Χθες παρανόμησε, χθες συνελήφθη, χθες καταδικάστηκε, σήμερα πέθανε

Στις Κεντρικές φυλακές μεταφέρθηκε χθες το απόγευμα ο 37χρονος Πολωνός που άφησε την τελευταία του πνοή στο κελί του, λίγες ώρες μετά την μεταφορά του στο σωφρονιστικό ίδρυμα.
 
Όπως είχαμε μεταδώσει, ο άτυχος 37χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 ημερών για το αδίκημα της οχλαγωγίας υπό κατάσταση μέθης.
 
 
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι το αδίκημα διαπράχθηκε χθες στη Λεμεσό, χθες συνελήφθη, χθες οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου, χθες καταδικάστηκε, χθες μεταφέρθηκε στις Κεντρικές φυλακές και σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες ξεψύχησε στο κελί του.
 
Επίσης, ερωτήματα εγείρει και το θέμα αντιμετώπισης του 37χρονου καθώς εύλογα διερωτάται κάποιος πώς οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου και πώς ήταν σε θέση να αντιληφθεί την διαδικασία αφού προηγουμένως ήταν σε κατάσταση μέθης;
 
Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει, είναι αν έγιναν όλες οι ενέργειες ούτως ώστε να παρουσιαστούν οι συνθήκες και η οικογενειακή κατάσταση του 37χρονου ενώπιον δικαστηρίου, πχ έκθεση Γραφείου Ευημερίας, τακτική η οποία ακολουθείται στο δικαστήριο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 37χρονος δεν εκπροσωπείτο καν από δικηγόρο.
 
Ο άτυχος 37χρονος κατά την εισδοχή του στις φυλακές και σε προσωπική συνέντευξη που του έγινε, ανέφερε ότι δεν έχει οικογένεια στην Κύπρο και ότι έφθασε στο νησί το 2010.
 
Επίσης ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα αλκοολισμού και αφού του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις χωρίς να διαπιστωθεί οτιδήποτε, μεταφέρθηκε σε πτέρυγα με κρατουμένους που τυγχάνουν αυξημένης παρακολούθησης.  
 
Και σε αυτό το σημείο εγείρεται άλλο ένα ερώτημα… Η ποινή φυλάκισης 15 ημερών θα έλυνε το πρόβλημα του αλκοολισμού ούτως ώστε να μην προκαλούσε εκ νέου οχλαγωγία ή μήπως για άλλη μια φορά φαίνεται η έλλειψη κοινωνικών παροχών που η πολιτεία αγνοεί και λύνει τα προβλήματα στέλλοντας τους όλους στις φυλακή; Σκοπός τελικά είναι ο σωφρονισμός και η βοήθεια του αλκοολικού και του ναρκομανή που πιάστηκε με λίγα γραμμάρια ή ποιος ασχολείται;      
 
 
Υπενθυμίζεται ότι ο 37χρονος φαίνεται να υπέστη ανακοπή καρδίας ενώ για το θάνατο του ενημερώθηκε η Πρεσβεία του ούτως ώστε να εντοπιστούν συγγενείς του για να ενημερωθούν για το θάνατο του.
 
Η ανακοίνωση του Τμήματος φυλακών 

Δυστυχώς τις πρώτες πρωινές ώρες βρέθηκε αναίσθητος στο κελί του Πολωνός 37χρονος κατάδικος από τους επί καθήκοντι δεσμοφύλακες. Στη συνέχεια κλήθηκε ασθενοφόρο, ο ιατρικός λειτουργός των Φυλακών, η Αστυνομία και οι ιατροδικαστές όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Eκ πρώτης όψεως υπέστηκε ανακοπή καρδίας.

Χτες 10/8/2017, ο 37χρονος Πολωνός συνελήφθηκε, καταδικάστηκε και μεταφέρθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας στις Φυλακές για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 ημερών για το αδίκημα της μέθης.

Λόγω του ότι ο ίδιος στην προσωπική συνέντευξη κατά την εισαγωγή του στις Φυλακές δήλωσε ότι είναι αλκοολικός, εισήχθηκε στην πτέρυγα αυξημένης παρακολούθησης.

Έχει ενημερωθεί η Πρεσβεία του και καταβάλλονται προσπάθειες για να εντοπιστούν συγγενείς του, ώστε να ενημερωθούν λόγω του ότι δεν έχει δηλώσει οποιοδήποτε οικείο πρόσωπο στην Κύπρο.

Ως Τμήμα Φυλακών εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας και συνάμα τον προβληματισμό μας, ανεξάρτητα από το ποινικό αδίκημα, άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας από ειδικά θεραπευτικά κέντρα, να καταλήγουν στη Φυλακή.

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον