Ένοχη η Έφη για το θάνατο του Αιμίλιου – Με ποια ποινή είναι αντιμέτωπη

Δέκα χρόνια μετά το θανατηφόρο δυστύχημα που προκάλεσε η μέχρι πρότινος καταζητούμενη Έφη Ηροδότου και από το οποίο έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου, εκδόθηκε η απόφαση για την 30χρονη η οποία τότε αθωώθηκε και στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι στήθηκε σκευωρία με πλαστογραφήσεις και ψευδομαρτυρίες.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας μετά από τις ακροαματικές διαδικασίες έκρινε ένοχη της Έφη Ηροδότου σε δύο κατηγορίες, που αφορούν πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης πράξης και μη συμμόρφωση σε φώτα τροχαίας, πέραν πάσης αμφιβολίας. 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου οι συγγενείς του Αιμίλιου ξέσπασαν σε κλάματα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης αναμένεται στην επόμενη δικάσιμο να αγόρευση για μετριασμό της ποινής, η οποία δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 2 χρόνια φυλάκιση, χωρίς να αποκλείεται βέβαια να της επιβληθεί ποινή με αναστολή και πρόστιμο. 

Ασφυκτικά γεμάτη με συγγενείς και φίλους του Αιμίλιου η αίθουσα

Η ανακοίνωση για την ενοχή της Έφης Ηροδότου διεξήχθη σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δικαστηρίου, στην παρουσία των γονέων του Αιμίλου καθώς και φίλων και συγγενών του. 

Πρώτοι στο Δικαστήριο εισήλθαν οι συγγενείς ενώ ακολούθως εισήλθε στην αίθουσα η Έφη Ηροδότου. Για τη σημερινή διαδικασία τα μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία είναι αυξημένα.

Ο Δικαστής ανέγνωσε την απόφαση του και αναφέρθηκε στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το μοιραίο βράδυ, καθώς και τα όσα ακολούθησαν στα δικαστήρια και την διαφυγή της στο εξωτερικό ενώ ανέγνωσε και τις μαρτυρίες όπως παρουσιάστηκαν από τις δύο πλευρές.

Αξιόπιστοι οι μάρτυρες κατηγορίας

Στην απόφαση του ο Δικαστής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι μάρτυρες κατηγορίας ήταν αξιόπιστοι και δεν υπέπεσαν σε αντιφάσεις. Έκανε αναφορά στον μάρτυρα που έλεγξε τα φώτα κυκλοφορίας και διαβεβαίωσε ότι λειτουργούσαν κανονικά καθώς και στο μάρτυρα που παρουσίασε τις ενέργειες της αστυνομίας που αποδείκνυαν ότι η κατηγορούμενη γνώριζε πως ήταν καταζητούμενη.

Επίσης έκανε αναφορά στην αυτόπτη μάρτυρα για την οποία ανέφερε ότι «μου έκανε εντύπωση και μίλησε με σαφήνεια. Δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις. Η κατηγορούμενη της ζήτησε να πει ότι πέρασε με πράσινο. Η μάρτυρας ήταν σαφής και διατύπωσε όσα της είπε. Η μάρτυρας είδε την κατηγορούμενη να περνά με κόκκινο».

Ως εκ τούτου αποδέχτηκε τη μαρτυρία της στην ολότητά της. Το Δικαστήριο έκρινε και τους 8 μάρτυρες κατηγορίας αξιόπιστους και δεν τους αμφισβήτησε.

«Δεν ήρθαν για να βοηθήσουν οι μάρτυρες κατηγορίας»

Σε ότι αφορά τους μάρτυρες υπεράσπισης ο Δικαστής ανέφερε ότι «δεν ήρθαν για να βοηθήσουν στην αλήθεια» ενώ έκανε αναφορά σε συγκεκριμένη μάρτυρα για την οποία είπε «η μνήμη της ήταν επιλεκτική.

Επίσης στην απόφαση του ο Δικαστής αναφέρθηκε στην ανώμοτη δήλωση της Έφης Ηροδότου ενώπιον του Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία δεν φέρει καμία ποινική ευθύνη, είπε, «δεν μπορεί να υπάρχει βαρύτητα στους ισχυρισμούς της ότι το φανάρι ήταν πορτοκαλί γιατί αυτή συγκρίνεται με την αξιόπιστη μαρτυρία που υπάρχει σύμφωνα με την οποία πέρασε με κόκκινο».

Σύμφωνα με τον Δικαστή ο άτυχος Αιμίλιος πέρασε με πράσινο και η κατηγορουμένη με κόκκινο. Επίσης απόρησε με τον ισχυρισμό ότι η κατηγορούμενη ελάττωσε. Σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης που υποστήριξε πως χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη εγκληματίας, ο Δικαστής μίλησε για «αόριστες αναφορές».

«Τον σκότωσα αλλά δεν φέρω ποινική ευθύνη»

Η κατηγορούμενη σε προηγούμενη δικάσιμο προέβη σε ανώμοτη δήλωση όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «άθελα μου, απεβίωσε ο Αιμίλιος  Ιωάννου. Ήταν ένα δυστύχημα . Δεν ήταν κάτι το οποίο προκάλεσα με ηθελημένη ενέργεια»

Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι:

«Παρακολουθώντας τη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου εις τα πλαίσια της ακροαματικής διαδικασίας έχω διαπιστώσει ότι η κατάθεση μου ημερομηνίας 27/12/2007 κατατέθηκε και σημειώθηκε ως Τεκμήριο 10 και η συμπληρωματική μου κατάθεση ημερομηνίας 5/1 κατατέθηκε και σημειώθηκε ως τεκμήριο 2.

Επί των ζητημάτων που είναι σχετικά με τις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζω υιοθετώ πλήρως το περιεχόμενο των εν λόγω καταθέσεων μου δεν έχω οτιδήποτε να προσθέσω περαιτέρω επί των εν λόγω ζητημάτων .

Θα ήθελα επιπρόσθετα να πω ότι από την πρώτη στιγμή που έλαβε χώρο το υπό κρίση δυστύχημα η ζωή μου άλλαξε καθοριστικά. Αισθάνομαι και αισθανόμουν μεγάλο πόνο και θλίψη διότι άθελα μου και το τονίζω, άθελα μου, απεβίωσε ο Αιμίλιος  Ιωάννου. Ήταν ένα δυστύχημα . Δεν ήταν κάτι το οποίο προκάλεσα με ηθελημένη ενέργεια. Μπορούσε και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μια να μην συμβεί τέτοιο πράγμα σε κανένα . Να αφαιρέσει  δηλαδή άθελα του ανθρώπινη ζωή.

Θα ήθελα όμως επιπρόσθετα να αναφέρω ότι πολλά πράγματα που έλαβαν χώρα μετά την 27/12/2007 δεν ήσαν χωρίς πρόθεση και εννοώ τους δημόσιους προπηλακισμούς και προβολές, ειδικά μέσω των μέσων ηλεκτρονική επικοινωνίας. Δεν κατηγορώ κανένα συγκεκριμένα δια τούτο.

Απλά καταγράφω ένα γεγονός. Παρουσιάστηκα και χαρακτηριστικά σαν να είμαι ο χειρότερος εγκληματίας.
Καταλήγοντας αναφέρω ότι θα έκαναν οτιδήποτε να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω. Αλλά αυτό δυστυχώς είναι αδύνατο. Τόσο δια τα καλά όσο και δια τα κακά πράγματα στη ζωή. Επαναλαμβάνω όμως ότι ήταν ένα τραγικό ατύχημα και όχι μια ηθελημένη εκ μέρους μου εγκληματική ενέργεια. Ένα ατύχημα για το οποίο ειλικρινά πιστεύω πως δεν φέρω καμία νομική ευθύνη.»

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»