Σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση πυρκαγιών οι κρατικές υπηρεσίες

Σήμερα, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης προήδρευσε διυπουργικής σύσκεψης για τον συντονισμό και την ετοιμότητα των κρατικών υπηρεσιών για την πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών, με τους Υπουργούς Άμυνας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση που μεταδίδεται από το ΓΤΠ.

Στη σύσκεψη μετείχαν και εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών της Δημοκρατίας, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων.

«Σκοπός της σημερινής σύσκεψης ήταν να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Όλα τα Τμήματα, η Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών, όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν έναν πιο επικουρικό λόγο και το Υπουργείο Άμυνας (Εθνική Φρουρά), έχουν δηλώσει την πλήρη ετοιμότητά τους όσον αφορά στην πυρόσβεση» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, αυτή τη στιγμή, διαθέτουμε συνολικά 294 οχήματα, μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους, τα οποία είναι όλα υπηρεσιακά έτοιμα και έχουν ελεγχθεί. Επίσης, μέσω προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχουν 90 μικρά οχήματα εξοπλισμένα με ντεπόζιτα και άλλο εξοπλισμό, τα οποία έχουν παραχωρηθεί μέσω προγράμματος επιχορήγησης στις κοινότητες για σκοπούς πυρόσβεσης. Το κράτος διαθέτει δέκα πτητικά μέσα, τα οποία είναι και αυτά επιχειρησιακά έτοιμα, όπως ανέφερε.

Όσον αφορά στο προσωπικό, ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα 1.430 περίπου πυροσβέστες, αγροπυροσβέστες, δασοπυροσβέστες, οι οποίοι είναι πλήρως εξοπλισμένοι, συν 506 άτομα από την Εθνική Φρουρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σε έκτακτες περιπτώσεις, έχουν κάνει εκπαίδευση και έχουν επικουρικό ρόλο.

Επίσης, άρχισε πολύ έγκαιρα το καθάρισμα των χόρτων και έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιούνη.

Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι ο συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών έχει ελεγχθεί μέσω της άσκησης ‘ΛΑΙΛΑΠΑ’, στην οποία συμμετείχαν όλοι όσοι εμπλέκονται. Ένας από τους σκοπούς της άσκησης ήταν να ελεγχθεί ο βαθμός συντονισμού μεταξύ εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Όσον αφορά τη στελέχωση, επεσήμανε πως έχει ρυθμιστεί το θέμα των υπερωριών όσων εμπλέκονται, ούτως ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε μέτρα που θα οδηγούσαν σε ανεπάρκειες στελέχωσης.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών, με κονδύλι 100.000 ευρώ, διεξάγει ενημερωτική διαφωτιστική εκστρατεία για ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη των πυρκαγιών.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως υπήρξαν πυρκαγιές αυτό το διάστημα που κατασβήστηκαν εν τη γενέσει τους και αυτό υποδηλοί και τον βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών, οι οποίες εμπλέκονται. «Αυτές οι πυρκαγιές μπορούσαν να εξελιχθούν και να καταστούν επικίνδυνες. Υπάρχουν παραδείγματα, όπως στο Παλαιχώρι, στην Παρεκκλησιά, στο Νικητάρι».
 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη