«Έφαγε» 1 εκ, γλίτωσε με πρόστιμο γιατί είναι μάνα, δεν τους πλήρωσε και τότε πήγε φυλακή

Πριν από μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα τον περασμένο Φεβρουάριο, 36χρονη μητέρα γλίτωσε από πολυετή ποινή φυλάκισης αφού κρίθηκε ένοχη για απάτη πέρα του 1 εκατομμυρίου, καθώς λήφθηκε υπόψη ότι είναι χωρισμένη και μεγαλώνει ένα δίχρονο παιδί. Ως εκ τούτου της επιβλήθηκε χρηματική ποινή αλλά πριν από λίγες ημέρες κατέληξε στο κελί αφού δεν πλήρωσε τα εν λόγω χρήματα στο κράτος…
 
Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, η 36χρονη πρώην τραπεζική υπάλληλος, απέσπασε το συνολικό ποσό των €1.040.740 από πρόσωπα, αναφέροντάς τους ψευδώς ότι θα επένδυε τα ποσά σε καταθετικά σχέδια δυο τραπεζών, ενώ τέτοια σχέδια δεν υπήρχαν.
 
Μεταξύ Μαρτίου 2011 και Ιουνίου 2016, η 36χρονη απέσπασε από τους παραπονούμενους διάφορα χρηματικά ποσά, αναφέροντάς τους ψευδώς ότι θα τα επένδυε σε επενδυτικό σχέδιο τράπεζας, με το οποίο την είχε, δήθεν, επιβραβεύσει η τράπεζα για τις αποδόσεις της. Η Κατηγορούμενη, αφού απέσπασε τα ποσά, οικειοποιήθηκε σημαντικό μέρος, επιστρέφοντας κάποια ποσά στα παραπονούμενα πρόσωπα. Συγκεκριμένα οικειοποιήθηκε το ποσό των €680.490 από το συνολικό ποσό των €1.383,500, που της είχαν εμπιστευθεί τα παραπονούμενα πρόσωπα.
 
Κατ' ανάλογο τρόπο, απέσπασε περαιτέρω χρηματικά ποσά από άλλα πρόσωπα, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2015-Αυγούστου 2016. Ειδικότερα, προσέγγιζε τους παραπονούμενους και αφού τους έλεγε ότι συγκεκριμένη τράπεζα είχε επιβραβεύσει το σύζυγό της (επειδή είχε γίνει δότης μυελού των οστών) με επενδυτικό σχέδιο με ψηλές αποδόσεις, τους έπειθε να συμμετάσχουν σε αυτό. Αφού απέσπασε διάφορα ποσά, επέστρεψε κάποιο μέρος στα παραπονούμενα πρόσωπα και τα υπόλοιπα ποσά τα οικειοποιήθηκε. Συγκεκριμένα, οικειοποιήθηκε το ποσό των €360.250 από το συνολικό ποσό των €883.000 που είχε αποσπάσει από τους παραπονούμενους.
 
Γλίτωσε τη φυλακή γιατί είναι μητέρα  
 
Η 36χρονη, χωρισμένη μητέρα ενός 2χρονου παιδιού και κόρη γυναίκας αστυνομικού που αφυπηρέτησε με το βαθμό της λοχία, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2016, μετά από σχετική καταγγελία από ένα από τα εξαπατηθέντα πρόσωπα και αφού αρχικά ζήτησε τη βοήθεια δικηγόρου, στη συνέχεια παραδέχθηκε τη διάπραξη των αδικημάτων, δηλώνοντας πως δεν ήταν σε θέση να αποζημιώσει τα παραπονούμενα πρόσωπα.
 
Στην απόφαση του το δικαστήριο ανέφερε ότι:
 
«Η σοβαρότητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει η Κατηγορούμενη είναι αδιαμφισβήτητη. Τόσο τα αδικήματα της κλοπής και εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, όσο και το αδίκημα της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Πράξεις είναι από τη φύση τους σοβαρά. Ειδικά για το αδίκημα της Νομιμοποίησης Εσόδων (59η κατηγορία) η προβλεπόμενη ποινή των 14 χρόνων φυλάκισης ή/και του προστίμου μέχρι €500.000, υποδηλώνει τη σοβαρότητα με την οποία ο νομοθέτης αντιμετωπίζει τα αδικήματα του είδους.»
 
«Η Κατηγορούμενη, προκειμένου να πείσει και εξαπατήσει, εν τέλει, τα θύματά της, δεν δίστασε να μηχανευθεί ανύπαρκτα επενδυτικά σχέδια, εκμεταλλευόμενη ακόμη και την αλτρουιστική ενέργεια του συζύγου της ο οποίος έγινε δότης μυελού των οστών για να σώσει τη ζωή συνανθρώπου μας».
 
Ωστόσο το δικαστήριο, όπως ανέφερε στην απόφαση του, λόγω του ότι η 36χρονη είναι μητέρα ενός 2χρονου παιδιού, «εντάσσει την Κατηγορούμενη στα πλαίσια προστασίας του Νόμου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή στερητική της ελευθερίας».
 
Ως εκ τούτου επιβλήθηκε στην 36χρονη χρηματική ποινή ύψους €125.000, με το δικαστήριο να αναφέρει ότι «θεωρούμε υποχρέωση μας να εκφράσουμε τον προβληματισμό του Δικαστηρίου γιατί οικονομικά εγκλήματα του εύρους της παρούσας υπόθεσης, μένουν στην ουσία ατιμώρητα όταν διαπράττονται από εγκύους ή μητέρες τέκνων ηλικίας μέχρι 3 ετών, λόγω των προνοιών του Νόμου 33(Ι)/2005».
 
Τελικά στη φυλακή γιατί δεν τους πλήρωσε
 
Όταν η 36χρονη «έφαγε» από πολίτες πέραν του 1 εκατομμυρίου λήφθηκε υπόψη ότι είναι μητέρα και γλίτωσε τη φυλακή ενώ όταν δεν πλήρωσε τη χρηματική ποινή που της επιβλήθηκε κατέληξε στις Κεντρικές φυλακές.
 
Η 36χρονη, πριν από περίπου μια εβδομάδα φόρεσε χειροπέδες και μεταφέρθηκε στις Κεντρικές φυλακές αφού δεν κατέβαλε το ποσό των 125 χιλιάδων ευρώ που της επιβλήθηκε και αν δεν το αποπληρώσει, τότε θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 1 έτους και «ξοφλά» χωρίς να πληρώσει το ποσό.  
 
Με βάση τη νομοθεσία, για κάθε μέρα που περνά στη φυλακή αποκόπτετε από το χρέος της περίπου 350 ευρώ και μέχρι στιγμής έχει αποκοπεί από το χρέος της (για περίπου μια εβδομάδα) περίπου 2,500 χιλιάδες ευρώ από τις 125 χιλιάδες ευρώ που πρέπει να πληρώσει. Άγνωστο βέβαια, εάν η 36χρονη θα πληρώσει το ποσό ή θα εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους…
  

Δειτε Επισης

Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών