Εισηγήθηκαν 7 ποινικές διώξεις οι ανακριτές στο πόρισμα για τους Σέρβους αλλά απορριφθήκαν

Μετά από 9 μήνες δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα των ποινικών ανακριτών σε σχέση με την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών και το τετραπλό φονικό καθώς όπως αποκαλύφθηκε υπήρχαν λάθη χειρισμοί, παραλήψεις και… διαφθορά.

Το πόρισμα των ποινικών ανακριτών παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αφού το μελέτησε απεφάσισε την ποινική δίωξη του Υπαρχηγού αστυνομίας για το ζήτημα των διαρροών προς τα ΜΜΕ, απόρρητων εγγράφων καθώς και της έκθεσης για τη διαφθορά που η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου αποκάλυψε στη Βουλή.

Σε ότι αφορά την αμέλεια των αστυνομικών και τις «παραλήψεις» τους στην υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών για τους οποίους υπήρχαν στοιχεία «φωτιά» αλλά και για τα μέλη της δύναμης που φαίνεται να είχαν σχέσεις με μέλη του υποκόσμου, ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγείται πειθαρχικές διώξεις αλλά όχι ποινικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ποινικές ανακριτές είχαν εισηγηθεί 4 πειθαρχικές διώξεις και 7 ποινικές. Ανάμεσα στις ποινικές, ανώτατα στελέχη που χειρίστηκαν τις πληροφορίες της Ιντερπόλ, αστυνομικοί που είχαν σχέσεις με τον υπόκοσμο καθώς και ο δεσμοφύλακας των Κεντρικών φυλακών που πλήρωσε τα εισιτήρια των Σέρβων εκτελεστών.

Ωστόσο δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να στοιχειοθετηθούν αδικήματα ενώπιον δικαστηρίου.  

Καταπέλτης το πόρισμα - «Αδειάζει» την αστυνομία για το ζήτημα της διαφθοράς  

Στο πόρισμά του ο Γενικός Εισαγγελέας επεξήγησε τους λόγους που διώκει ποινικά τον Υπαρχηγό αστυνομίας καθώς και τους λόγους που δεν διώκει ποινικά τους υπόλοιπους ένστολους ενώ ήταν καταπέλτης για τους χειρισμούς της δύναμης στην υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών καθώς και για το ζήτημα της διαφθοράς.

Μάλιστα ο Κώστας Κληρίδης υπογράμμισε με «bold» γράμματα τις επισημάνσεις του ενώ μέσα από το πόρισμα «αδειάζει» την ηγεσία της αστυνομίας καθώς έμεινε άπραγη για διώξεις διεφθαρμένων μελών της που γνώριζαν από το 2011 και ζητά όπως διερευνηθούν «έστω καθυστερημένα».

Συγκεκριμένα:

 - Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη του μαρτυρικού υλικού είναι ότι αν και είχαν ληφθεί συγκεκριμένες και σημαντικές πληροφορίες από τις σερβικές αρχές, εντούτοις αυτές δεν προσεγγίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα και δεν διερευνήθηκαν επαρκώς, επιμελώς, ή καθόλου. Παρατηρούνται, συναφώς, παραλείψεις και/ή εσφαλμένοι χειρισμοί.

 - Από αριθμό καταθέσεων, από ενημερωτικά δελτία και από άλλα έγγραφα της Αστυνομίας, αλλά και από συλλεγείσες πληροφορίες, προκύπτει ότι κάποια από τα μέλη αυτά της Δύναμης φαίνεται να διατηρούσαν και επαγγελματικής φύσεως σχέσεις με τον ίδιο επιχειρηματία, όπως είναι η παροχή προς αυτόν υπηρεσιών προσωπικής ασφάλειας και η διαχείριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε υποστατικά που του ανήκαν. Οι πληροφορίες αναφορικά με αυτές τις σχέσεις και διασυνδέσεις των μελών της Δύναμης ήσαν σε γνώση της Αστυνομίας από το 2011.
Διαπιστώνεται ότι δεν διενεργήθηκε ποτέ σοβαρή και επίσημη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης από αυτούς αδικημάτων ποινικής ή πειθαρχικής φύσεως.

 - Δυστυχώς, η μη έγκαιρη διερεύνηση από την Αστυνομία, ή η ελλειπής διερεύνηση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης πραγμάτων, δυσχέραναν ιδιαίτερα την στοιχειοθέτηση συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων.
Έντονη εισήγηση προς την ηγεσία της Αστυνομίας, όπως έστω και καθυστερημένα, παρά τις εγγενείς δυσκολίες, εγκύψει σοβαρά επί του θέματος τούτου και προβεί σε διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από τα μέλη αυτά της Δύναμης. Η ανεκτικότητα, η οποία επιδείχθηκε για σειρά ετών συνέτεινε στη συνέχιση της προκλητικής τους συμπεριφοράς, δεν πρέπει κατ’ ουδένα λόγο να συνεχίσει, δίδοντας λανθασμένα μηνύματα προς τους ίδιους και προς άλλα μέλη της Δύναμης.

Με αυτά τα δεδομένα αποδεικνύεται περίτρανα ότι η διαφθορά καλπάζει εδώ και χρόνια στην αστυνομία, ωστόσο δεν γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες για πάταξη της αφού παρά το γεγονός ότι η ηγεσία γνωρίζει για σχέσεις μελών της με τον υπόκοσμο, παραμένει με σταυρωμένα τα χέρια. Είτε από αμέλεια είτε για άλλους σκοπούς…

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που κάποιοι συνεχίζουν να διαμηνύον ότι καταβάλλονται προσπάθειες για πάταξη της διαφθοράς…

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν