Σε διαθεσιμότητα ο δεσμοφύλακας που πλήρωσε τα εισιτήρια των Σέρβων εκτελεστών

Άμεσες ήταν οι ενέργειες της Διεύθυνσης των Κεντρικών φυλακών μετά το πόρισμα για τους Σέρβους εκτελεστές, το τετραπλό φονικό και τη διαφθορά που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το μεσημέρι ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος αποφάσισε τη ποινική δίωξη μόνο του Υπαρχηγού αστυνομίας για διαρροές εγγράφων ενώ για τους 10 ένστολους που ήταν στο στόχαστρο εισηγήθηκε μόνο πειθαρχικές διώξεις.

Μεταξύ των πειθαρχικών ερευνών που εισηγήθηκε για το ζήτημα της διαφθοράς και για τις σοβαρές παραλήψεις που παρατηρήθηκαν στην υπόθεση, βρίσκονται ανώτατα στελέχη καθώς και ο δεσμοφύλακας που πλήρωσε τα εισιτήρια των Σέρβων εκτελεστών για να έρθουν στην Κύπρο με οδηγίες του ισοβίτη που καταδικάστηκε για το τετραπλό φονικό. Ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι δεν υπάρχουν εναντίον του επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι γνώριζε το σκοπό της αποστολής των χρημάτων. 

Ωστόσο, μετά την εισήγηση του για πειθαρχική δίωξη, η Διεύθυνση των φυλακών τον έθεσε άμεσα σε διαθεσιμότητα έχει διοριστεί και ερευνών λειτουργούς ενώ σε ότι αφορά τα μέλη της αστυνομίας που αναμένεται να διερευνηθούν πειθαρχικά για θέματα διαφθοράς, ακόμη δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Επίσης μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα παύσης του Υπαρχηγού.

Οι πειθαρχικές έρευνες αφορούν;

  •  4 μέλη που είχαν επαφές με πρόσωπα του υποκόσμου. Για αυτό το θέμα το πόρισμα διαπιστώνει σημαντικές ευθύνες της ηγεσίας της Αστυνομίας που γνώριζε για αυτές τις σχέσεις από το 2011, ποτέ όμως δεν διενέργησε σοβαρή διερεύνηση για τυχών διάπραξη ποινικών ή πειθαρχικών αδικημάτων εκ μέρους τους.
  • Υπαρχηγό Αστυνομίας, τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων, ένα Ανώτερο Υπαστυνόμο και ένα υπαστυνόμο εναντίον των οποίων το πόρισμα αναφέρει ότι «δεν τις προσέγγισαν με τη δέουσα σοβαρότητα και παρατηρούνται παραλήψεις και εσφαλμένοι χειρισμοί»
  • Αστυνομικό της Ιντερπόλ που τηλεφώνησε «κατά λάθος» στον ένα των Σέρβων εκτελεστών

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα «αδειάζει» την αστυνομία στο θέμα της διαφθοράς και ότι ενώ γνώριζαν για διεφθαρμένα μέλη, εντούτοις δεν λήφθηκαν μέτρα και δεν έγιναν οποιεσδήποτε ενέργειες σε βάρος και ο Γενικός Εισαγγελέας καλεί την ηγεσία της δύναμης, «έστω και καθυστερημένα προβεί σε διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από τα μέλη αυτά της Δύναμης. Η ανεκτικότητα, η οποία επιδείχθηκε για σειρά ετών συνέτεινε στη συνέχιση της προκλητικής τους συμπεριφοράς, δεν πρέπει κατ’ ουδένα λόγο να συνεχίσει, δίδοντας λανθασμένα μηνύματα προς τους ίδιους και προς άλλα μέλη της Δύναμης.»

Δειτε Επισης

Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών-Στάλθηκε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο
Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού-Στη μάχη και εναέριο μέσο
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 14χρονος-Ζητά βοήθεια η Αστυνομία
Συλλήψεις Αστυνομίας και Βρετανικών Βάσεων για κροτίδες και ναρκωτικά
Χειροπέδες σε 39χρονο για κλοπή από αποθήκη-Κλάπηκε περιουσία πέραν των 1000 ευρώ
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές