Η επίθεση με όλμους και ρουκέτες στο Ακρωτήρι – Τρομοκράτες ήθελαν να συστηθούν στους εχθρούς

Απρίλιος 1986. 
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες με την επιχείρηση  «El Dorado Canyon» με αφορμή ένα ασήμαντο περιστατικό σε μπαρ του Βερολίνου βομβαρδίζει ανελέητα τη Βεγγάζη και την Τρίπολη.
 
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του το Πεντάγωνο σημειώνει πως η Λιβύη εμπλέκεται σε βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ του Βερολίνου στις 5 Απριλίου 1986.
 
Βέβαια είχε προηγηθεί η ανακήρυξη του συνόλου του κόλπου της Σύρτης ως χωρικά ύδατα της Λιβύης τον Μάρτιο του 1986, απόφαση που οδήγησε σε διπλωματική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και τις Λιβύης.
 
Στις 10 Απριλίου ακολούθησαν οι βομβαρδισμοί της Λιβύης από την αμερικανική αεροπορία, με τη Βρετανία να υποστηρίζει από το παρασκήνιο. Στα πλαίσια της υποστήριξης οι Βρετανοί πρόσφεραν στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου ως ορμητήριο για τις επιθέσεις. Στις επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκε από τα αμερικανικά αεροπλάνα και η βάση του Γιβραλτάρ.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο προς τον αραβικό κόσμο αλλά ούτε και η τελευταία. Η Κύπρος όμως «μπήκε στο μάτι» των Αράβων και αποτέλεσε στόχο βομβιστικών και άλλων ενεργειών που την έβαλαν σε περιπέτειες.
 
Το Ακρωτήρι στο στόχαστρο των Αράβων
 
Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 3 Αυγούστου του 1986 η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο μετά από επίθεση με όλμους, ρουκέτες και μπαζούκας στην Λεμεσό.
 
Έξι Άραβες που έφτασαν μυστικά στην Κύπρο επιχειρούν κατά των Βάσεων Αρκωτηρίου. Με δύο αυτοκίνητα που ενοικίασαν από διαφορετικά γραφεία ενοικιάσεως στη Λεμεσό χωρίζονται σε 3 ομάδες και χτυπούν διάφορα σημεία των Βάσεων . Οι δράστες χτυπούν στις πέντε το απόγευμα και οι Βρετανικές Βάσεις τίθενται σε συναγερμό.
 
Οι εκρήξεις που ακολούθησαν ήταν πολύ ισχυρές καταφέρνοντας μεγάλες ζημιές στις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον τραυματισμό τριών ανθρώπων, δύο γυναικών και ενός άνδρα.
Η επίθεση έγινε πρώτο θέμα στο κεντρικό δελτίο του BBC που μετέδωσε δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Άμυνας σύμφωνα με τον οποίο η επίθεση έγινε με όλμους και ρουκέτες τραυματίζοντας τρία άτομα και προκαλώντας ζημιές στο κτήριο του Ναυτικού Ομίλου των Άγγλων και στις κατοικίες Βρετανών.
 
Ανακριτές της Scotland Yard  έφτασαν στην Κύπρο για να πραγματοποιήσουν τις έρευνες και σύμφωνα με τις αναφορές τους οι δράστες της επίθεσης ήταν έξι πρόσωπα αραβικής καταγωγής. Η κυπριακή Αστυνομία τέθηκε επίσης σε συναγερμό αφού υπήρχαν πληροφορίες πως οι δράστες τις επιθέσεις βρίσκονταν στη Λεμεσό. Από τα γραφεία του ΤΑΕ Λεμεσού πέρασαν διάφορα πρόσωπα Αραβικής καταγωγής για καταθέσεις.
Τα δύο οχήματα βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα στην πόλη της Λεμεσού και κατασχέθηκαν από την Αστυνομία , ενώ σε αυτά βρέθηκαν διάφορα τεκμήρια που μαρτυρούσαν την εμπλοκή τους στις επιθέσεις.
 
Επέλεξαν το Ακρωτήρι για να συστηθούν στους εχθρούς τους
 
Σε ανάλυση της για την επίθεση στις Βάσεις η εφημερίδα New York Times σημείωνε πως φαίνεται να έγινε από μια νεοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωσή με την ονομασία «Unified Nasserite Organization» που είχε ως στόχο να πλήξει τα βρετανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Μάλιστα η εφημερίδα σημείωνε πως η οργάνωση είχε διασυνδέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.Εξάλλου η εφημερίδα δημοσίευσε προκήρυξη της οργάνωσης που αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση στην Κύπρο εις απάντηση στις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη τον Απρίλιο του 1986.
Σύμφωνα με αναλυτές η επίθεση έγινε μετά από πολλή προετοιμασία και έδειχνε την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου δράσης από τους τρομοκράτες, όπως τους αποκαλεί ενώ προσέθεταν πως ήταν μόνο η αρχή στη δράση της οργάνωσης που θα είχε ως στόχο κι άλλα σημεία βρετανικού ενδιαφέροντος στη Μεσόγειο.
 
Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε νέα επίθεση
 
Λίγες μέρες αργότερα συνεληφθη ακόμα ένα πρόσωπο αραβικής καταγωγής στη Λεμεσό  και στην κατοχή του βρέθηκαν 18 χειροβομβίδες έτοιμες προς χρήση ένα πιστόλι και ένας σιγαστήρας όπλου. Ο Αμιν Αμινέ Ζαρούρ Σουλειμάν υποχρεώθηκε σε αποκαλυπτική ανάκριση και προέβη σε αποκαλύψεις γύρω από τα σχέδια κα τη δράση διαφόρων αραβικών οργανώσεων.
 
Σε κατάθεση που έδωσε είπε ότι ήρθε στην Κύπρο λίγε μέρες προηγούμενες και είχε στην κατοχή του δύο χειροβομβίδες και τις υπόλοιπες της πήρε από συμπατριώτες του στην Κύπρο.
 
Σύμφωνα με την κατάθεση του τις επόμενες μέρες θα έρχονταν κι άλλοι συμπατριώτες του στην Κύπρο για να εκτελέσουν άγνωστη αποστολή.

Δειτε Επισης

Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών