«Νομικά κολλήματα» για τις πειθαρχικές ανώτατων στελεχών της αστυνομίας

  Νέα γνωμάτευση ζήτησε η Αστυνομία από τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τα νομικά ζητήματα που προέκυψαν με την πειθαρχική έρευνα εναντίον τεσσάρων αξιωματικών που είχαν σχέση με τη διαχείριση των πληροφοριών της Interpol Σερβίας με βάση το πόρισμα των ανακριτών για τη διαφθορά στο αστυνομικό Σώμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία στις 8 Μαΐου, «όσον αφορά στους τέσσερις Αξιωματικούς που είχαν σχέση με τη διαχείριση των πληροφοριών της Interpol Σερβίας, πρόθεση του Αρχηγού Αστυνομίας είναι να προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα, πλην όμως έχουν προκύψει κάποια νομικά ζητήματα και ως εκ τούτου ζητήθηκε η θέση της Νομικής Υπηρεσίας».

Συγκεκριμένα, όπως έγραφε η ανακοίνωση, στους υφιστάμενους περί Αστυνομίας (Πειθαρχικούς) Κανονισμούς δεν προβλέπεται διαδικασία για πειθαρχική δίωξη του Υπαρχηγού, ενώ για τον Βοηθό Αρχηγό προκύπτει κώλυμα, καθότι ο μόνος που θα μπορούσε να διερευνήσει εναντίον του είναι ο Υπαρχηγός.

Όσον αφορά τους άλλους δύο Αξιωματικούς, η Αστυνομία σημείωνε στην ανακοίνωση της ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι η υπόθεση αφορά τα ίδια γεγονότα, ζητήθηκαν οδηγίες κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε πειθαρχική έρευνα εναντίον τους ή κατά πόσο να αναμένουμε την τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας για τις περιπτώσεις του Υπαρχηγού και Βοηθού Αρχηγού».

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Νομική Υπηρεσία είχε αποστείλει την πρώτη της γνωμάτευση στην Αστυνομία, ενώ πριν από λίγες μέρες της ζητήθηκε και νέα γνωμάτευση.

Υπενθυμίζεται ότι με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας ένας Λοχίας και τρεις Αστυφύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και εναντίον τους διερευνώνται πειθαρχικά αδικήματα που σχετίζονται με διάφορες δραστηριότητές τους στη βάση του πορίσματος των Ανεξάρτητων Ποινικών Ανακριτών και  των επισημάνσεων και εισηγήσεων του Γενικού Εισαγγελέα.

Δόθηκαν επίσης οδηγίες για συνέχιση της πειθαρχικής έρευνας εναντίον του μέλους του Εθνικού Γραφείου Interpol, το οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύποπτο Σέρβο. Διευκρινίζεται ότι η διερεύνηση της πειθαρχικής αυτής υπόθεσης είχε διακοπεί, λόγω της έναρξης ανακρίσεων, για το ίδιο θέμα, από τους Ανεξάρτητους Ποινικούς Ανακριτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά τη μελέτη του πορίσματος των ανακριτών, αποφάσισε τη ποινική δίωξη του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου εναντίον του οποίου καταχωρήθηκε στις 30 Μαΐου  ποινική υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Κυριάκου αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης και διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη  μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.
 
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 27 μάρτυρες κατηγορίας, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Η υπόθεση ορίστηκε για τις 3 Ιουλίου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε στις 16/05/2017 τον κ. Κυριάκου και διόρισε ως νέο  Υπαρχηγό της Αστυνομίας τον Κύπρο Μιχαηλίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας