Ελεύθερος ο πρώτος διακινητής μεταναστών που πιάστηκε στην Πάφο

Ελεύθερος μετά από 15 μήνες κράτησης είναι ο κατηγορούμενος διακινητής μεταναστών, στην πρώτη υπόθεση του είδους, που δικάστηκε από Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την ποινή του για τις δύο κατηγορίες τη διάπραξη των οποίων παραδέχθηκε τελικά ο κατηγορούμενος, ότι δηλαδή υποβοήθησε 27 υπηκόους τρίτης χώρας, αλλοδαπούς από τη Συρία, προκειμένου να εισέλθουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταφέροντας τους μέσω σκάφους δια θαλάσσης, χωρίς να κατέχουν άδεια εισόδου στη Δημοκρατία και ότι συνωμότησε με τρίτο πρόσωπο για τη διάπραξη του κακουργήματος αυτού.

Αφού ο κατηγορούμενος αθωώθηκε από το Δικαστήριο κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας, εκ πρώτης όψεως, σε σειρά κατηγοριών για συνωμοσίας και λαθρεμπόριο μεταναστών κατά παράβαση της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος, στη συνέχεια προχώρησε σε παραδοχή στις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες.

Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης, 14 και 9 μηνών αντίστοιχα, διέταξε δε όπως οι ποινές συντρέχουν βάσει της σχετικής πρόνοιας της ποινικής δικονομίας και, αφού δέχθηκε εισήγηση της συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου όπως η έκτιση της ποινής αρχίζει από την 15/04/16 όποτε και η υπόθεση καταχωρήθηκε και ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση.

Ακολούθως ο κατηγορούμενος αφέθηκε άμεσα ελεύθερος.

Το Δικαστήριο κατά την επιμέτρηση της ποινής δέχθηκε την εισήγηση της συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου πως ο κατηγορούμενος κανένα οικονομικό όφελος είχε από τη διάπραξη των αδικημάτων, αντιθέτως κατάβαλε και ο ίδιος το ποσό των 2.000 δολαρίων σε τρίτο πρόσωπο ώστε να μπορέσει να μπει στη βάρκα για να μεταβεί από την Τουρκία στην Κύπρο εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα του και του κινδύνου που αντιμετώπιζε ο ίδιος, η σύζυγος του και τα δύο ανήλικα παιδιά του.

Το Δικαστήριο δέχθηκε επίσης πως επρόκειτο για “στιγμιαία” συνωμοσία αφού ο κατηγορούμενος συμφώνησε να οδηγήσει τη βάρκα την τελευταία στιγμή αφού ήταν ο μόνος από τους επιβαίνοντες που μπορούσε να οδηγήσει βάρκα με ασφάλεια.  

Το Δικαστήριο περαιτέρω διέταξε τη δήμευση της βάρκας σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του νόμου.

Δειτε Επισης

Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας