Η σημασία των τατουάζ στην κουλτούρα του υποκόσμου και των φυλακών

Είναι τοις πάσοι γνωστό πως τα τατουάζ είναι βασικό συστατικό της κουλτούρας του υποκόσμου και των φυλακών σε όλο τον κόσμο. Από τους γιαπωνέζους γιάκουζα μέχρι τη Μάρα Ματρούτσα του ελ Σαλβαδόρ κι από τους Αρείους νεοναζί μέχρι τους γκάνγκστερ της Ινδονησίας, η κάθε συμμορία έχει τα δικά της διακριτικά και σύμβολα, τα οποία κάνουν δηλώσει στη δική τους «γλώσσα».

Οι ψυχίατροι λένε πως το τατουάζ είναι μια προσπάθεια να «κοσμηθεί» το σώμα και να καλυφθεί η δολοφονική αλλά υποσυνείδητη αίσθηση της ντροπής που κατατρώει τον εγκληματία.

Οι κοινωνιολόγοι πως είναι ένας τρόπος να αισθάνεσαι ότι ανήκεις, μια διεστραμμένη μεν κοινωνικοποίηση δε. Οι ποινικοί λένε πως είναι ένας τρόπος να ξηγηθείς και να επιβιώσεις στη ζούγκλα των φυλακών.

Σε κάθε περίπτωση τα τατουάζ είναι η τέχνη του να δηλώνεις με μαύρα στίγματα τα μαύρα της ψυχής – απειλή ή έμμεση απόπειρα εξιλέωσης. Ιδού τα πιο χαρακτηριστικά τατουάζ που μιλάνε τη γλώσσα των φυλακών. Δεν κάνει κακό να έχει κανείς το νου του...

Το δάκρυ: Το πιο κλασικό τατουάζ φυλακισμένων. Αν και οι «έξω» μπορούν να το ερμηνεύσουν με διάφορους τρόπους, μέσα στη φυλακή σημαίνει ένα πράγμα: «Σκότωσε άνθρωπο».

Δάκρυ - περίγραμμα: Σημαίνει «δουλειά» που δεν έχει ολοκληρωθεί. Οπως για παράδειγμα, όταν προσπάθησαν να σκοτώσουν κάποιον και δεν τα κατάφεραν ή σχεδιάζουν να πάρουν εκδίκηση όταν βγουν.

Ρολόι χωρίς δείκτες: Συμβολίζει το χρόνο που έχει παγώσει. Το κάνουν έγκλειστοι με πολύ μεγάλες ποινές ή ισόβια.

Μάτια στο υπογάστριο: Το «χτυπάνε» ιδίως ρώσοι φυλακισμένοι και σημαίνει ένα πράγμα: «είμαι ομοφυλόφιλος». Σκεφτείτε το ως πρόσωπο με ιδιαίτερα μακριά.... μύτη και θα καταλάβετε το μήνυμα.


Πέντε τελείες: Ένα πολύ διακριτικό τατουάζ, που το κάνουν πολλοί εγκληματίες, είτε μέσα στη φυλακή είτε όταν βγουν. Αυτό το μοτίβο σημαίνει πως ο άνθρωπος πέρασε κάποιο χρόνο στη «στενή». Οι τέσσερις τελείες είναι οι τοίχοι και η πέμπτη ο φέρων-έγκλειστος.

Τριφύλλι ή/και AB: Άμα δείτε κάποιον με αυτό το σύμβολο, καλύτερα να απομακρυνθείτε. Στις αμερικανικές φυλακές, είναι το σύμβολο των μελών της Aryan Brotherhood, της συμμορίας με ρατσιστικό προσανατολισμό τύπου «Οι ανώτεροι Λευκοί, οι υπάνθρωποι μαύροι». Μη σας μπερδεύει το τριφύλλι, αυτοί οι γκάγκστερ είναι κανονικοί... ανθρωποφάγοι.
 

«ACAB» ακρωνύμιο της φράσης «All Cops Are Bastards». Προέρχεται από τις βρετανικές φυλακές και φοριέται από όσους έχουν κάνει στόχο ζωής να μισούν τους «μπάτσους».

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»