«Ο Βασίλης ξεψύχησε στους ήχους της Φιέστας» - Ένα έγκλημα που συγκλόνισε το παγκύπριο

23 Σεπτεμβρίου 1988 στη Λάρνακα.
 
Ένα έγκλημα μυ θύμα ένα 20χρονο συγκλονίζει το παγκύπριο, αφού σκοτώθηκε μπροστά σε πλήθος κόσμου που είχε μαζευτεί εκεί για τις εκδηλώσεις στα πλαίσια της Σκαλιώτικης φιέστας .
 
«Ο Βασίλης ξεψύχησε στους ήχους της Φιέστας», «Δίπλα η αδελφή του χόρευε και η μάνα του χειροκροτούσε», ήταν μερικοί από τους τίτλους που φιγούραραν στις εφημερίδες τις επόμενες ημέρες μετά την τραγωδία η οποία εκτυλίχθηκε για ασήμαντη αιτία.
 
Τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στον πρόωρο και άδικο θάνατο του 20χρονου Βασίλη Χριστόφορου Αντζουλή, κάτοικου Λάρνακας, διαδραματίστηκαν στην παραλία των Φοινικούδων.
 
Ήταν γύρω στις 9 και 30 το βράδυ.
 
Τέσσερις νεαροί εκ των οποίων οι 3 ανήλικοι, βρίσκονταν στην παραλία και κουβέντιαζαν ενώ εκεί υπήρχαν και μερικές κοπέλες και μιλούσαν όλοι μαζί. Την ίδια ώρα ο 20χρονος Βασίλης μαζί με τον φίλο του Πέτρο Παυλήμπεη, περπατούσαν στον πεζόδρομο των Φοινικούδων.
 
Σε κάποια στιγμή ο ένας εκ των τεσσάρων νεαρών, 17 ετών, αφού είδε τον Βασίλη, μετέβη προς το μέρος τους και αφού στάθηκε μπροστά στο θύμα του είπε: «Εσύ είσαι που είπες εννά με σταματήσεις να γελώ;’» Τότε ο 20χρονος του απάντησε ότι δεν είχε πει τέτοια λόγια και συνέχισε λέγοντας: « Άλόπως είπεν σου το η Βίκυ».
Ακολούθως ο νεαρός είπε στον Βασίλη ότι θα τον χτυπήσει, με τον ίδιο να απαντά «χτύπα με».
 
Στη συνέχεια ακολούθησε ο άγριος ξυλοδαρμός του 20χρονου από τους 4 νεαρούς με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο και λίγες ώρες αργότερα να αφήσει την τελευταία του πνοή λόγω των πολλαπλών τραυμάτων του.  
Λίγα μέτρα μακριά από την θανατηφόρα επίθεση στον Βασίλη, η αδελφή του 17 ετών που χόρευε στην εξέδρα τις Φιέστας και η μητέρα της από κάτω να την χειροκρότει και να την καμαρώνει ενώ πίσω ακριβώς το μεγάλο της παιδί ξεψυχούσε μόνο και αβοήθητο…  
 
Ο θάνατος του Βασίλης θα μπορούσε να αποφευχθεί, όπως ανέφερε στην απόφαση του το δικαστήριο που καταδίκασε τους 4 νεαρούς, αν το ανώνυμο εκείνο πλήθος αντί πλήρους απάθειας, χαρακτηριστικής των κατοίκων των μεγαλουπόλεων άλλων χωρών, επεδείκνυε στοιχειώδες ενδιαφέρον και συμπόνια για ένα συνάνθρωπο του που δεχόταν επίθεση και αν μερικοί από τους παρευρισκόμενους παρείχαν σ' αυτόν βοήθεια και κάλυψη.
Η αιτία της επίθεσης
 
Αιτία που ο ένας εκ των δραστών επιτέθηκε στο θύμα, ήταν μια κοπέλα 16 ετών, η Βίκυ η οποία διατηρούσε δεσμό με τον πρώτο νεαρό, 17 ετών, που πλησίασε τον Βασίλη. Η Βίκυ ήταν γειτόνισσα του θύματος και φίλη της αδελφής του Ελένης αλλά και του ιδίου.
 
Στις αρχές Αυγούστου, 1 μήνα πριν το έγκλημα, ενώ η Βίκυ βρισκόταν στο σπίτι του θύματος, έκανε ένα τηλεφώνημα στον φίλο της.  Το θύμα την ρώτησε πού τηλεφώνησε και όταν του είπε ότι τηλεφώνησε στον νεαρό φίλο της (δράστη), αυτός της είπε να του πει «να μην περνά έξω από το σπίτι του και να χαμογελά, γιατί καμιά μέρα θα του έκοβε το χαμόγελο του».
 
Την επόμενη μέρα, όταν η Βίκυ συνάντησε τον σύντροφο της, του διαβίβασε όσα της είπε το θύμα και αυτός γέλασε και της είπε «τούτος εννά μου κόψει το χαμόγελο μου;» ενώ μετά από λίγες ημέρες είπε στην Βίκυ να σταματήσει κάθε επικοινωνία με τον Βασίλη.
 
Οι σχέσεις του 17χρονου σύντροφου της Βίκυς και του 20χρονου Βασίλη ήταν σε ρήξη ενώ ακολούθησαν και κάποια άλλα επεισόδια μεταξύ τους αφού ο 17χρονος ήθελε να τον δείρει.
 
Οι 4 νεαροί καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε ποινές φυλάκισης 4 και 3 ετών. 
 
Διαβάστε επίσης: 

Δειτε Επισης

Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή