Ο ρόλος των υπόπτων στην υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών – «Κλειδί» τα ηχητικά

Ένα χρόνο μετά, και αφού άνοιξε ξανά από την αστυνομία η υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών που έφθασαν στην Κύπρο για συμβόλαια θανάτου, οι ανακριτές που διερευνούν εκ νέου την υπόθεση προχώρησαν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος 8 προσώπων.

Αφού προέκυψαν μαρτυρίες και στοιχεία, τα οποία ήταν σχεδόν τα ίδια και πριν από ένα χρόνο αλλά δεν αξιολογήθηκαν, μάλιστα σε ανακοίνωση της η αστυνομία τότε, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν είχε αναφέρει ότι «οι πληροφορίες διερευνήθηκαν και δεν προέκυψαν στοιχεία που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μαρτυρία», οι ανακριτές πέρασαν χειροπέδες σε 3 πρόσωπα ενώ καταζητούν άλλα 5.

Πρόκειται για ένα Τουρκοκύπριο 30 ετών, ένα Ελληνοκύπριο 35 ετών, και ένα βαρυποινίτη των Κεντρικών φυλακών 47 ετών οι οποίοι οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Καταζητούμενοι είναι ένας Ελληνοκύπριος που διαμένει στα κατεχόμενα και 4 Σέρβοι, εκ των οποίων οι δυο ήταν οι πληρωμένοι εκτελεστές που έφθασαν στην Κύπρο για τα συμβόλαια θανάτου σε βάρος του Αλέξη Μαυρομιχάλη και δυο φίλων του, τον Μάρτιο του 2016.

Για τους Σέρβους αναμένεται να εκδοθούν διεθνές και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Το σήμα της Ιντερπόλ και η αδράνεια πριν 1 χρόνο

Για τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες είχε σημάνει σήμα η Ιντερπόλ η οποία έδωσε αποκαλυπτικές πληροφορίες στις Κυπριακές αρχές, εντούτοις παρέμειναν σε αδράνεια αφού δεν είχαν συλλάβει ούτε ανακρίνει οποιοδήποτε, με αποτέλεσμα να κινούνται ανενόχλητοι.   

Ωστόσο, οι δυο Σέρβοι, τη δεύτερη φορά που έφθασαν στην Κύπρο έφυγαν άρον άρον, αφού είχαν ενημερωθεί από το «στρατόπεδο» τους, ότι τα υποψήφια θύματα γνωρίζουν για τα συμβόλαια θανάτου και ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τα σχέδια τους από την Ιντερπόλ.

Όπως είχαμε μεταδώσει, η Ιντερπόλ γνώριζε για τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες αφού παρακολουθούσε τηλέφωνα Σέρβων εγκληματιών και για αυτό είχαν δώσει στις Κυπριακές αρχές συγκεκριμένες πληροφορίες ως προς τις κινήσεις τους, τις ημερομηνίες αφίξεις τους, το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων τους καθώς και ονόματα συνεργατών τους στην Κύπρο.  Επίσης έδωσαν αριθμούς τηλεφώνων και αριθμούς εγγραφής οχημάτων.

Πώς φέρονται να εμπλέκονται οι ύποπτοι  

Στο πόρισμα τους οι ποινικοί ανακριτές και το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από τον Γενικό Εισαγγελέα, διαπιστώθηκαν λάθη και παραλήψεις στο στάδιο διερεύνησης των πληροφοριών και μετά από 9 μήνες διερεύνηση, η υπόθεση άνοιξε ξανά από έμπειρους ανακριτές της αστυνομίας.

«Κλειδί» στην υπόθεση είναι ο βαρυποινίτης των Κεντρικών φυλακών που έχει συλληφθεί και για τον οποίο έδωσε στοιχεία «φωτιά» η Ιντερπόλ, ωστόσο τότε δεν έγιναν οποιεσδήποτε έρευνες.

Εντύπωση προκάλεσε ότι η Ιντερπόλ ενημέρωσε τότε την Κυπριακή αστυνομία ότι ο 47χρονος έχει τηλεφωνικές συνομιλίες από θάλαμο των Κεντρικών φυλακών με τον ένα εκ των Σέρβων εκτελεστών για την οργάνωση των δολοφονιών, ωστόσο δεν είχαν ενημερώσει τη Διεύθυνση του σωφρονιστικού ιδρύματος για έρευνες και παράδοση των ηχογραφημένων συνομιλιών που καταγράφονται βάσει νόμου.

Ο 47χρονος κατάδικος, φαίνεται κατόπιν οδηγιών, να οργάνωνε τις δολοφονίες και είχε επαφές με τον ένα εκ των εκτελεστών. Όπως διαφαίνεται, μιλούσαν για τον στόχο, για την αμοιβή, για τα αεροπορικά τους εισιτήρια,  καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για την άφιξη τους στην Κύπρο.

Οι δυο Σέρβοι έφθασαν στην Κύπρο για πρώτη φορά στις 22 Μαρτίου, όπου σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 30χρονος Τουρκοκύπριος που φόρεσε χειροπέδες, ήταν το πρόσωπο που έλαβε οδηγίες από συνεργό τους και τους μετέφερε στις ελεύθερες περιοχές  από συγκεκριμένο και ακολούθως έφθασαν στη Λευκωσία. Το όχημα που χρησιμοποίησε ανήκει στον 35χρονο που επίσης συνελήφθη.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο ο 35χρονος φέρεται επίσης να μετέφερε τους δύο Σέρβους εκτελεστές στην οικία καταζητούμενου προσώπου. 

Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σκιαγραφούσαν διάφορες περιοχές και τοποθεσίες στις οποίες πιθανόν να χτυπούσαν το στόχο ενώ οι κινήσεις τους παρακολουθούνταν από αστυνομικούς.

Επίσης μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες όπως αναφέρθηκε οι Σέρβοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Αλέξη Μαυρομιχάλη και δύο φίλους του, την ώρα που βρίσκονταν σε πολυσύχναστη καφετέρια στη Λευκωσία

Παραδέχθηκαν αλλά...

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υποθεσης, όπως ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου, οι τρεις ύποπτοι παραδέχθηκαν μεν, αλλά όχι στην ολότητα των γεγονότων. Σύγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε επιβεβαιώνονται τα τηλεφωνήματα που έκανε ο βαρυποινίτης από το θάλαμο των Κεντρικών Φυλακών, στον ένα εκ των Σέρβων εκτελεστών, ότι χρησιμοποιούσαν ειδικό λεξιλόγιο ούτως ώστε να μην αποκαλυφθούν τα σχέδια τους και η χρήση του οχήματος του τρίτου υπόπτου.

Επίσης επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη και άλλων προσώπων στα υπό διερεύνηση αδικήματα. Σύμφωνα πάντα μετά όσα ανέφερε ο εξεταστής ωστόσο, επιβεβαιώνεται το εγκληματικό των ενεργειών αλλά όχι ο φόνος.

Για τους τρεις υπόπτους δικαστήριο διέταξε την κράτησή τους για 8 ημέρες. 

«Άσσος» τα ηχητικά ντοκουμέντα

Σημαντικό «χαρτί» κρίνονται οι ηχογραφημένες συνομιλίες του βαρυποινίτη με τον ένα εκ των Σέρβων εκτελεστών (επίσης υπήρχαν και πριν 1 χρόνο), στις οποίες γίνεται αναφορά ότι «ο στόχος είναι δύσκολος αλλά εφικτός» και ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες δουλειές». (2 μήνες μετά τους Σέρβους, στην Κύπρο έφθασαν Αλβανοί εκτελεστές, από το ίδιο στρατόπεδο, και ακολούθησε το τετραπλό φονικό).

Με βάση τις τηλεφωνικές συνομιλίες που ηχογραφούνταν και τα τηλέφωνα που παρακολουθούσε η Ιντερπόλ, καταγράφονται τα ακόλουθα:   

14 Μαρτίου 2016… Οι πρώτες επαφές 
Ώρα: 15:09

Ο κατάδικος με το ψευδώνυμο «Cure» επικοινώνησε με τον Σέρβο εκτελεστή όπου του είπε ότι «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει» και ότι θα λάβει 100 χιλιάδες ευρώ. 

Από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που παρακολουθούνταν από τις Σερβικές αρχές, ο κατάδικος ενημέρωσε τον εκτελεστή ότι συγγενικό πρόσωπο «του ατόμου που θα πληρώσει το ποσό βρίσκεται στην ίδια φυλακή με εκείνον και ότι ψάχνει εδώ και καιρό άνθρωπο για τη δουλειά».

17 Μαρτίου… «Έτοιμα τα πάντα»

Ο Σέρβος εκτελεστής επικοινώνησε ξανά με τον «Cure», επίσης μέσω του ιδίου αριθμού, ο οποίος δόθηκε από την Ιντερπόλ, όπου τον ενημέρωσε ότι θα του στείλει έναν αριθμό τηλεφώνου ώστε να τηλεφωνήσει σε ένα άλλο πρόσωπο. (Κατονομάστηκε Κύπριος συνεργός).

Από την πλευρά του ο Σέρβος τον ενημέρωσε ότι «έχει προετοιμάσει τα πάντα και ότι μπορεί να ενεργήσει εντός των επόμενων 7 ημερών  και ότι θα διευθετήσει τις λεπτομέρειες με το πρόσωπο.

Ώρα: 16:14

Ο «Cure» τηλεφώνησε ξανά στον εκτελεστή και οι δυο συνενώθηκαν για την διαδρομή που θα ακολουθήσει για να έρθει στην Κύπρο ενώ ο Σέρβος του είπε ότι «θα αναχωρήσει από την Κύπρο μόλις παραλάβει τα χρήματα στις 21/22.3.16 και ότι όταν επιστρέψει από την Κύπρο ο άνθρωπος του που θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά θα πάει εκεί».

Επίσης ο εκτελεστής, όπως προκύπτει, θα ανέθετε τη «δουλειά» σε «2 ανθρώπους, ανάλογα με το αν πρέπει η δουλεία να γίνει από επαγγελματία ή ερασιτέχνη».

Ώρα: 16:21

Ο «Cure» απέστειλε μήνυμα στο τηλέφωνο του Σέρβου εκτελεστή με το ακόλουθο περιεχόμενο:  «Αεροδρόμιο Erkan, πόλη Λευκωσία, Κύπρος''.

18 Μαρτίου 2016…  Τα «ραντεβού»

Ο Κύπριος συνεργός, επικοινώνησε με τον εκτελεστή μέσω μηνυμάτων όπου τον ενημέρωσε ότι κράτησε το αεροπορικό εισιτήριο του, με τη διαδρομή Βελιγράδι, Κωνσταντινούπολη Λευκωσία (Ερκάν).

Ώρα 15:52

Ο εκτελεστής δέχεται τηλεφώνημα από τον Κύπριο όπου συμφωνούν να συναντηθούν  στις 22.3.16, ημέρα άφιξης του στην Κύπρο.

Ώρα: 17: 16

Ο Κύπριος συνεργός επικοινωνεί ξανά με τον εκτελεστή και «τον πληροφορεί ότι μπορεί να έρθει στο ραντεβού που διευθέτησαν αλλά ο εκτελεστής του ζητά 1000 ευρώ γα τα έξοδα ταξιδιού, κάτι το οποίο αρνείται ο Κύπριος συνεργός καθώς όπως του ανέφερε «δεν θέλει να στείλει χρήματα μέσω της Western Union για λόγους ασφαλείας».

Ωστόσο ο εκτελεστής ζήτησε και πάλι να πληρώσει, υποδεικνύοντας του την συμφωνία που είχε με τον Σέρβο κατάδικο «Cure».

19 Μαρτίου 2016…  Το επόμενο βήμα

Ώρα 16:38

Ο εκτελεστής λαμβάνει μήνυμα στο τηλέφωνο του από τον 38χρονο Κύπριο συνεργό, ο οποίος τον ενημέρωσε «ότι όλα είναι εντάξει και ότι θα πληρωθεί τα 1000 ευρώ όπως συμφώνησαν».

Ώρα 18:41

Ο εκτελεστής δέχεται νέο τηλεφώνημα από τον συνεργό του ο οποίος του ζήτησε όπως του «αποστείλει με μήνυμα τις ακριβείς πληροφορίες για το σκοπό της αποστολής των χρημάτων, επιβεβαίωσε τη διαδρομή άφιξης του στην Κύπρο» ενώ διευθετήθηκε όπως τον περιμένει στο αεροδρόμιο με την άφιξη του.

Μετά τη συνομιλία, ο εκτελεστής έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:  «...(όνομα) ...(επίθετο) πόλη Nis, Σερβία, λεπτομέρειες για Western Union ενώ δεύτερο μήνυμα έλεγε «διαβατήριο Βοσνίας Ερζεγοβίνης, αρ. a1…… πτήση Βελιγράδι, Κωνσταντινούπολη, Ερκαν (Λευκωσία).

21 Μαρτίου 2016… Τα «κανόνισε» ο δεσμοφύλακας

Οι δυο τους επικοινώνησαν μεταξύ τους τόσο μέσω τηλεφώνου όσο και με μηνύματα όπου ο Κύπριος συνεργός ενημέρωσε τον Σέρβο ότι «το ποσό των 1000 ευρώ που ζήτησε, αποστάληκε από τον  …….. (δεσμοφύλακα), και ότι θα μπορούσε να παραλάβει μόνο 940, και ότι ο κωδικός είναι 6ΧΧΧΧΧΧΧ.

22 Μαρτίου 2016… Η άφιξη!

Ο Σέρβος εκτελεστής έφθασε στην Κύπρο από την Σερβία με την πτήση PC984 μέσω Κωνσταντινούπολης.

23 Μαρτίου 2016…  Το πρώτο τηλέφωνο από το θάλαμο των φυλακών

Ο Σέρβος εκτελεστής αναχώρησε από την Κύπρο στις 23 Μαρτίου.

Την ίδια ημέρα, ο κατάδικος «Cure», επικοινώνησε από το θάλαμο των φυλακών (22771081) στο τηλέφωνο του Σέρβου εκτελεστή ο οποίος του ανέφερε ότι «γνώρισε τον άντρα (Κύπριο συνεργό), ότι   η κατάσταση είναι καλή και ότι έχει ανθρώπους για τη δουλειά και ότι το μόνο που τον ανησυχεί είναι αν θα πληρωθεί όπως συμφώνησαν».

Ο Σέρβος του είπε ότι «περιμένει 2-3 χιλιάδες ευρώ να του πληρωθούν ώστε να μπορεί να καλύψει τα έξοδα ταξιδιού των ανδρών του ώστε να φθάσουν στη Κύπρο από τη Βοσνία και οτι θα αναχωρήσουν μόλις πληρωθούν, πιθανόν στις 27 ή 28 Μαρτίου 2016».

Επίσης ο εκτελεστής και ο κατάδικος «συζήτησαν τις λεπτομέρειες αποστολής των χρημάτων, αν θα είναι στη Σερβία ή κάποια άλλη χώρα που θα βρίσκεται ο ίδιος κατά τη διάρκεια της δουλειάς».

Επιπρόσθετα, οι δυο συζήτησαν ότι «πιθανόν θα ακολουθήσουν και άλλες δουλειές που θα ήθελε να αναθέσει στην ομάδα από κάποιες γειτονικές χώρες αλλά θα το συζητήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο».

Το διήμερο στην Κύπρο…

Ο Σέρβος εκτελεστής κατά την διήμερη παραμονή του στην Κύπρο διέμενε σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα, το όνομα του οποίο επίσης κατέχει η αστυνομία, και στο οποίο είχε συναντηθεί με τον Κύπριο συνεργό.
Μάλιστα η αστυνομία, έχει στα χέρια της τους αριθμούς εγγραφής του οχήματος το οποίο χρησιμοποίησε ο Κύπριος για να μεταβεί στα κατεχόμενα ενώ όπως φαίνεται από σχετικά έγγραφα γνωρίζει ακριβώς τις ώρες που πέρασε το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. 

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου