Ιωνάς κατά πάντων! Το «άδειασμα» στους θεσμούς και η αιχμηρή απάντηση της Άννας

Εναντίων όλων εμφανίζεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ο οποίος  «αδειάζει»τους θεσμούς, Γενικό Εισαγγελέα και Γενικό Ελεγκτή, οι οποίοι κατακεραύνωσαν τον Υπουργό σε ότι αφορά τους χειρισμούς του στο θέμα της μεταφοράς κατάδικου από τις Κεντρικές φυλακές στο Μέλαθρον αγωνιστών ΕΟΚΑ στη Λεμεσό, με τον ίδιο όμως να διαφωνεί με τις γνωματεύσεις και τις εκθέσεις.
 
Στη γνωμάτευσή της η Νομική Υπηρεσία, ανέφερε  ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την μεταφορά και τη κράτηση του κατάδικου σε δωμάτιο στο Μέλαθρον είναι παράνομη και πως στις τέσσερις αποφάσεις του Ιατροσυμβουλίου διαπιστώνονται ασάφειες και αντιφάσεις όσον αφορά τη δυνατότητα παροχής της αναγκαίας θεραπευτικής αγωγής από κυβερνητικές υπηρεσίες.
 
Όπως αναφέρεται, η απόφαση για μεταφορά του καταδίκου επιβλήθηκε στην Διεύθυνση Φυλακών από παράτυπες παρεμβάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και του Ιατροσυμβουλίου.
 
Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής, θεωρεί ότι η απόφαση για μεταφορά του κατάδικου στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ ήταν παράνομη και συνιστά πράξη που οδηγεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
 
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, η εμπλοκή του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν έντονη και καθοριστική και η εμπλοκή αυτή ήταν παράνομη και έγινε καθ’ υπέρβαση εξουσίας, προσθέτοντας ότι το ΥΔΔΤ ενήργησε παραγνωρίζοντας τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως απαράδεκτη τη παραγνώριση των γνωματεύσεων.
 
Στην προκειμένη περίπτωση την απόφαση για μεταφορά του κατάδικου στη συγκεκριμένη πτέρυγα της Φυλακής έλαβε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, όπως αναφέρεται.
 
Πώς έμπλεξαν τον Κληρίδη, η διαφωνία της Άννας και ο… βιαστικός Ιωνάς
 
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Γενικός Διευθυντής του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με επιστολή του ζητούσε από τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών όπως δοθεί η απαιτούμενη έγκριση για παραπομπή του κρατουμένου σε ιδιωτικό κέντρο, σημειώνοντας ότι η επιδίωξη λήψης νομικής γνωμάτευσης επί του θέματος δεν θεωρείται αναγκαία, επικαλούμενος προφορική συνομιλία του Υπουργού με τον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής που δεν του είχε κοινοποιηθεί, απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή στην οποία σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος σημειώνει ότι η αναφορά του στην προφορική συνομιλία του με τον Υπουργό «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».
 
Εξάλλου, σε άλλη επιστολή προς τη Διευθύντρια των Φυλακών, η οποία διαφωνούσε με τον εν λόγω χειρισμό του θέματος, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΔΔΤ σημείωνε ότι είχαν εξασφαλιστεί οι πρόσθετες πιστώσεις  για τους σκοπούς της μεταφοράς του κρατουμένου στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο και έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη κωλυσιεργία και καθυστέρηση, από μέρους των Φυλακών, ζητώντας από την ίδια να ενεργήσει τάχιστα για ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 
Αδειάζει τους θεσμούς ο Ιωνάς   
 
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σε αυτή την υπόθεση, δήλωσε ότι οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα «δεν είναι δεσμευτικές», ασχέτως εάν πρόκειται για τον νομικό σύμβουλο του κράτους.
 
Σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά την επτάωρη συζήτηση του θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου, η οποία διεξήχθη σε έντονο κλίμα,  ο κ. Νικολάου είπε ότι ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και εξουσιών που του παρέχει ο νόμος και στο πλαίσιο των ευθυνών και υποχρεώσεων του κράτους, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση του Ιατροσυμβουλίου.
 
Ο Ιωνάς Νικολάου εξέφρασε το σεβασμό αλλά και τη διαφωνία του με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας η οποία ήταν αντίθετη στους χειρισμούς που έγιναν, ενώ ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει συμμόρφωση τόσο με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας όσο με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Νικολάου είπε ότι τόσο η γνωμάτευση όσο και η έκθεση δεν είναι δεσμευτικές «όμως για τον περαιτέρω χειρισμό της περίπτωσης αυτής σίγουρα θα ληφθούν σοβαρά υπόψη».     

Απαντά στο άδειασμα η Ελεγκτική Υπηρεσία

Η δήλωση του Ιωνά Νικολάου ότι οι γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή «δεν είναι δεσμεύτηκες» προκάλεσαν την αντίδραση της εκπροσώπου της Γενικής Εισαγγελίας στην Βουλή όπου συζητήθηκε το θέμα την περασμένη Πέμπτη αλλά και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις στο REPORTER, αρμόδια πηγή από την Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι «η επιστροφή του κατάδικου στις Κεντρικές φυλακές είναι μονόδρομος, αφού όσο και να αντιδρά ο Υπουργός Δικαιοσύνης με τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέας, η Διευθύντρια των φυλακών ως δημόσιος υπάλληλος δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τις γνωματεύσεις για την άμεση επιστροφή του».

Επίσης, η ίδια πηγή, σχολιάζοντας το «άδειασμα» του Υπουργού Δικαιοσύνης στους θεσμούς δηλώνοντας ότι οι γνωματεύσεις και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή δεν είναι δεσμεύτηκες, εξέφρασε την άποψη ότι «ο Υπουργός επέλεξε μια πολύ επικίνδυνη οδό…»       
 

Οι αιχμές κατά της Άννας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα την τοποθέτηση του χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, όπου παρουσίασε τις ενέργειές του.

Μεταξύ άλλων ο Ιωνάς Νικολάου, αναφέρθηκε στις επιστολές που αντάλλαξε με την Διευθύντρια των φυλακών Άννα Αριστοτέλους ενώ μίλησε για κωλυσιεργία από πλευρά της και ότι δεν γνώριζε για την γνωμάτευση.

O Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «η Διευθύντρια είχε υποχρέωση να εγκρίνει την απόφαση του Ιατροσυμβουλίου, αφού η εγκριτική αρμοδιότητα της μετατρέπεται σε δέσμια αρμοδιότητα.

Η Διευθύντρια, παρόλο που αναρμόδια αμφισβήτησε τις εκθέσεις του Ιατροσυμβουλίου παραπέμποντας σε ειδικές αναφορές των εκθέσεων, αφού η αρμοδιότητα που της παραχωρείται από τον Κανονισμό είναι να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει την παραπομπή, και επιδεικνύοντας κωλυσιεργία στην προώθηση της αναγκαία διαδικασίας παραπομπής, τελικά ενέκρινε και επέτρεψε την παραπομπή, ισχυριζόμενη ότι αυτό έγινε μετά από οδηγίες του Υπουργού».

Στην αντεπίθεση η Άννα και η δημόσια σύγκρουση

Οι αναφορές του Υπουργού Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς της Διεύθυνσης των φυλακών προκάλεσαν την αντίδραση της Διευθύντριας του σωφρονιστικού ιδρύματος, η οποία για πρώτη φορά τοποθετήθηκε στο θέμα με ένα ιδιαίτερο αιχμηρό τρόπο.

Σε ανακοίνωση του το Τμήμα φυλακών αναφέρει:

«Με αφορμή την τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσιών Δαπανών την όποια έδωσε σήμερα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και σε συνέχεια των όσων ειπώθηκαν χθες στην Επιτροπή, το Τμήμα Φυλακών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Οι ανακρίβειες που περιλαμβάνονται στην τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και αφορούν στη Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, έχουν διευκρινιστεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής από το Τμήμα Φυλακών, την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Παραμένοντας προσηλωμένοι στο έργο μας δεν επιθυμούμε να εισέλθουμε σε παιχνίδι αλληλοκατηγορώ υπό το φως της δημοσιότητας για οποιοδήποτε λόγο και να δώσουμε οποιαδήποτε απάντηση στον καθένα προσωπικά. 

Θεωρούμε ορθότερο να παραπέμψουμε στις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας οι οποίες είναι πλήρως διαφωτιστικές και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, και τις οποίες εφαρμόζουμε και σεβόμαστε απόλυτα.

Η Διεύθυνση των Φυλακών ήταν και παραμένει αφοσιωμένη και σταθερή στην πολιτική της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατουμένων».

Ενοχλημένη και η Νομική Υπηρεσία

Το όλο ζήτημα συζητήθηκε στην Βουλή πέραν των 6 ωρών, με τον Ιωνά Νικολάου να δέχεται βομβαρδισμό ερωτήσεων ενώ Νομική Υπηρεσία και Γενικός Ελεγκτής τον διέψευσαν σε ότι αφορούσε την αναφορά του ότι δεν γνώριζε για τις γνωματεύσεις.

Το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ενώπιον της Βουλής ότι οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμεύτηκες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας.   
 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία