Τρεις κυπριακές υποθέσεις στους “Most Wanted” της Ευρώπης

Στον κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους της Ευρώπης φιγουράρουν τρία πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε τρεις ξεχωριστές αστυνομικές υποθέσεις που απασχόλησαν την Κύπρο.
 
Leif Torkel Grimsrud
Η πρώτη και πιο πρόσφατη αφορά την απαγωγή της μικρής Μαρίε από τον πατέρα της, Leif Torkel Grimsrud το πρόσωπο του οποίου βρίσκεται ανάμεσα στους 66 πλέον καταζητούμενους της Eurpol.
 
 
Η απαγωγή που φέρεται να οργανώθηκ από τον πατέρα της μικρής, έγινε στις 27 Απριλίου 2017, όταν απήχθη από τα χέρια της μητέρας της από δύο κουκουλοφόρους, έξω από το νηπιαγωγείο της στην Δασούπολη. Η 4χρονη Marie Eleni Grimsrud εκ τότε παραμένει εξαφανισμένη.
 
Ωστόσο πριν από ένα χρόνο ακριβώς ο πατέρας της μικρής φέρεται να είχε αποπειραθεί και πάλι να απαγάγει την κόρη του. Τον Φεβρουάριο του 2016, συγκεκριμένα, η Αστυνομία είχε περάσει χειροπέδες σε τρεις Νορβηγούς που έφτασαν στην Κύπρο και σχεδίαζαν την απαγωγή της Marie, κατ΄ εντολή του πατέρα. Ωστόσο η Europol σήμανε συναγερμό και έτσι η απαγωγή απετράπη στο παρά πέντε.
 
Οι συλληφθέντες 29, 40 και 60 ετών, με πλούσιο παρελθόν και γνωστοί στις Νορβηγικές αρχές για την εγκληματική δράση τους, ισχυρίστηκαν ότι έφθασαν στην Κύπρο προκειμένου να παραλάβουν το αυτοκίνητο του 48χρονου πατέρα της 4χρονης, το οποίο διέθετε στην Κύπρο.
 
Aleks Burelli  
Η δεύτερη περίπτωση αφορά τον Aleks Burelli  ο οποίος καταζητείται σε Κύπρο και εξωτερικό για την υπόθεση του τριπλού φονικού της Αγίας Νάπας το 2016.
 
Οι κυπριακές αρχές δημοσιοποίησαν την φωτογραφία του από την πρώτη στιγμή, με σκοπό την παροχή πληροφοριών για την διευκόλυνση των ανακρίσεων, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν στον εντοπισμό του.
 
Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν τις έρευνες διαπίστωσαν ότι ο 41χρονος δράστης της τριπλής δολοφονίας στην Αγία Νάπα, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο τραπέζι του επιχειρηματία Καλοψιδιώτη, είχε περάσει στην Κύπρο, από τα κατεχόμενα πριν από έναν μήνα περίπου, μαζί με τον 48χρονο Aleks BURRELI. Αυτό και μόνο το γεγονός τον κατέστησε από την πρώτη στιγμή ύποπτο.
 
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 48χρονος ήταν αυτός που οδηγούσε το αυτοκίνητο με το οποίο είχαν προσεγγίσει οι δράστες στην Αγία Νάπα, και βρέθηκε καμμένο μετά την επίθεση. Εικάζουν πως αυτός απομάκρυνε από το σημείο των δολοφονιών έναν ακόμη συνεργό που είχε τραυματιστεί από την ανταλλαγή των πυροβολισμών
 
Εξάλλου, ο Burelli είχε απασχολήσει στο παρελθόν και τις ελληνικές αρχές, όταν σε αστυνομική καταδίωξή του στο Κερατσίνι, το 2013, είχαν πέσει πυροβολισμοί. Νωρίτερα, και συγκεκριμέν, το 2006 είχε συλληφθεί για κατοχή ενός κιλού κοκαΐνης και πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκισης. Έμεινε έγκλειστος για τρία χρόνια έως ότου αποφυλακιστεί το 2009.
 
Ivan Milovanovic
Στην τρίτη περίπτωση ανήκει ο Ivan Milovanovic μέλος της συμμορίας των «Ροζ Πάνθηρων», το DNA του οποίου έχει συνδεθεί με τρεις υποθέσεις ληστείας που διαπράχθηκαν στην Κύπρο το 2012. Ωστόσο, η συμμορία φέρεται υπεύθυνη για τη διάπραξη σωρείας ληστειών επί πληρωμή, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό.
 
 
Μέλος της μάλιστα, ένας 40χρονος Σέρβος, συνελήφθη στη Γερμανία το 2016 όταν το DNA συνδέθηκε με υπόθεση ληστείας κοσμηματοπωλείου στην Λεμεσό το 2012. Αλλά και στην Κύπρο τον ίδιο χρόνο συνελήφθη 37χρονος Λετονός το DNA του οποίου συνδέθηκε με την ίδια υπόθεση.
 
Βασίλης Παλαιοκώστας
Στην λίστα των «66» φιγουράρει και ο γνωστός Έλληνας σεσημασμένος κακοποιός Βασίλης Παλαιοκώστας ο οποίος είχε καταδικαστεί για υποθέσεις ληστειών, απαγωγών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και δραπέτευσε «κινηματογραφικά» με τη χρήση ελικοπτέρου από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2009.
 
Για τον Παλαιοκώστα μάλιστα υπάρχει και προκήρυξη ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για όποιον βοηθήσει τις αρχές να φτάσουν στη σύληψή του, κάτι ωστόσο που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κατορθωτό.

Δειτε Επισης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού