Παγκύπρια Εβδομάδα Πυρασφάλειας:«Μαθαίνω, Ενεργώ, Προστατεύομαι»

Με μήνυμα «Μαθαίνω, Ενεργώ, Προστατεύομαι» ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου, η Παγκύπρια Εβδομάδα Πυρασφάλειας, που συνδιοργανώνουν για 16 συνεχόμενα χρόνια η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η CNP Ασφαλιστική και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

Την έναρξη της Εβδομάδας κήρυξε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Πριν το τελετουργικό μέρος, παρουσιάστηκε σύντομο φιλμάκι από διάφορες αποστολές των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε ομιλία του στη διάσκεψη, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας είπε ότι η Εβδομάδα Πυρασφάλειας, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποτελεί το επιστέγασμα και την εντατικοποίηση των προσπαθειών της σε θέματα κυρίως πρόληψης των πυρκαγιών και οδηγιών προς το κοινό για το πώς θα αντιδράσει σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς και όχι μόνο.

Αποτελεί, συνέχισε, για την Πυροσβεστική Υπηρεσία κύρια δραστηριότητα στα πλαίσια της αποστολής της η ενημέρωση του κοινού μέσω επαφών, διαλέξεων, πρακτικών επιδείξεων και συμβουλών η οποία εκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Το έργο που παράγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι αξιοσημείωτο και οι προσπάθειες των μελών της επιβραβεύονται από την αναγνώριση που δέχεται καθημερινά από τους πολίτες”, είπε και ανέφερε ότι πρόκειται για μια Υπηρεσία που υπηρετεί τον πολίτη, που τρέχει όταν κινδυνεύει είτε αυτός είτε η περιουσία του και αυτό “γιατί διαθέτει προσωπικό με ήθος και χαρακτήρα. Γιατί νοιώθει την αγωνία του πολίτη, γιατί εκπαιδεύεται μέρα και νύχτα για αυτό το σκοπό”.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η ΠΥ ανέπτυξε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού της σε όλα τα επίπεδα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να καλύψει όλους τους αντικειμενικούς της στόχους σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά κέντρα διάσωσης και πυρόσβεσης στο εξωτερικό.

Ο κ. Τράγκολας είπε ότι θέλουν να υποστηρίξουν με ασφάλεια τον πυροσβέστη / διασώστη και να αυξήσουν την ποιότητα προσφοράς προς τον πολίτη και συμπλήρωσε ότι θέλουν επαγγελματίες πυροσβέστες και όχι ήρωες πυροσβέστες.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, σημείωσε, θα κινηθεί και η διακρατική άσκηση ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Μαΐου σε ορεινή περιοχή της Επαρχίας Λεμεσού με την συμμετοχή δυνάμεων από τα Πυροσβεστικά Σώματα της Ελλάδας και του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αξιολογήσουν το βαθμό ετοιμότητάς τους, σε σχέση με την περσινή περιπέτεια της πυρκαγιάς στη Σολέα.

Αμέσως μετά, συνέχισε, θα ξεκινήσουν προσωπικές επαφές με συναντήσεις σε επαρχιακό επίπεδο με Δήμους και Κοινότητες στα πλαίσια της συνεργασίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Μαΐου 2017.

Όπως είπε, οι 169 εργάτες πυρόσβεσης προσλήφθηκαν και έτυχαν εκπαίδευσης διάρκειας τριών εβδομάδων σε θέματα αγροδασοπυρόσβεσης, ηλεκτρικού ρεύματος, υγραερίου, πρώτων βοηθειών, κ.λπ.

Ο κ. Τράγκολας ανέφερε, επίσης, ότι οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Πυρασφάλειας θα κορυφωθούν την Κυριακή 30 Απριλίου και ώρα 10:00 στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, με τη διεξαγωγή των πυροσβεστικών αγώνων στους οποίους θα διαγωνιστούν με τη χρήση πυροσβεστικού εξοπλισμού, Πυροσβέστες από όλες τις επαρχίες και για πρώτη φορά και 6μελής ομάδα από το Πυροσβεστικό Σώμα της Ελλάδας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στη δική του ομιλία, είπε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της και στο πλαίσιο της πολιτικής για βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης και τη μείωση των ζημιών, ενισχύει εμπράκτως τον τομέα της πυρασφάλειας του τόπου, τόσο με την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων και μέτρων, όσο και με τη συνεχή αξιολόγηση του συστήματος πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών.

«Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σολέα, το περασμένο καλοκαίρι, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε Ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος αντιμετώπισης πυρκαγιών”, είπε.

Η Επιτροπή, σημείωσε, αφού αξιολόγησε τα υφιστάμενα Σχέδια Δράσης και τον τρόπο εφαρμογής τους, τα συστήματα πρόληψης, τον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και συντονισμού των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, την επάρκεια των μέσων κατάσβεσης και του προσωπικού, καθώς και τις εκθέσεις των τριών εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του κράτους στη διαδικασία κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ετοίμασε Έκθεση με εισηγήσεις για βελτιωτικές αλλαγές στο όλο σύστημα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συνέχισε ο κ. Νικολάου, έχει μελετήσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και επισημάνσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την υλοποίηση διάφορων ενεργειών, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση του τομέα της πυροπροστασίας στον τόπο μας.

«Τα μέτρα αυτά, καθώς και άλλα που προγραμματίζονται από το Υπουργείο και την Πυροσβεστική στοχεύουν στην αύξηση του επιπέδου πυρασφάλειας στον τόπο μας”, σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των εθελοντών πυροσβεστών, την εκπαίδευση, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, ετοιμάστηκε πακέτο νομοσχεδίων για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και περιλαμβάνεται στις συστάσεις της Επιτροπής.

“Η δρομολογούμενη αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα δώσει, αναμφισβήτητα, περαιτέρω ώθηση στην εκπλήρωση της αποστολής της και των στρατηγικών στόχων της και θα την καταστήσει πιο ευέλικτη, ώστε να δρα άμεσα και ανεξάρτητα, χωρίς καθυστέρηση, βάσει της τεχνογνωσίας που θα έχει στον χειρισμό διαφόρων λειτουργικών προβλημάτων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο αύξησης των δυνατοτήτων ανταπόκρισης των μέσων πυρόσβεσης, προχωρά με την αγορά και εγκατάσταση δύο φορητών θερμικών καμερών σε πτητικά μέσα (σε ελικόπτερα), ώστε να αποστέλλεται, σε πραγματικό χρόνο, εικόνα από το πεδίο της πυρκαγιάς στο Συντονιστικό Κέντρο, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των πτητικών και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης.

«Αναφορικά με τον αριθμό των πτητικών μέσων πυρόσβεσης, για φέτος, θα έχουμε στη διάθεσή μας συνολικά οκτώ πτητικά μέσα, εκ των οποίων τα τέσσερα θα αξιοποιούνται μόνο για τις ανάγκες πυρόσβεσης (τα δύο εκμισθωμένα ελικόπτερα και τα δύο ελικόπτερα Bell της Αστυνομίας)”.

Περαιτέρω, είπε, όποτε οι ανάγκες απαιτούν πρόσθετα πτητικά μέσα, “έχουμε εξασφαλίσει την άμεση συνδρομή των βρετανικών βάσεων, του Ισραήλ και της Ελλάδας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανταπόκρισης”.

Προς καλύτερη δυνατή ενημέρωση των κατοίκων των κοινοτήτων, επεσήμανε, θα αρχίσουν από την 1η Μαΐου να πραγματοποιούνται συσκέψεις με τις τοπικές αρχές πέραν των 170 κοινοτήτων ανά το παγκύπριο, για την προληπτική δράση και άμεση εμπλοκή τους σε θέματα πρόβλεψης και καταστολής πυρκαγιών. “Ευελπιστώ στην άριστη συνεργασία μας για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, είτε εξαιτίας της άγνοιας, είτε λόγω αμέλειας», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Νικολάου κάλεσε όλους τους παρόντες στην διάσκεψη, να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή σε μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την κατάσβεση πυρκαγιών.

Ο CEO του Ομίλου CNP Cyprus Insurance Holdings Τάκης Φειδία, στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, ότι η βάση αντιμετώπισης των πυρκαγιών, απαιτεί συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια και πρόσθεσε ότι η μάχη με τη φωτιά είναι πρώτα απ’ όλα μάχη ενημέρωσης, συνείδησης και πρόληψης.

Στο χώρο της πυρασφάλειας, συνέχισε, δεν χωρά εφησυχασμός και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

«Χρειάζεται ενημέρωση, προετοιμασία και εγρήγορση. Αυτά είναι και τα συστατικά στοιχεία της πρόληψης για να περιοριστεί η απειλή της φωτιάς και ο κίνδυνος. Με δεδομένη την κλιμάκωση των πυρκαγιών στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλος, είπε, αποφάσισε να εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει ενεργά την εβδομάδα πυρασφάλειας.

Ο Γενικός Διευθυντής της CNP Cyprus Insurance Holdings Αντρέας Στυλιανού, στην δική του ομιλία, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι πρωτοβουλίες στη διάρκεια του χρόνου είναι συνεχείς με κορύφωση την Εβδομάδα Πυρασφάλειας.

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών