Αντεξέταση Κυπρή από την κατηγορούσα αρχή στη δική για την Τρ.Κύπρου

Τον ισχυρισμό ότι ο Ανδρέας Ηλιάδης ήταν κάθετα αντίθετος τόσο με την έκδοση ανακοίνωσης υπό τη μορφή προειδοποίησης κέρδους (profit warning) όσο και με τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου στις 14 Ιουνίου του 2012, προέβαλε σήμερα ο Γιάννης Κυπρή.
 
Ο κ. Κυπρή, πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, έτυχε σήμερα αντεξέτασης από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής στο πλαίσιο της εκδίκασης της 1η ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς.
 
Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου υπέβαλε αρχικά σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Κυπρή σε σχέση με τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης που ακολουθούσε η Τράπεζα κατά την επίδικη περίοδο και τον τρόπο λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.  
 
Ο κ. Κυπρή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο κώδικας προέβλεπε ότι το 50% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα έπρεπε να ήταν ανεξάρτητοι μη εκτελεστικοί Διοικητικοί Σύμβουλοι με σκοπό τον έλεγχο και την εποπτεία των εκτελεστικών διοικητικών συμβούλων. 
 
Ερωτηθείς εάν η πληροφόρηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν αυτή που επέλεγε ο κ. Ηλιάδης, ο κ. Κυπρή είπε ότι δεν μπορούσε να ξέρει κατά πόσον οι πληροφορίες προς το ΔΣ φιλτράρονταν από τον κ. Ηλιάδη. Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Ηλιάδης ήταν κάθετα αντίθετος τόσο με την έκδοση ανακοίνωσης υπό τη μορφή προειδοποίησης κέρδους (profit warning) όσο και με τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου στις 14 Ιουνίου του 2012.
 
Η αντεξέταση του κ. Κυπρή από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής και η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 και 31 Μαΐου ως επίσης και στις 9, 15 και 16 Ιουνίου. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή.
 
Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.
 
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η απολογία των τεσσάρων εκ των έξι συνολικά κατηγορουμένων, πλην του Γιάννη Κυπρή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και της Τράπεζας Κύπρου που απολογείται τελευταία. Η Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καλέσει τον καθηγητή - εμπειρογνώμονα Kern Alexander για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.
 
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

Δειτε Επισης

Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος