Γέννησαν δίδυμα αλλά τους έδωσαν λάθος βρέφος στο Μακάρειο – Αποζημίωση στους γονείς

Στα δικαστήρια «έσυρε» το κράτος οικογένεια από τη Λεμεσό η οποία γέννησε δίδυμα αλλά μια εβδομάδα αργότερα επέστρεψε στο σπίτι με λάθος βρέφος.

Η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως «πρωτοφανής» από το δικαστήριο της Λεμεσού  που εξέδωσε σήμερα την απόφαση του και έδωσε ένα γερό «χαστούκι» στο Μακάρειο Νοσοκομείο το οποίο ευθύνεται για το απίστευτο ιατρικό λάθος το οποίο έγινε αντιληπτό ένα μήνα αργότερα.

Η οικογένεια, με δικηγόρο τον Ηλία Κονναρή, κίνησε αγωγή στο κράτος αξιώνοντας γενικές και ειδικές αποζημιώσεις για την αναστάτωση, ψυχική βλάβη, ταλαιπωρία και έξοδα τα οποία υπέστησαν καθώς και παραδειγματικές ή τιμωρητικές αποζημιώσεις.

Η δικηγόρος που εκπροσωπούσε το κράτους ανέλαβε την ευθύνη ενώ ο κ. Κονναρής παρουσίασε μάρτυρες για να αποδείξει το Γολγοθά της οικογένειας μετά το περιστατικό και το πώς επηρέασε τη ζωή των γονιών του βρέφους .

Που έγινε το ιατρικό λάθος και πώς το κατάλαβαν οι γονείς

Τα δίδυμα αγόρια,  γεννήθηκαν στις 12 Νοεμβρίου 2009 σε ιδιωτική κλινική στη Λεμεσό.

Αμέσως μετά τη γέννησή του, το ένα παρουσίασε γογγυσμό και ταχύπνοια για αυτό μεταφέρθηκε την ίδια μέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του ακολούθως μεταφέρθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο όπου παρέμεινε για νοσηλεία για 8 ημέρες.

Κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο το βρέφος αντί να δοθεί στους βιολογικούς του γονείς, δόθηκε σε άλλη οικογένεια από την Λάρνακα και στους βιολογικούς γονείς δόθηκε το βρέφος της άλλης οικογένειας.

Οι γονείς των διδύμων, ένα μήνα αργότερα, διαπίστωσαν ότι ανέτρεφαν ένα άλλο βρέφος και όχι το δικό τους, μετά από αιματολογικές εξετάσεις.

Την ίδια ημέρα οι οικογένειες αντάλλαξαν τα βρέφη.

Ο Γολγοθάς των γονιών και όσα κατέθεσαν

Στο δικαστήριο κατέθεσαν οι γονείς του βρέφος, με τη μητέρα να αναφέρει ότι «με την επιστροφή τους στο σπίτι άρχισαν να παρατηρούνται τα πρώτα προβλήματα, τα οποία οφείλονταν στην άσχημη ψυχολογική κατάσταση της ίδιας και του συζύγου της».

«Για νύχτες δεν μπορούσε να κοιμηθεί, είχε συνδεθεί με το άλλο βρέφος και ήταν κυριευμένη από συνεχείς σκέψεις και άγχος. Για αρκετό διάστημα αρνείτο να αποδεχθεί το βρέφος το οποίο θεωρούσε ως ξένο. Αναγκάστηκε να επισκεφθεί Δρ. Βερεσίε για ψυχολογική και ψυχιατρική παρακολούθηση καθώς ήταν σε κατάσταση κατάθλιψης και μελαγχολίας ο οποίος της χορήγησε φάρμακα».

«Η ζωή της και ο γάμος της άλλαξαν. Έγινε αντικοινωνική και απομακρύνθηκε από γνωστούς και φίλους. Ένιωθε στιγματισμένη και δεν ήταν λίγες οι φορές, κατά τις σπάνιες συναναστροφές της με γνωστούς και φίλους, που την ρωτούσαν για το συμβάν φέρνοντας την σε δύσκολη θέση. Είναι πλέον προσκολλημένη και κάθε φορά που αναγκάζεται να τα αποχωριστεί νιώθει άγχος και θλίψη. Η σχέση της αυτή με τα παιδιά της, έχει επηρεάσει αρνητικά το γάμο της και γενικά τη σχέση της με το σύζυγο της».   

«Παρόλο που έχουν περάσει 5 και πλέον χρόνια από το συμβάν, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μια τραυματική εμπειρία η οποία συνεχίζει να της προκαλεί άγχος και θλίψη, την οποία μεταφέρει και στο σύζυγο της. Δεν μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά και καθημερινά βιώνει ένα μαρτύριο και μια ψυχική κούραση».

Τα όσα ανέφερε η μητέρα επιβεβαίωσε στην μαρτυρία του ενώπιον δικαστηρίου και ο σύζυγος της ο οποίος επίσης μίλησε για τα όσα ο ίδιος πέρασε.

«Λόγω της κατάστασης αντιμετώπισαν προβλήματα στο γάμος τους και γενικότερα στη σχέση τους. Ο ίδιος δεν είχε όρεξη να εργαστεί, ένιωθε οργή, θυμό, ανησυχία και ένταση για αυτό απουσίασε από την εργασία του για 3 εβδομάδες. Αποτάθηκε στον Δρ.Βερεσιέ ο οποίος του εισηγήθηκε την λήψη φαρμάκων.»

Μετά το συμβάν άλλαξε ο χαρακτήρας του, έγινε υπερευαίσθητος, αγχώδης, ανήσυχος και σπάνια χαμογελά. Η σχέση του με τη σύζυγο του αν και μετά το περιστατικό ήταν ψυχρή, με την πάροδο του χρόνου βελτιώθηκε. Δεν έχουν παρά ελάχιστη κοινωνική ζωή και δεν αφιερώνουν χρόνο στο γάμο τους επειδή η σύζυγος του δεν θέλει να αποχωριστεί τα παιδιά τους».

Επίσης στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες ψυχίατροι οι οποίοι μίλησαν για την κατάσταση των γονιών και την «ψυχοτραυματική εμπειρία».  

Η απόφαση του δικαστηρίου

Στην απόφασή του το δικαστήριο, ανέφερε ότι το όλο περιστατικό ήταν μια τραυματική εμπειρία για τους γονείς του βρέφους, η οποία επηρέασε τη ψυχική αλλά και την συναισθηματική τους κατάσταση ενώ «έχει επηρεάσει και διαφοροποιήσει τη ζωή τους σε διάφορα επίπεδα».

Όπως αναφέρει η απόφαση, «συνεπεία του περιστατικού ανέπτυξαν και οι δυο γονείς μετατραυματικό στρες. Η μητέρα του βρέφους έγινε προστατευτική σε υπερβολικό βαθμό και το οποίο επηρέασε αρνητικά τη σχέση της με το σύζυγο της αφού δεν αφιερώνει χρόνο στο γάμο τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεταξύ τους προστριβές».

Επίσης γίνεται αναφορά στο ότι η μητέρα δεν εμπιστεύεται τρίτα πρόσωπα για την προστασία του παιδιού της με αποτέλεσμα να διακόψει την εργασία της.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Ηλίας Κονναρή επικαλέστηκε απόφαση στην Αμερική όπου για παρόμοιο περιστατικό το οποίο διήρκεσε για διάστημα πέραν του ενάμιση έτους επιδικάστηκαν 100 χιλιάδες δολάρια.

Αφού άκουσε τις δυο πλευρές το δικαστήριο αποφάσισε όπως δοθούν αποζημιώσεις ύψους περίπου 25 χιλιάδων ευρώ στους γονείς του βρέφους.  

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα