Απεγκλωβισμό οδηγού και περίθαλψη τραυματιών στο σενάριο άσκησης σεισμού (pics)

Απεγκλωβισμό οδηγού, παροχή βοήθειας σε άτομο με αναπηρία, περίθαλψη τραυματιών, διαλογή και φιλοξενία αστέγων σε καταυλισμό, περιλάμβανε το σημερινό τελικό σκέλος άσκησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος PACES, με τη συμμετοχή περίπου 160 προσώπων από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Αυστρία και την Ιταλία.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σεισμό 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 5 τα ξημερώματα, με επίκεντρο τη Γεράσα της Επαρχίας Λεμεσού, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, επηρεάζοντας κυρίως το νότιο τμήμα του νησιού. Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό αριθμού πολιτών, ενώ άλλοι 40 περίπου είναι τραυματίες. Επίσης, έχουν προκληθεί ζημιές σε 600 περίπου κτίρια, αρκετοί πολίτες μένουν άστεγοι και γίνεται διαλογή και μεταφορά τους σε καταυλισμό που στήθηκε στο Α` Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού.
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Κέντρο Ελέγχου λαμβάνει μήνυμα για εγκλωβισμένο οδηγό και αμέσως ανταποκρίνεται ομάδα του Τμήματος Έρευνας και Διάσωσης ΠΕΔΠΑ Λεμεσού, για απεγκλωβισμό του. Το όχημα σταθεροποιείται και λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία του οδηγού, καθώς θρυμματίζεται ο ανεμοθώρακας και αφαιρείται η οροφή του αυτοκινήτου. Ο τραυματίας απομακρύνεται με ασφάλεια και μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

 


 Στο πλαίσιο της άσκησης στήθηκε επίσης επιχείρηση για ασφαλή μετακίνηση ατόμου με αναπηρία από ψηλό κτίριο, μέσω του μπαλκονιού.
 
Σε χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Λούκας Χατζημιχαήλ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το βαθμό ετοιμότητας της Δύναμης, υποδεικνύοντας πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου η Πολιτική Άμυνα έχει οργανώσει 14 ασκήσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις πολυεθνικές.
 
Εξάλλου, ο συντονιστής της άσκησης, Διευθυντής ΠΕΔΠΑ Λευκωσίας, Κυριάκος Χατζηγεωργίου, ανέφερε πως στόχος είναι η βελτιστοποίηση της μαζικής εκκένωσης μετά από μία καταστροφή, όπως ο σεισμός και υπέδειξε πως είναι αναγκαία η βελτίωση του χρόνου καταγραφής και ταυτοποίησης  ατόμων που είτε εντοπίζονται στα ερείπια ή χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη.
 
"Σε αυτό έχουμε την υποστήριξη της τεχνολογίας, έχουμε εκπονήσει διάφορα λογισμικά προγράμματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε αυτή την καθυστέρηση που παρατηρείται για βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη", είπε και ανέφερε πως θα ακολουθήσει νέα άσκηση τον Οκτώβριο, στην Κρήτη, "για να διορθώσουμε τυχόν ατέλειες που πιθανόν να παρουσιαστούν σήμερα".

Το σημερινό πρακτικό μέρος της άσκησης, που παρακολούθησε και ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, χαιρέτισαν επίσης ο Αντιπρύτανης του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ Κρίστης Χρυσοστόμου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, Ευάγγελος Ακύλας.

Στόχος του προγράμματος PACES είναι η ενίσχυση της ετοιμότητας της πολιτικής προστασίας, καθώς και της συνεργασίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, με σκοπό την άμεση ανταπόκριση και τη μείωση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, όπως είναι ο σεισμός.

Το έργο, που άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2016 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2017, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ολικό κόστος €750.000 περίπου, εκ των οποίων το 75% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συντονιστής είναι η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας και σε αυτό συμμετέχουν το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας(ΙΤΕ) που έχει την έδρα του στο Ηράκλειο Κρήτης, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας – Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ελλάδας), η DMAT Consulting KG (Αυστρία), η Πολιτική Προστασία Μάλτας, η Πολιτική Προστασία Ιταλίας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»