Ακόμη ψάχνουν απαντήσεις για το θάνατο του 20χρονου που πνίγηκε στο Κάβο Γκρέκο

Σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου του Birmigham στην Αγγλία όπου προσέφυγε η οικογένεια του άτυχου 20χρονου στρατιώτη Jamie Lee Sawyer, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, όταν λόγω μιας ξαφνικής καταιγίδας αναποδογυρίστηκε το κανό του με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου 2015.

Εκ τότε, η οικογένεια του Jamie Lee αναζητά απαντήσεις και ευθύνες για το θάνατο του 20χρονου τότε στρατιώτη αφού, αν και θεωρήθηκε πως ευθύνη για το ατύχημα είχε ο εκπαιδευτής του νεαρού, ωστόσο δεν καταδικάστηκε ποτέ.

Ο άτυχος 20χρονος κατετάγη στον Βρετανικό Στρατό, τον Απρίλιο του 2013 και είχε λάβει μέρος σε πολλές εκπαιδευτικές ασκήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν μετατεθεί στην Κύπρο για περίοδο έξι μηνών.

Ζωντάνεψαν ξανά οι μνήμες του φίλου του

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου, παρουσιάστηκε ο επίσης στρατιώτης που υπηρετούσε τότε στην Κύπρο μαζί με τον 20χρονο και ο οποίος περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα.

Ο Zayk Johnston 22 ετών σήμερα κατέθεσε πως βρισκόταν σε άλλο κανό και μαζί με τον Jamie Lee εκτελούσαν μια διαδρομή 5 μιλίων ενώ σημείωσε πως ο άτυχος 20χρονος βρισκόταν σε πολύ καλή φόρμα.

Ο μάρτυρας δήλωσε στο δικαστήριο πως ο καιρός εκείνη τη μέρα ήταν αίθριος και ζεστός όταν ξεκινούσαν από το Κάβο Γκρέκο, ενώ 40 λεπτά αργότερα ο καιρός άλλαξε απότομα με αποτέλεσμα να εμφανιστούν ψηλά κύματα και τα κανό να ανατραπούν.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και δεν μπορούσα να δω τι είχε συμβεί με τον Jamie ο οποίος ήταν σε ένα πορτοκαλί καγιάκ».

Στη συνέχεια ο 22χρονος σημείωσε πως ευχαριστεί τον εκπαιδευτή του που ουσιαστικά ήταν αυτός που τον έσωσε από το θάνατο. «Δεν μπορώ να τον κατηγορήσω για τις πράξεις του. Αν δεν ήταν αυτός  δεν θα ήμουν εδώ σήμερα».

Σημειώνεται πως ένα χρόνο μετά το ατύχημα εναντίον του 49χρονου αλλοδαπού εκπαιδευτή εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη στη Σλοβακία, ως ύποπτος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ο λόγος που δεν ασκήθηκε τελικά δίωξη στον 49χρονο ήταν διότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τη δίωξη του.

Χθες στο δικαστήριο παρουσιάστηκε και ο Μετεωρολόγος του Βρετανικού στρατού Robin Dempster ο οποίος επιβεβαίωσε πως ο καιρός τη μέρα του ατυχήματος, ενώ αρχικά ήταν αίθριος εξελίχθηκε σε βροχερό με δυνατούς ανέμους, ενώ παρουσίασε στο δικαστήριο την προειδοποίηση που είχε εκδοθεί μερικές ώρες νωρίτερα για την αλλαγή.

Ο μετεωρολόγος εξήγησε πως δυνητικά εκείνη τη μέρα τα κύματα θα έφταναν το ύψος των 2,5 μέτρων.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία