Πώς δρούσε η σπείρα με τις εικονικές πωλήσεις μέσω ίντερνετ που τσέπωνε εμβάσματα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανανέωσε σήμερα για άλλες οκτώ ημέρες το διάταγμα κράτησης εναντίον δύο ατόμων από τη Ρουμανία, ηλικίας 27 και 30 χρόνων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπίας, συνωμοσίας για καταδολίευση, εξασφάλισης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις και για αδικήματα που σχετίζονται με τον περί της παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες νόμο.
 
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 20/07/2016 - 23/05/2017 στη Λάρνακα.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 25/05/2017 καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας από τον Αναπληρωτή Λειτουργό Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Alpha Bank ότι, έπειτα από έρευνα, διαπιστώθηκε πως σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις ανοίχθηκαν λογαριασμοί στη Μονάδα Διεθνών Ιδιωτών της Τράπεζας με πλαστές ταυτότητες/διαβατήρια. Σε όλες τις περιπτώσεις η φωτογραφία  που υπάρχει στα έγγραφα αυτά είναι του ίδιου προσώπου.
 
Μόλις γίνονταν οι πιστώσεις στους λογαριασμούς, κυρίως με εμβάσματα από το εξωτερικό, αμέσως γίνονταν αναλήψεις των χρημάτων και στη συνέχεια οι λογαριασμοί έκλειναν. Λόγω των ύποπτων συναλλαγών, η Διεύθυνση της Alpha Bank έδωσε οδηγίες σε όλα τα καταστήματα της όπως μη ανοίγονται λογαριασμοί σε υπηκόους της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
 
Στις 16/05/2017 παρουσιάστηκε στο κατάστημα της Alpha Bank στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λάρνακα, για άνοιγμα λογαριασμού, άνδρας ο οποίος έδωσε τα στοιχεία του 27χρονου πρώτου υπόπτου με διαβατήριο Δανίας. Κατά το άνοιγμα του λογαριασμού, ζητήθηκε από τον άνδρα όπως προσκομίσει κατάσταση λογαριασμού της HSBC Bank, απαραίτητης για το άνοιγμα λογαριασμού.
 
Αφού παρουσίασε το συγκεκριμένο έγγραφο στην τράπεζα, διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο ότι ο λογαριασμός αυτός δεν υφίσταται. Ο άνδρας παρέδωσε στην τράπεζα και αντίγραφο διαβατηρίου.
 
Στις 12/07/2017 ο πρώτος ύποπτος μετέβη σε υποκατάστημα της Alpha Bank στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λάρνακα  και παρουσιάστηκε σε υπάλληλο της τράπεζας με συγκεκριμένο όνομα και με διαβατήριο Δανίας για να ενημερωθεί για τον τραπεζικό του λογαριασμό στη Μονάδα Διεθνών Ιδιωτών. Ο υπάλληλος της τράπεζας ενημέρωσε το ΤΑΕ Λάρνακας, μέλη του οποίου μετέβησαν αμέσως προς εντοπισμό του άνδρα, ωστόσο αυτός είχε ήδη φύγει από την Τράπεζα.
 
Το βράδυ της 28ης Ιουλίου λήφθηκε πληροφορία στο ΤΑΕ Λάρνακας από τον υπάλληλο της Alpha Bank, ο οποίος εξυπηρέτησε τον πρώτο ύποπτο στις 16/05/2017, ότι είδε σε εστιατόριο της πόλης μαζί με το δεύτερο ύποπτο.  Μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας μετέβησαν στο εστιατόριο, όπου ο υπάλληλος της τράπεζας υπέδειξε στους αστυνομικούς τον πρώτο ύποπτο ως το πρόσωπο που του παρουσιάστηκε ως το άτομο με διαβατήριο Δανίας.
 
Τα δύο άτομα οδηγήθηκαν στο ΤΑΕ Λάρνακας. Ανακρινόμενος προφορικά ο πρώτος ύποπτος αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, στη συνέχεια όμως παραδέχθηκε εμπλοκή του σε αυτήν.
 
Ο δεύτερος ύποπτος ανακρινόμενος προφορικά αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, στη συνέχεια όμως προέβη σε γραπτή θεληματική κατάθεση στην οποία παραδέχθηκε τη διάπραξη των αδικημάτων.
 
Εναντίον των δύο υπόπτων εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης, συνελήφθησαν και στις 29 Ιουλίου οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης για οκτώ ημέρες.
 
Στις 30 Ιουλίου ο πρώτος ύποπτος ανακρινόμενος προφορικά είπε ότι διέμενε σε διαμέρισμα στην Λάρνακα και μετά από συγκατάθεσή του διενεργήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά του.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Αστυνομίας στο διαμέρισμα βρισκόταν γυναίκα από τη Ρουμανία ηλικίας 31 χρόνων, η οποία είναι συμβία του δεύτερου υπόπτου.
 
'Υστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που παραλήφθηκε από τις αρχές της Γερμανίας διαπιστώθηκε ότι άτομο γερμανικής καταγωγής ενδιαφερόμενο να αγοράσει μοτοσυκλέτα από διαδικτυακή πλατφόρμα πείστηκε και έμβασε το χρηματικό ποσό των εφτάμιση χιλιάδων ευρώ σε λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας προς όφελος προσώπου ρουμάνικης καταγωγής με όνομα που χρησιμοποιείτο από το δεύτερο ύποπτο.
 
Από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις φαίνεται ότι μέρος των εμβασμάτων που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των υπόπτων, αφορούσαν πληρωμές από τρίτα πρόσωπα στο εξωτερικό, για αγορά αγαθών. Συγκεκριμένα οι ύποπτοι διαφήμιζαν διάφορα αγαθά σε διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών και αφού συμφωνούσαν με τον ενδεχόμενο αγοραστή, τον παρότρυναν να καταθέσει τα ανάλογα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό τους σε τράπεζα στη Λάρνακα, ο οποίος είχε ανοιχτεί με πλαστά στοιχεία ταυτότητας στο εξωτερικό, παρουσιαζόμενοι με ψευδώνυμα ή πλαστά στοιχεία.
 
Όταν οι ύποπτοι κατέληγαν σε συμφωνία με τον ενδεχόμενο αγοραστή, τον παρότρυναν να καταθέσει τα ανάλογα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό τους σε τράπεζα στη Λάρνακα, ο οποίος είχε ανοιχτεί με πλαστά στοιχεία ταυτότητας.
 
Την 1η Αυγούστου από εξετάσεις που έγιναν σε συνεργασία με τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ), διαφάνηκε ότι οι δύο ύποπτοι σε οκτώ διαφορετικές περιπτώσεις χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες Ρουμανίας και πλαστά διαβατήρια Δανίας, άνοιξαν λογαριασμούς σε τέσσερα τραπεζικά ιδρύματα στη Λάρνακα.  Οι λογαριασμοί πιστώθηκαν με εμβάσματα από το εξωτερικό συνολικού ύψους γύρω στις 130 χιλιάδων ευρώ, ενώ περαιτέρω διεφάνη πως στην εν λόγω υπόθεση ενέχονται τουλάχιστον ακόμα τέσσερα πρόσωπα, από τα οποία η μια είναι γυναίκα.
 
'Ολες οι πληροφορίες στάλησαν στο ΤΑΕ Λάρνακας και από έλεγχο που διενεργήθηκε στα έγγραφα αναγνωρίστηκε από φωτογραφίες η 31χρονη συμβία του δεύτερου υπόπτου.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, η 31χρονη σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις άνοιξε λογαριασμούς σε δύο τραπεζικά ιδρύματα στη Λάρνακα και στη Λευκωσία, με δύο διαφορετικές πλαστές ταυτότητες Ρουμανίας. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόσωπο στην φωτογραφία είναι το ίδιο, αλλά με διαφορετικά στοιχεία.
 
Οι λογαριασμοί πιστώθηκαν με εμβάσματα από το εξωτερικό συνολικού ύψους 30.500 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις αμέσως μετά το έμβασμα γίνονταν αναλήψεις των χρημάτων.  Ανακρινόμενη προφορικά η 31χρονη αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.
 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια