Ιωνάς: Η Κύπρος δεν κινδυνεύει, όμως τα μέτρα ασφαλείας και ελέγχων είναι αυξημένα

Δεν υπάρχουν ενδείξεις απειλής για την Κύπρο, όμως τα μέτρα ασφαλείας και ελέγχων είναι αυξημένα στις εισόδους, εξόδους και τα οδοφράγματα, κατόπιν πληροφορίας που έλαβαν όλα τα κράτη – μέλη από την ΕΕ να λάβουν περαιτέρω μέτρα, πληροφορία που αφορά κυρίως «την αεροπορική κίνηση», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.
 
Μιλώντας μετά το μνημόσυνο, το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων για τους ήρωες και νεκρούς του Νέου Χωριού Κυθρέας, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, όπου θα συζητηθούν θέματα τρομοκρατίας και θα αξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Κατά πόσο αυτά είναι αποτελεσματικά και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίησή τους, όπως είπε.
 
Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για το ζήτημα, ο Υπουργός εξήγησε πως πρόκειται για πληροφορία της ΕΕ που μέσω του αρμοδίου γραφείου γνωστοποιήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη, ζητώντας όπως ληφθούν περαιτέρω μέτρα ασφάλειας. Μόλις η Κύπρος έλαβε την πληροφορία, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η Αστυνομία προχώρησε σε αξιολόγηση των δεδομένων και των αναγκών «και υπήρξε μια ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας τόσο στις εισόδους όσο και στις εξόδους της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και στα οδοφράγματα».
 
Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι υπάρχουν τώρα διαδικασίες αυστηρότερου ελέγχου, αυξημένα μέτρα στο αεροδρόμιο, έλεγχος των επιβατών, αξιολόγηση πληροφοριών και άλλα, κάποια εκ των οποίων είναι εμφανή και κάποια χειρίζονται οι αρμόδιες αρχές.
 
Η διάρκεια αυτών των μέτρων θα αξιολογηθεί με βάση τις πληροφορίες που θα υπάρξουν και των κινδύνων που μπορεί να διατρέχουμε, «παρά το γεγονός ότι ως Κύπρος δεν έχουμε οποιεσδήποτε ενδείξεις και το τονίζω αυτό. Όμως οφείλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την ομπρέλα ασφάλειας, η οποία δημιουργείται στο χώρο της ΕΕ, καθότι έχουμε δει, ακόμα και πρόσφατα, κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετώπισαν χτυπήματα από τρομοκρατία».
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο καθένας μας θα πρέπει να ανταλλάσσει τις απαιτούμενες πληροφορίες που προκύπτουν από την αξιολόγηση δικών του πληροφοριών και ερευνών.
 
Πρόσφατα, συνέχισε, έγινε αξιολόγηση της κατάστασης κινδύνου και των μέτρων ασφάλειας που θα πρέπει να τηρούμε, παραμένουμε στο ίδιο επίπεδο, όμως λόγω της πληροφορίας που ήρθε– και πληροφορίες έρχονται κατά καιρούς, όπως σημείωσε – αυτή αξιολογήθηκε και λήφθηκαν επιπρόσθετα μέτρα. Κληθείς να πει τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την εν λόγω πληροφορία, ο κ. Νικολάου είπε ότι σχετίζεται περισσότερο με την αεροπορική κίνηση, λήφθηκαν μέτρα σε σχέση με τον συγκεκριμένο τομέα επικινδυνότητας.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου