Επιστράτευσε για υπεράσπιση τη συνοδηγό της η Έφη αλλά…δεν θυμόταν

Με τις τελικές αγορεύσεις της εκπρόσωπου της Νομικής Υπηρεσίας, Αντιγόνης Μιχαήλ, και του συνηγόρου υπεράσπισης, Κρις Τριανταφυλλίδη, θα συνεχιστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στις 26 Μαΐου, η διαδικασία για την υπόθεση της Έφης Ηροδότου, σε σχέση με το θανατηφόρο τροχαίο, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου, στις 27 Δεκεμβρίου του 2007, στη Λεμεσό.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο εξετάστηκαν και αντεξατάστηκαν δύο μάρτυρες υπεράσπισης, η συνοδηγός της Έφης Ηροδότου το βράδυ του δυστυχήματος, Έλλη Ηλία, και ο Στέλιος Στυλιανού, ένοικος διαμερίσματος στην οδό Δημητρίου Χαραλάμπους, το αδιέξοδο όπου στάθμευσε το όχημά της η κατηγορούμενη μετά το δυστύχημα.

Κατά τη σημερινή διαδικασία η μαρτυρία της υπεράσπισης έχει περατωθεί και σε δύο εβδομάδες αναμένονται οι τελικές αγορεύσεις κατηγορούσας Αρχής και υπεράσπισης. Μέχρι τότε η κατηγορούμενη Έφη Ηροδότου θα είναι υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές.
Η 30χρονη σήμερα Έφη Ηροδότου είναι αντιμέτωπη με τα αδικήματα της πρόκλησης θανάτου, λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από επικίνδυνη πράξη και της μη συμμόρφωσης σε σηματοδότη τροχαίας.

Κατά την εξέτασή της από το συνήγορο υπεράσπισης, η Έλλη Ηλία είπε πως το συγκεκριμένο βράδυ είχε έξοδο με την παιδική της φίλη Έφη Ηροδότου και στο γυρισμό τους για το σπίτι συγκρούστηκαν με το ποδήλατο του 17χρονου τότε Αιμίλιου Ιωάννου.
Συγκεκριμένα, η κ. Ηλία υιοθέτησε τις δύο καταθέσεις που έδωσε στις 27/12/2007 στην Αστυνομία μετά το δυστύχημα, ωστόσο, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν θυμάται απολύτως τίποτα.

Στις πλείστες των ερωτήσεων που δέχτηκε η μάρτυρας, κατά την αντεξετασή της από την κατηγορούσα Αρχή, απάντησε πως δεν θυμάται, σημειώνοντας πως ότι και αν πει αυτή τη στιγμή θα είναι ψέμα.

“Δεν μπορώ να θυμηθώ. Μετά από το σοκ που έπαθα το βράδυ του δυστυχήματος έγιναν όλα delete. Τη δεδομένη στιγμή που έγινε το δυστύχημα τα είπα. Τώρα δεν θυμάμαι...Έχουν περάσει δέκα χρόνια και δεν θυμάμαι”, είπε η συνοδηγός της Έφη Ηροδότου.

Στην κατάθεση που έδωσε τότε στην Αστυνομία, η κ. Ηλία είχε πει πως κατά την επιστροφή τους στο σπίτι από τη βραδινή τους έξοδο μιλούσε συνέχεια με την Έφη, η οποία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και γεμάτη κέφι.

Όπως προσθέτει στην κατάθεσή της πλησιάζοντας στη διασταύρωση, όπου έγινε το δυστύχημα, είδε τα φώτα τροχαίας που έδειχναν πράσινο, ενώ η ταχύτητα που διατηρούσε η Έφη Ηροδότου ήταν 55 με 60 χιλιόμετρα, υποστηρίζοντας ότι το θυμάται γιατί είδε το μιλίμετρο.

“Όταν μπήκαμε στη διασταύρωση άναψε πορτοκαλί. Άκουσα ένα μπαμ. Έπαθα σοκ. Η Έφη ρώτησε αν είμαι καλά και ρωτούσε συνέχεια για το μοτοποδήλατο και τον οδηγό αν ήταν καλά. Εγώ δεν τραυματίστηκα, η Έφη όμως τραυματίστηκε στο πρόσωπο και είχε αίματα”, ανέφερε.

Σε ερωτήσεις που της υπέβαλε η κατηγορούσα Αρχή αν θυμάται τι έλεγε στο αυτοκίνητο με την κατηγορούμενη, γιατί είπε στην αστυνομία ότι η κατηγορούμενη ήταν σε κέφι, κατά πόσο υπήρχε ορατότητα για να μπορεί να δει το φως αν ήταν πράσινο, αν υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα στο δρόμο, αν θυμάται γιατί κοίταξε το μιλίμετρο του αυτοκινήτου, καθώς επίσης πότε έγινε πορτοκαλί το φως, η μάρτυρας απάντησε πως δεν θυμάται.

Στην υποβολή της κατηγορούσας Αρχής ότι το όχημα της κατηγορούμενης πέρασε με κόκκινο, η κ. Ηλία απάντησε πως δεν μπορεί να δώσει κάποια απάντηση, γιατί ότι και αν πει αυτή τη στιγμή θα είναι ψέμα.

Ερωτηθείσα από την κ. Μιχαήλ γιατί δεν κάθισε μετά από δέκα χρόνια να σκεφτεί τι έγινε, η μάρτυρας είπε πως της ήταν αδύνατον να μπει σε αυτή τη διαδικασία, με την κατηγορούσα Αρχή να της υποβάλλει ότι ίσως δεν θυμάται λόγω ενοχών.

“Όχι, Ήμουν απλά η συνοδηγός. Δεν έχω τύψεις. Συνοδηγός μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Μπορεί να τύχει αυτό το πράγμα στον οποιοδήποτε”, είπε.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να θυμηθεί ακριβώς αυτή τη στιγμή είναι την Έφη Ηροδότου να φωνάζει βοήθεια και ότι αν έχει σκοτώσει άνθρωπο θα αυτοκτονούσε.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας υπέβαλε στην Έλλη Ηλία ότι δεν έχει πει τις αληθινές συνθήκες του δυστυχήματος στην Αστυνομία, για να καλύψει τη φίλη της, με τη μάρτυρα να το αρνείται.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να έχουν περάσει με κόκκινο τη διασταύρωση και να μην το θυμάται αυτή τη στιγμή, όπως δεν θυμάται πολλά άλλα πράγματα, η μάρτυρας απάντησε πως δεν μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει τίποτα από όσα έχει πει στην αρχική της κατάθεση στην αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά στον αν συναντήθηκε και πότε με την κατηγορούμενη για τελευταία φορά, η κ. Ηλία είπε πως πάνε πολλά χρόνια που έχει να τη δει και να μιλήσουν και ότι μετά από δυστύχημα δεν την έχει ξαναδεί. Όπως πρόσθεσε, η μόνη επαφή που είχαν ήταν πριν αρκετά χρόνια στο facebook, ενώ σημείωσε πως μετά χάθηκαν.

Για τα όσα είχαν λεχθεί τότε περί εγκατάλειψης της σκηνής του δυστυχήματος, η Έλλη Ηλία ανέφερε στο δικαστήριο ότι για το μόνο πράγμα που μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρη είναι ότι “η Έφη δεν εγκατέλειψε τη σκηνή”.

“Θυμάμαι την Έφη να κορνάρει και να φωνάζει βοήθεια. Είχε τεθεί ένα θέμα για εγκατάλειψη σκηνής. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και το θυμάμαι πολύ καλά. Για όλα τα υπόλοιπα δεν θυμάμαι τίποτα. Θυμάμαι το μπαμ, τα γυαλιά να σπάζουν, την Έφη να κορνάρει και να φωνάζει βοήθεια. Έλεγε `που να σταματήσω;`. Έστριψε κάπου και σταμάτησε. Δεν είχε πρόθεση να φύγει. Το ξέρω”, είπε.

Η δικηγόρος της εισαγγελίας υπέβαλε στη μάρτυρα ότι δεν είπε την αλήθεια στην κατάθεση της, ότι πέρασαν με κόκκινο τη διασταύρωση και πως ότι έχει πει τότε ήταν για να καλύψει τη φίλη της.

Ακολούθως, κατέθεσε ο μάρτυρας Στέλιος Στυλιανού, ένοικος διαμερίσματος στην οδό Δημητρίου Χαραλάμπους, το αδιέξοδο όπου στάθμευσε το όχημα της Έφη Ηροδότου, μετά το δυστύχημα.

Αφού διάβασε την κατάθεσή του, η κατηγορούσα Αρχή παρατήρησε ότι τα όσα έχει πει τότε στην κατάθεση του δεν συνάδουν με αυτά που είπε σήμερα στο δικαστήριο, με το μάρτυρα να απαντά ότι τα γεγονότα είναι τα ίδια απλώς ο αστυνομικός που του πήρε τότε την κατάθεση δεν τα έβαλε σε σωστή σειρά και είναι ασύντακτα.

Η κ. Μιχαήλ του υπέβαλε ότι δεν είναι θέμα σύνταξης, αλλά πρόκειται για διαφορετικά γεγονότα έτσι όπως ακούστηκαν σήμερα στο δικαστήριο.

Του υπέδειξε τα σημεία της κατάθεσης του, τα οποία όπως υποστήριξε είναι παντελώς διαφορετικά από αυτά που ισχυρίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, υποβάλλοντας του ταυτόχρονα πως υπάρχουν αρκετές αναλήθειες στην κατάθεσή του και ότι στην τελική τα γεγονότα που ανέφερε στην αστυνομία δεν ήταν αυτά που έχει ζήσει ο ίδιος, αλλά ήταν γεγονότα που άκουσε από άλλους.

Σημειώνεται ότι ο μάρτυρας Στέλιος Στυλιανού είναι ο άνθρωπος που τη νύχτα του δυστυχήματος άκουσε να ζητούν βοήθεια στο αδιέξοδο έξω από την πολυκατοικία που μένει και κατέβηκε για να βοηθήσει. Οι φωνές προέρχονταν, όπως αναφέρει στην αρχική του κατάθεση, από την κατηγορούμενη Έφη Ηροδότου και τη συνοδηγό φίλη της, Έλλη Ηλία.

Όπως ακούστηκε σήμερα στο δικαστήριο ο κ. Στυλιανού μια εβδομάδα μετά το συμβάν είχε συνάντηση με τον πατέρα της κατηγορούμενης στο συγκεκριμένο σημείο, για να του εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ, αφού όπως του είχε πει η κόρη του (Έφη Ηροδότου) δεν ήταν σε θέση να τους πει.

Το ραντεβού τους κλείστηκε μέσω κοινού γνωστού, ο οποίος προσέγγισε τον κ. Στυλιανού και του ζητούσε βοήθεια εκ μέρους του Ηρόδοτου Ηροδότου.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε δεύτερη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της κατηγορούμενης, ωστόσο, όπως υποστήριξε η ίδια δεν ήταν σε θέση να τους πει ακριβώς τα γεγονότα.

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού στη συνέχεια του ζητήθηκε από τον πατέρα της κατηγορούμενης να καταθέσει στην αστυνομία, πράγμα το οποίο έπραξε όταν κλήθηκε να το κάνει, λέγοντας ότι δεν είχε τίποτα να κρύψει.

Σημειώνεται ότι τις συναντήσεις που είχε με την οικογένεια Ηροδότου δεν τις είχε αναφέρει στην Αστυνομία κατά την κατάθεσή του, ενώ όταν ρωτήθηκε από τον αστυνομικό αν γνώριζε οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας Ηροδότου αυτός αρνήθηκε.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις τελικές αγορεύσεις στις 26 Μαϊου, στις 11:00.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»