Έψαχνε και το FBI τον 19χρονο που «έριξε» την Cablenet

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκαν το πρωί ο 19χρονος Κύπριος και η 54χρονη μητέρα του από τις Φιλιππίνες που κατηγορούνται για τις επιθέσεις στο δίκτυο της Cablenet από τις 3 Μαΐου μέχρι τις 9 του ίδιου μήνα και που κατέστησαν το δίκτυο της εταιρίας μη διαθέσιμο για τους συνδρομητές της.

Υπάλληλος της εταιρίας Cablenet προχώρησε σε καταγγελία μετά από εξετάσεις που διενήργησε στο δίκτυο. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο ο υπάλληλος της εταιρίας κατέληξε στους δύο μέσω της διεύθυνσης διαδικτυακού πρωτοκόλλου (ip address) του υπολογιστή τους.

Πώς έκανε τις επιθέσεις

Όπως διαφάνηκε από τις εξετάσεις των τεχνικών η επίθεση έγινε με τη μέθοδο DOS Attack  (denial of Service) με την οποία όπως εξήγησαν οι ειδικοί του ηλεκτρονικού εγκλήματος έστελνε πολλά αιτήματα  στους server της Cablenet την ίδια ώρα, με αποτέλεσμα η εταιρία να μην μπορεί να ανταποκριθεί.

Όταν η Cablenet αντιλήφθηκε ότι η επίθεση προερχόταν από δικό της συνδρομητή, του απέκοψε την παροχή διαδικτύου.

Τα τηλεφωνήματα και το μπλέξιμο των γραμμών

Στη συνέχεια δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από άγνωστο πρόσωπο που ανέφερε πως ονομάζεται Γιώργος Πέτρου (άσχετο όνομα) ζητώντας εξηγήσεις για τον λόγο της αποκοπής της παροχής διαδικτύου.

Από εξετάσεις που έκανε η εταιρία διαπιστώθηκε πως ο αριθμός του τηλεφώνου ανήκει σε άλλο συνδρομητή και όπως διαφάνηκε το πρόσωπο που τηλεφωνούσε άλλαξε τις γραμμές των συνδρομητών για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ηλεκτρονικού εγκλήματος αυτό μπορεί να το  πράξει κάποιος που έχει πολύ εξειδικευμένες γνώσεις.
Λόγω του ότι η Cablenet δεν επέτρεψε την παροχή στη συγκεκριμένη διεύθυνση, άγνωστη γυναίκα πήρε τηλέφωνο μιλώντας σπαστά αγγλικά και ζήτησε το λόγο που δεν έχει ίντερνετ. Στη συνέχεια και τρίτο πρόσωπο πήρε τηλέφωνο το οποίο είπε σε υπεύθυνο της εταιρίας ότι το χτύπημα έγινε από τις ΗΠΑ και στόχος ήταν συνδρομητής της Cablenet δηλαδή ο ύποπτος και όχι η εταιρία και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα δεχθούν άλλα χτυπήματα.  Αυτό φαίνεται να έγινε μετά που η εταιρία εντόπισε το ip address του υπόπτου.

Μεγάλα χρηματικά ποσά και εμβάσματα

Ακολούθησε έρευνα στην οικία των υπόπτων στην οποία εντοπίστηκε το router της Cablenet μέσω από το οποίο έγιναν οι επιθέσεις ενώ κατασχέθηκαν και διάφορα τεκμήρια μεταξύ αυτών και τραπεζικά έγγραφα με μετακινήσεις χρημάτων ύψους 40 χιλιάδων ευρώ ενώ εντοπίστηκε και το χρηματικό ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ.

Σε ερώτηση των ανακριτών για διακινήσεις χρημάτων η 54χρονη μητέρα υποστήριξε πως δεν γνωρίζει για αυτές ενώ έδωσε κάποιους ισχυρισμούς που διερευνώνται, ενώ ισχυρίστηκε πως δεν έχει γνώσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ερωτώμενη που βρίσκεται ο γιός της που απουσίαζε εκείνη την ώρα από την οικία απάντησε πως δεν γνωρίζει. Τελικά ο 19χρονος εντοπίστηκε σε παρακείμενη καφετέρια και συνελήφθη. Μαζί του βρισκόταν ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο φαίνεται να είναι αυτό που εμφανίζεται στα τραπεζικά έγγραφα που εντοπίστηκαν στην οικία.

Στην κατοχή του 19χρονου εντοπίστηκαν δύο υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, διάφορα έγγραφα και χρηματικό ποσό περίπου 300 ευρώ.

Τόσο οι  ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όσο και το κινητό του ήταν κλειδωμένα και ενώ εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί, αρνήθηκε τα δώσει τους κωδικούς του στους ανακριτές.

Τον έψαχνε και το FBI

Σύμφωνα με τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του ο 19χρονος φαίνεται να  διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από τις ΗΠΑ στην Κύπρο και αντίθετα. Μέχρι στιγμή οι ανακριτές έχουν εντοπίσει μεταφορά χρημάτων περίπου 40 χιλιάδων ευρώ από λογαριασμούς που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα.

Σημειώνεται πως το ip addres του υπόπτου συνδέθηκε με παρόμοια υπόθεση τον Φεβρουάριο του 2017 και μάλιστα το FBI είχε αποταθεί στην εταιρία Cablenet. Ως εκ τούτου οι ανακριτές εκτιμούν πως ο 19χρονος εμπλέκεται και σε άλλες μεγάλες υποθέσεις διακίνησης χρημάτων και υποθέσεις χακινγκ  και αναμένεται να ακολουθήσουν εκτεταμένες έρευνες.

Επίσης από προκαταρκτικές έρευνες διαφάνηκε πως η μητέρα προέβαινε σε διάφορες αγορές μέσω διαδικτύου που δεν αντιστοιχούν στο εισόδημα της 54χρονης το οποίο είναι μόλις 900 ευρώ.

Ανακρινόμενος ο ύποπτος ισχυρίστηκε στους ανακριτές της υπόθεσης πως τα χρήματα που εντοπίστηκαν στην οικία του είναι καθαρά.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε οκταήμερη κράτηση στον 19χρονο και διήμερη κράτηση στην μητέρα του. 

Δειτε Επισης

Άμεση επέμβαση μελών του Υποσταθμού Λήδρας σε περιστατικό οικογενειακής βίας-Πρόταξε μαχαίρι ο δράστης
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό