Ιωνάς: Οι Κύπριοι οδηγοί δεν σέβονται τους ποδηλάτες

Η Αστυνομία δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα με τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα με θύματα ποδηλάτες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας ότι δυστυχώς ο Κύπριος οδηγός δεν επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό προς τους ποδηλάτες και μοτοποδηλάτες.
 
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Γιώργου Αποστόλου στο Sigmalive περί προειδοποιήσεων της ομοσπονδίας για τους κινδύνους στους κυπριακούς δρόμους για τους ποδηλάτες, ο κ. Νικολάου ξεκαθάρισε καταρχάς ότι «τα θέματα που αφορούν το οδικό δίκτυο δεν αφορούν την Αστυνομία».
 
Αναφερόμενος σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, ο Υπουργός είπε ότι συζήτησαν «το γενικότερο πρόβλημα το οποίο υπάρχει και πράγματι ήταν κοινή διαπίστωση ότι δυστυχώς ο κύπριος οδηγός δεν επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό στους ποδηλάτες και σε πρόσωπα που οδηγούν μοτοποδήλατα».
 
«Το πρόβλημα αυτό είναι γενικότερο το οποίο δεν μπορεί η Αστυνομία από μόνη της να το αντιμετωπίσει και σχετίζεται με την οδική συνείδηση την οποία πρέπει να επιδεικνύει ο κάθε οδηγός», σημείωσε.
 
Είπε ότι «έχουμε προχωρήσει σε μια έρευνα όσον αφορά τη συμπεριφορά των Κύπριων οδηγών, και μέσα από την έρευνα φάνηκε ξεκάθαρα το πρόβλημα το οποίο υπάρχει, δηλαδή ότι δεν επιδεικνύεται ο αναγκαίος σεβασμός προς όσους κινούνται στο οδικό δίκτυο με ποδήλατο ή μοτοποδήλατο». 
 
«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να φροντίσουμε είναι να δώσουμε τα αναγκαία μηνύματα προς τους Κύπριους οδηγούς για να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό. Μέσα από αυτή την έρευνα προκύπτουν κάποια μηνύματα τα οποία θα πρέπει να προωθήσουμε μέσω της αξιοποίησης είτε του διαδικτύου είτε των άλλων ΜΜΕ, απευθυνόμενοι προς τον Κύπριο οδηγό για να επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό», είπε.
 
Ο κ. Νικολάου εξέφρασε επίσης την ανάγκη όπως τους προσεχείς ένα με δύο μήνες πραγματοποιηθεί μια ειδική εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από τα θέματα αυτά.
 
«Σίγουρα η Αστυνομία εκείνο το οποίο μπορεί να κάμει σε αυτή την προσπάθεια είναι με μια δική της εκστρατεία να προχωρήσει, μέσα από ελέγχους, να στείλει και το δικό της μήνυμα όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα», είπε.
 
«Από εκεί και πέρα, τα οποιαδήποτε άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το οδικό δίκτυο και αν θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες λωρίδες για ποδηλάτες ή με τον φωτισμό είναι ζητήματα που πιστεύω ότι θα πρέπει να τα δούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο», είπε.
 
Ο κ. Νικολάου εξέφρασε το συγκλονισμό του για το θάνατο του 13χρονου, λέγοντας ότι «είναι μια περίπτωση που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους ειδικότερα σε σχέση με το θέμα ότι δεν επιδεικνύεται η απαιτούμενη προσοχή από τους Κύπριους οδηγούς προς τους χρήστες ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων».

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον