο, μετέβησαν με το αυτοκίνητο τους σε συγκεκριμένη περιοχή όπου υπήρχαν στημένα δίκτυα, με στόχο να παγιδεύσουν παράνομα πουλιά.
 
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο χρειάζεται δύο χειριστές, ένα για το drone και ένα για την κάμερα, αφού απογειώθηκε από τον εξωτερικό χώρο του Αστυνομικού Σταθμού, πέταξε προς τη συγκεκριμένη περιοχή όπου και εντόπισε ένα αυτοκίνητο και δύο δράστες, ο ένας κρατούσε κυνηγετικό όπλο και ο δεύτερος έριχνε πέτρες στον αέρα προκειμένου τα πουλιά να πετάξουν προς τα δίκτυα και να παγιδευτούν.
 
Το drone από ύψος 200 μέτρων, κατέγραψε όλα τα στοιχεία και πήρε φωτογραφίες από το αυτοκίνητο, τα νούμερα του και τα πρόσωπα των δύο ατόμων. Στη συνέχεια ο χειριστής της κάμερας ενημέρωσε την Αστυνομία άνδρες της οποίας μετέβησαν στη περιοχή και συνέλαβαν επ' αυτοφώρω τους δύο δράστες.  
 
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης αναφέρθηκε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χρησιμοποιείται μόνο στο έδαφος των Βάσεων και μετά από πληροφορίες που λαμβάνει η Αστυνομία, ενώ χρησιμοποιείται εδώ και ένα μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν ληφθεί στοιχεία για υποθέσεις που έχουν παρουσιαστεί ενώπιον Δικαστηρίου.
 
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Δεκέλειας, Ανώτερος Αστυνόμος  Jon Ward ανέφερε ότι «η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων δεσμεύεται απόλυτα στο να στοχεύει οποιονδήποτε εμπλέκεται σε παράνομη παγίδευση πουλιών και θα χρησιμοποιήσει όλες τις νόμιμες μεθόδους για να το πετύχει».
 
Πρόσθεσε πως η αγορά του drone θα επιτρέψει στην Αστυνομία να δουλεύει «τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και κατά τη διάρκεια της μέρας, να συλλέγουμε στοιχεία και να τα χρησιμοποιούμε για να συνεργαζόμαστε με αστυνομικούς στο έδαφος, ώστε να στοχεύουμε άτομα τα οποία εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες».
 
 Ο αναπληρωτής Ανώτερος Υπαστυνόμος Μάρκος Πέτρου δήλωσε ότι «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης πουλιών, για εντοπισμό προσώπων που λείπουν από τα σπίτια τους, για φωτογράφηση και κινηματογράφηση σκηνών εγκλήματος και δυστυχημάτων όπου χρειάζεται ταχύτητα για απεγκλωβισμό τυχόν τραυματιών» και για τη συλλογή στοιχείων προκειμένου να ενισχυθεί υπόθεση η οποία θα παρουσιαστεί στο Δικαστήριο.
 
Ο κ. Πέτρου είπε ακόμα ότι «το μήνυμα μας σε όσους σκέφτονται να προβούν σε παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες και ειδικά στην παράνομη παγίδευση πουλιών, είναι ότι η Αστυνομία θα επαγρυπνεί μέρα και νύχτα για να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης».
 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 39χρονο για κλοπή από αποθήκη-Κλάπηκε περιουσία πέραν των 1000 ευρώ
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου