Όσα κατέγραψε η έκθεση που «έκαψε» τη Ροζίτα – Την «έδωσαν» οι συνάδελφοι της

Συνέχεια στις αποκαλύψεις αναφορικά με τα όσα κατέγραψε στην έκθεση του ο Εσωτερικός Ελεγκτής του ΤΕΠΑΚ και η οποία άνοιξε τον Ασκό το Αιόλου δίνει ο REPORTER.
 
     - Έκθεση Μέρος Α: Αποκαλύπτουμε την έκθεση που «έκαψε» τη Ροζίτα – Οι λίστες των συγγενών
 
Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου μετά τη συνεδρίαση διόρισε τον Άκη Κλεάνθους ως Εσωτερικό Ελεγκτή για να εξετάσει τις καταγγελίες αναφορικά με τη δράση της Λειτουργού Ροζίτας Παυλίδου, η οποία πλέον έχει συλληφθεί από την αστυνομία με άλλους 9 συγγενείς της και 1 καθηγητή.
 
Ο διαχωρισμός της Ροζίτας
 
Η δράση της Ροζίτας από το 2008 μέχρι το 2015 ήταν άψογα σχεδιασμένη ενώ είχε τον απόλυτο έλεγχο στα προγράμματα και κανένα δεν άφηνε να επέμβει.
 
Όπως καταγράφει στην έκθεση του ο Εσωτερικός Ελεγκτής, με βάση τη κατάθεση συγκεκριμένου μέλους ΔΕΠ, η Ροζίτα Παυλίδου διαχώριζε τους ανθρώπους που είχαν την ευθύνη προγραμμάτων σε δύο ομάδες. Αυτούς που συνεργάζονταν πλήρως και συμμορφώνονταν με όσα τους έλεγε και με αυτούς που διαφωνούσαν.
«Αν το μέλος ΔΕΠ τσακωνόταν μαζί της του τα φόρτωνε με αποτέλεσμα το μέλος ΔΕΠ να πελαγώνει και να αναγκάζεται να ζητά και πάλι τη βοήθεια της. Τα ίδια άτομα είπε ότι η κ. Παυλίδου θεωρούσε φίλους και συνεργάτες όποιους περιστασιακά ή σε μόνιμη βάση συγκατάβαιναν με τις δικές της επιθυμίες και συμφωνούσαν με ότι έλεγε αυτή όμως όταν κάποιος διαφωνούσε με αυτήν μεταφραζόταν άμεσα με τη συμπερίληψη του συγκεκριμένου ατόμου στον κατάλογο των ατόμων που δυσκόλευε παρακώλυε και δεν βοηθούσε στην ετοιμασία και υποβολή των προτάσεων τους και στη διεκπεραίωση των ερευνητικών τους προγραμμάτων».
 
Είχε τον μικρότερο όγκο προγραμμάτων αλλά πάντα την περισσότερη δουλεία
 
Στο ΤΕΠΑΚ κατά την επίμαχη περίοδο εργάζονταν τέσσερις Λειτουργοί Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων καθώς και ένας προϊστάμενος τους.
 
Μεταξύ των τεσσάρων λειτουργών ήταν και η Ροζίτα Παυλίδου. Μιλώντας στον Εσωτερικό Ελεγκτή οι τρεις λειτουργοί για την υπόθεση Παυλίδου εξέφρασαν την άποψη ότι η κατανομή του όγκου εργασίας στους τέσσερις λειτουργούς δεν ήταν ομοιόμορφή γιατί η Κ. Παυλίδου χειριζόταν το μικρότερο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων, περίπου το 10% ενώ αυτοι το 25 με 30%.
 
Παρόλα αυτά η Ροζίτα Παυλίδου παραπονιόταν συνεχώς για το μεγάλο όγκο εργασίας που είχε κάτι που δεν δικαιολογείτο από τον αριθμό των ερευνητικών προγραμμάτων που διαχειριζόταν. Παρά τα παράπονα τους για την ανομοιομορφία στον όγκο δεν άλλαξε κάτι ενώ η Ροζίτα Παυλίδου υποστήριξε πως η ίδια έκανε διαχείριση των προγραμμάτων, κάτι ωστόσο που κανένας άλλος λειτουργός δεν έκανε γιατί δεν ήταν μέσα στα καθήκοντά τους.
 
Συντηρούσε μια πλάνη
 
Σύμφωνα με την έρευνα του Εσωτερικού Ελεγκτή, «η κ. Παυλίδου συντηρούσε μια πλάνη περί τεράστιας δυσκολίας παρακολούθησης και διαχείρισης των έργων κάτι που αποδείχτηκε ψέμα όταν ένα μέλος ΔΕΠ πήρε την πλήρη ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης έργου που διαχειριζόταν η κυρία Παυλίδου». 
 
