Πως απαντάει η Nομική Yπηρεσία στις κατηγορίες για το ένταλμα έκδοση του Λώλου

Τη θέση ότι δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Κακουργιοδικείου η εξέταση του αιτήματος των Θεοφάνη Λώλου και Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (κατηγορούμενοι 13 και 14), για διακοπή της διαδικασίας εναντίον τους στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου, διατύπωσε σήμερα η κατηγορούσα Αρχή, με τον εκπρόσωπο της να ξεκαθαρίζει παράλληλα επί της ουσίας του αιτήματος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πήγε με καθαρά χέρια ενώπιον των ελληνικών αρχών για να ζητήσει την έκδοση των δύο κατηγορούμενων.
 
Κατά τη σημερινή ακρόαση ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Νίνος Κέκκος αγόρευσε επί του αιτήματος που υπεβλήθη χτες από τον συνήγορο υπεράσπισης Κρις Τριανταφυλλίδη για διακοπή της διαδικασίας εναντίον του Θεοφάνη Λώλου και της εταιρείας Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε με το αιτιολογικό ότι  η διαδικασία εναντίον των πελατών του έχει μολυνθεί και δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα έκδοσης που εξέδωσε το ελληνικό δικαστήριο πάσχει καθώς οι κυπριακές αρχές έδωσαν άλλη πληροφόρηση από αυτή που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο σε σχέση με τον τόπο διάπραξης των αδικημάτων.

Στην αγόρευση του σήμερα ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής υπέδειξε ότι θα πρέπει πρώτα να αποφασιστεί κατά πόσο το Κακουργιοδικείο έχει δικαιοδοσία να αποφανθεί επί του αιτήματος προτού εξεταστεί η ουσία του αιτήματος, εξηγώντας πως με το αίτημα που υπεβλήθη καλείται ουσιαστικά το Δικαστήριο να ελέγξει τη νομιμότητα έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος για το οποίο αποφάσισε αρμόδιο δικαστήριο σε άλλη χώρα.

Τέτοιας φύσεως ζητήματα, είπε, δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Κακουργιοδικείου, και διερωτήθηκε από που πηγάζει η δικαιοδοσία ελέγχου αποφάσεων εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης έτσι ώστε να ζητά η υπεράσπιση από το κακουργιοδικείο να επιληφθεί επί του θέματος.
 
Πρόσθεσε μάλιστα επικαλούμενος και σχετική νομολογία πως όπως είναι γνωστό, το Κακουργιοδικείο δεν έχει δικαιοδοσία για έλεγχο των εθνικών ενταλμάτων σύλληψης ή και έρευνας. Και διερωτήθηκε πως είναι δυνατό ως εκ τούτου να μπορεί το Κακουργιοδικείο να εξετάσει ένα τέτοιο θέμα.
 
Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα της υπεράσπισης σε ό,τι αφορά τη δικαιοδοσία του Κακουργιοδικείου να εξετάσει το αίτημα τα οποία αφορούν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες, ο κ. Κέκκος είπε ότι συμφωνεί πως τα δικαιώματα αυτά πρέπει να προστατεύονται και πως ο κατηγορούμενος πρέπει να τύχει μιας δίκαιης δίκης.
 
Σημείωσε ωστόσο επικαλούμενος και σχετική νομολογία πως αυτό θα κριθεί στο τέλος της δίκης και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου κανένα υπόβαθρο για να μπορεί να αποφασίσει κατά πόσο έχουν  παραβιαστεί συνταγματικά δικαιώματα και ειδικά το δικαίωμα για μια δίκαιη δίκη.
 
Ο κ. Κέκκος ανέφερε ακολούθως «άνευ βλάβης» όπως ο ίδιος διευκρίνισε, το αίτημα των κυπριακών αρχών για έκδοση των δύο κατηγορούμενων βασίστηκε στην κατάθεση του μάρτυρα Αθανάσιου Κατρή στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά για διάπραξη των αδικημάτων στην Ελλάδα και πως η μόνη αναφορά στην κατάθεση του κ. Κατρή για την Ελλάδα αφορά μια συνάντηση της κοινοπραξίας για να αποφασίσει την τιμή που θα υπέβαλλε στην προσφορά της προς το Υπουργείο Εσωτερικών, συνάντηση η οποία δεν είχε καμία σχέση με τους κατηγορούμενους 13 και 14.
 
«Η Δημοκρατία πήγε με καθαρά χέρια ενώπιον των ελληνικών αρχών και εξέθεσε τη μαρτυρία που είχε ενώπιον της» σημείωσε.
 
Ο Πρόεδρος του κακουργιοδικείου Λεωνίδας Καλογήρου ανέφερε ότι το Δικαστήριο να ανακοινώσει την ενδιάμεση απόφαση του επί του αιτήματος των Θεοφάνη Λώλου και Enviroplan, αύριο Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 8:45 το πρωί αμέσως πριν από τη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Δειτε Επισης

Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου