Ο άγνωστος X, με άγνωστο τρόπο και άγνωστο πότε… «πίσω» από τον τέως Υπαρχηγό

Σημαντικές εξελίξεις και ερωτήματα προέκυψαν σήμερα στην ποινική υπόθεση του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου ενώπιον του δικαστηρίου Λευκωσίας, όπου κατηγορείται για τις διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων στα ΜΜΕ για την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών και έκθεσης για τη διαφθορά στην αστυνομία στην Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Η κατηγορούσα αρχή κλήθηκε να απαντήσει σε διευκρινήσεις του συνήγορου υπεράσπισης του τέως Υπαρχηγού σε οτι αφορά τα αδικήματα ενώ, ζήτησε όπως του παραδοθεί το πόρισμα των ποινικών ανακριτών και οι διοικητικές έρευνες.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η κατηγορούσα αρχή ανέφερε ότι απάντησε στο δικηγόρο του κ. Κυριάκου, Άντρο Πελεκάνο, ο οποίος ωστόσο από την πλευρά του σημείωσε πως οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές.

Η λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε στο Δικαστήριο ότι τροποποιήθηκε το κατηγορητήριο, το οποίο υπενθυμίζεται ότι είχε υπογραφεί από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα τροποποιήθηκαν οι λεπτομέρειες ως προς το χρονικό διάστημα των διαρροών και διαγράφηκε η φράση ''άφησε να διαρρεύσουν'' από την δεύτερη κατηγορία και παρέμεινε η λέξη ''διέδωσε'' (από τις 27 Ιουλίου μέχρι 16 Σεπτεμβρίου).

Επίσης η κατηγορούσα αρχή αρνείται να παραδώσει το μαρτυρικό υλικό και περιορίζεται στο να δώσει το δικαίωμα της επιτήρησής του, πράγμα ωστόσο που δεν έγινε ακόμα. Ο δικηγόρος του τέως υπαρχηγού Αστυνομίας ανέφερε ότι θα επιθεωρηθεί ο φάκελος και θα κληθεί να έρθει στην Κύπρο εμπειρογνώμονας από το εξωτερικό. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορούσα αρχή απάντησε στον συνήγορο υπεράσπισης για διευκρινήσεις και στο αίτημα για να παραδοθεί ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό, ότι δεν μπορεί να δοθεί το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, ούτε και οι δύο διοικητικές έρευνες που διεξήχθησαν στην Αστυνομία. 

Η Νομική Υπηρεσία απάντησε ότι το πόρισμα και οι δύο διοικητικές "δεν αποτελούν μαρτυρικό υλικό" για αυτό και δεν θα τους δοθεί, ενώ τους παραδόθηκαν καταθέσεις προσώπων που μαρτύρησαν ενώπιον των ποινικών ανακριτών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Νομική Υπηρεσία ως προς τις διευκρινήσεις για τις διαρροές απάντησε ότι ''ο κατηγορούμενος γνωστοποίησε σε πρόσωπο που δεν είχε υποχρέωση να γνωστοποιήσει έγγραφα του φακέλου της Interpol και η θέση της κατηγορούσας αρχής είναι ότι ο κατηγορούμενος γνωστοποίησε τα έγγραφα σε άγνωστο πρόσωπο με σκοπό να δημοσιοποιηθούν στη διαδικτυακή εφημερίδα REPORTER και στην εφημερίδα Φιλελεύθερος''.

Επίσης η κατηγορούσα αρχή πρόσθεσε ότι όσον αφορά την επίδικη έρευνα στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου, "ο κατηγορούμενος την γνωστοποίησε σε άγνωστο πρόσωπο με σκοπό να περιέλθει στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου". Επίσης άξιον απορίας είναι και το γεγονός ότι η κατηγορούσα αρχή απάντησε στον συνήγορο υπεράσπισης του τέως Υπαρχηγού ότι "είναι άγνωστος ο τρόπος γνωστοποίησης των συγκεκριμένων εγγράφων". 

Τέλος σε ότι αφορά τη χρονική περίοδο των διαρροών η Νομική Υπηρεσία τροποποίησε τις ημερομηνίες και τον κατηγορεί ότι τα έγγραφα διέρρευσαν κατά το μήνα Αύγουστο και Σεπτέμβριο σε μια κατηγορία. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σχέση με την υπόθεση των Σέρβων Εκτελεστών και τις πληροφορίες που μεταβιβάστηκαν από την Interpol Βελιγραδίου υπήρχαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και έγγραφα από ΜΜΕ πριν από τις 27 Ιουλίου ενώ συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημοσίευσε τις φωτογραφίες των Σέρβων εκτελεστών που κατείχε η Αστυνομία πριν καν διαπραχθεί το τετραπλό φονικό.

Παρόλα αυτά για τις συγκεκριμένες διαρροές δεν υπήρξε καμία αναφορά και δεν υπάρχει κατηγορούμενος ενώπιον δικαστηρίου και ως εκ τούτου κατά την επόμενη δικάσιμο ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως υπαρχηγού αναμένεται να θέσει νέα ζητήματα, και επί τούτου, εκτός από τις αναφορές στον «άγνωστο» που τα έκανε όλα, που δεν εντοπίστηκε, που δεν υπάρχει ο τρόπος και ο χρόνος δράσης του και που δεν βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου κανένας άλλος.  

Η επόμενη δίκη ορίστηκε για τις 17 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί. 

Δειτε Επισης

Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi
Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε 43χρονο που τον έπιασαν με κοκαΐνη οι Αρχές