Ήταν τα αυτιά και τα μάτια των καθηγητών
 
Όπως διαφαίνεται μέσα από τη 18σελιδη έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή, η Ροζίτα Παυλίου όντως εργαζόταν με ιδιαίτερο ζήλο για να φέρει εις πέρας τον μεγάλο φόρτο εργασίας που η ίδια δημιουργούσε.
 
Αν και ήταν εκτός των καθηκόντων της «εργαζόταν για ώρες ώστε να περνούν όλα από μπροστά της αφού ετοίμαζε και έλεγχε timesheets ετοίμαζε οδηγίες πληρωμής, έκανε την κατανομή των ωρών εργασία στο πακέτο εργασίας, βοηθούσε στην αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού των έργων, ενημέρωνε και προειδοποιούσε το μέλος ΔΕΠ για το ποιες δαπάνες πρέπει να γίνουν στο επόμενο τρίμηνο και κρατούσε αρχείο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στο οποίο βρίσκονταν τα πάντα».

Επίσης με βάση τα ίδια άτομα, η κ. Παυλίδου τηρούσε αρχείο με τον προϋπολογισμού του κάθε ερευνητικού προγράμματος και με βάση αυτό ελεγχόταν η επιλεξιμότητα των δαπανών.
 
Κατάφερε να είναι αναγκαία για να πηγαίνει ταξίδια
 
Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα η κατηγορούμενη Λειτουργός του ΤΕΠΑΚ να εδραιώσει ότι η συμμετοχή της ήταν επιβεβλημένη με συνέπεια να είναι αναγκαία και η παρουσία της στα ταξίδια στο εξωτερικό.
Η ίδια μιλώντας στον Εσωτερικό Ελεγκτή σημείωσε πως «πολλά μέλη ΔΕΠ ζητούσαν από την ίδια να παρευρίσκεται γιατί ήταν πολύ καλή γνώστης των διαδικασιών κα της οικονομικής διαχείρισης των προγραμμάτων. Επίσης είπε ότι ήταν η πιο παλιά Λειτουργός, δούλεψε περισσότερα χρόνια και έτσι ήταν επόμενο να συμμετέχει σε περισσότερα ταξίδια από τους υπόλοιπους».
 
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή, οι ίδιοι οι ερευνητές και καθηγητές ζητούσαν γραπτώς από τον προϊστάμενο της Ροζίτας Παυλίδου την παρουσία της στο εξωτερικό, ενώ πάντα σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ο λόγος που η ίδια έκανε περισσότερα ταξίδια ήταν λόγω της φύσεως των προγραμμάτων που διαχειριζόταν σε σχέση με τους συναδέλφους της.
 
Στον Πίνακα μπορείτε να δείτε τα ταξίδια της Ροζίτας και των συναδέλφων της.
 
Τα συμπεράσματα του Ελεγκτή του «έκαψαν» τη Ροζίτα
 
Με βάση τις 14 συνεντεύξεις και τα στοιχεία που ο εσωτερικός ελεγκτής κατάφερε να μαζέψει, διαπίστωσε πιθανή έλλειψη διαφάνειας ή και επηρεασμό μελών ΔΕΠ για εργοδότηση συγγενών της ή του γιου της, όπου έκανε εισήγηση χωρίς να αναφέρει τη μεταξύ τους σχέση.
 
Επίσης, διαπιστώθηκε πιθανή στήριξη επιστημονικών υπευθύνων σε θέματα που δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα της ενώ καταγράφεται και η ανάθεση έργου στο γιο της ο οποίος πιθανόν να μην είχε τα απαραίτητα προσόντα.
 
Τα συμπεράσματα του εσωτερικού ελεγκτή
 

 Δείτε εδώ το μέρος Α της έκθεσης και τα όσα καταγράφονται: Αποκαλύπτουμε την έκθεση που «έκαψε» τη Ροζίτα – Οι λίστες των συγγενών
 
Η εν λόγω έκθεση που έφερε στο φως ο REPORTER, παραδόθηκε στη συνέχεια στον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος διενήργησε έρευνα και ακολούθως εισηγήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ποινική διερεύνηση.
 

Δείτε τα στοιχεία για εργοδοτήσεις/αναθέσεις εργασιών σε άτομα που πιθανόν να ειναι συγγενικά πρόσωπα της Ροζίτας Παυλίδου 

 

 

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία