«Κλειδί» στην ενοχή των γονιών της Έφης ο Σέρβος ψευδομάρτυρας

Η υπόθεση ορίστηκε για τις 28 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα αγορεύσει ο συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους, Κρις Τριανταφυλλίδης για μετριασμό της ποινής.
 
Οι Ηροδότου έχουν καταδικαστεί για πέντε κατηγορίες, αυτές της πρόκλησης σε ψευδορκία, υποκίνησης μάρτυρα σε ψευδή μαρτυρία, πλαστογραφία εγγράφου και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, χρήση πλαστού αποδεικτικού στοιχείου.
 
Κρίθηκαν ένοχοι συγκεκριμένα ότι παρακίνησαν σε ψευδορκία τον Σέρβο Γκόραν Βούντζιτς (Goran Vujic) σε ουσιώδη ζητήματα κατά την εκδίκαση της ποινικής διαδικασίας για θανατηφόρο τροχαίο, στο οποίο ενεπλάκη η κόρη τους Έφη και ότι ταυτόχρονα υποσχέθηκαν στον Σέρβο να συνεχίσουν να του παράσχουν εργασία για ανανέωση της άδειας παραμονής του.
 
Στην παρούσα περίπτωση, ο κοινός σκοπός των κατηγορούμενων 1 (Ηρόδοτου Ηροδότου) και 2 (Νίτσας Ηροδότου) μαζί με τον μάρτυρα κατηγορίας 1 (Γκόραν Βούντζιτς) αλλά και τον δικηγόρο Γεώργιο Κονναρή, ο οποίος, όπως επισημαίνει το Δικαστήριο «δεν είναι ενώπιον του Δικαστηρίου και ως εκ τούτου  η ποινική του ευθύνη δεν εξετάζεται στα πλαίσια της παρούσας», ήταν «η παρουσίαση του κ. Βούντζιτς ως μάρτυρα στην υπόθεση εναντίον της κόρης τους Έφης Ηροδότου το 2008, «και η από μέρους του κατάθεση υπό την ιδιότητα του ειδικού και εκπαιδευόμενου στην εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος εισόδου και εξόδου των υπαλλήλων του ξενοδοχείου Four Seasons, κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν έχει οποιαδήποτε γνώση».
 
«Η παρανομία αυτής της κοινής επιδίωξης καθιστά υπεύθυνους τους κατηγορούμενους 1 και 2 για κάθε πιθανή συνέπεια του παράνομου αυτού σκοπού», αναφέρει στην απόφασή της η Δικαστής Γεωργία Πετάση Κορφιώτη.
 
Έχοντας υπόψη ότι κοινός σκοπός των κατηγορουμένων, συνεχίζει σε άλλο σημείο η απόφαση, ήταν η ψευδής μαρτυρία του μάρτυρα κατηγορίας 1 στην υπόθεση και μεταξύ άλλων η προβολή του  ως ειδικού σε θέματα συστημάτων ‘access control’ (ελέγχου πρόσβασης) και δη του συστήματος που ήταν εγκατεστημένο στο ξενοδοχείο Four Seasons, «κρίνω ότι και ο καταρτισμός, η κυκλοφορία και η χρήση ενός πλαστού εγγράφου που να πιστοποιεί την ειδικότητά του σε συστήματα αυτού του είδους ήταν πιθανού συνέπεια του κοινού σκοπού τους ως είχε διαμορφωθεί».
 
Το γεγονός ότι η Νίτσα Ηροδότου δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του κ. Κονναρή ή στη συνάντηση που έγινε στην καφετέρια του Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο 2009 «δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο», αναφέρει η Δικαστής.
 
«Έχοντας υπόψη ότι τα τέσσερα αυτά πρόσωπα διαμόρφωσαν τον παράνομο σκοπό της ψευδομαρτυρίας του μάρτυρα κατηγορίας 1 στην υπόθεση με αρ. 10140/2008, και ο καταρτισμός, η κυκλοφορία και η χρήση ενός πλαστού εγγράφου που να πιστοποιεί την ειδικότητά του σε συστήματα αυτού του είδους ήταν πιθανή συνέπεια, οι ενέργειες και οι δηλώσεις που έγιναν από τον κάθε ένα από αυτούς στα πλαίσια επιδίωξης ή προαγωγής του κοινού αυτού σκοπού γίνονται δεκτές και δεσμεύουν και τους υπόλοιπους», προσθέτει.
 
Αξιόπιστη η μαρτυρία του Γκόραν Βούντζιτς

Παρά το γεγονός ότι το Δικαστήριο υπέβαλε την μαρτυρία του Γκόραν Βούντζιτς με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και προσοχή, λόγω της συνέργειας του στα αδικήματα, εντούτοις η Δικαστής ανέφερε έχει διαπιστώσει «ως αποτέλεσμα εξονυχιστικής ανάλυσης» της μαρτυρίας του ότι αυτή «αποτελεί ένα συμπαγές σύνολο και θα την αποδεχόμουν, έστω και αν δεν υπήρχε ενίσχυση, χωρίς κανένα ενδοιασμό ως αξιόπιστη».
 
«Η απολογία του στα πλαίσια της παρούσας διαδικασίας ως προς την προηγούμενη αξιόποινη συμπεριφορά του ήταν απόλυτα ειλικρινής και ο μάρτυρας κατηγορίας 1 έχει ικανοποιήσει το Δικαστήριο ως προς τη γνησιότητα των θέσεων του», προσθέτει σε άλλο σημείο η Δικαστής.
 
Παράλληλα, δεν εντοπίζεται «οποιαδήποτε συνδιαλλαγή μεταξύ του μάρτυρα κατηγορίας 1 και των ανακριτικών αρχών ούτε και ότι οι ανακριτικές αρχές παρέβηκαν το καθήκον τους για αναζήτηση της αλήθειας ή ότι η ανακριτική διαδικασία ήταν ελαττωματική».
 
Εναντίον του ζεύγους εκκρεμούσαν από τις 9 Ιουνίου 2011 κυπριακά εντάλματα σύλληψης και από τις 24 Ιουνίου 2011 ευρωπαϊκά εντάλματα. Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία στην Αθήνα και παραδόθηκαν στην Κύπρο στις 23 Ιανουαρίου, με την κόρη τους Έφη. Οι κατηγορίες τους απαγγέλθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 24 Ιανουαρίου 2017.
 
Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής είναι η Χρίστια Κυθραιώτου και συνήγοροι υπεράσπισης ο Κρις Τριανταφυλλίδης με τον Ευριπίδη Μάνουλο.
 
Η κόρη τους Έφη Ηροδότου η οποία είχε επίσης προσαχθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης τον Ιανουάριο κρίθηκε ένοχη, στις 26 Ιουνίου 2017 για τις δύο κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε, αυτή της πρόκλησης θανάτου, λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από αλόγιστη, απερίσκεπτη ή επικίνδυνη πράξη κατά παράβαση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα και της μη συμμόρφωσης σε σηματοδότη τροχαίας από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε σχέση με το θανατηφόρο τροχαίο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου στις 27 Δεκεμβρίου 2007 στη Λεμεσό. Η επιβολή ποινής της έχει οριστεί για την 1η Αυγούστου.
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»