Αυλαία για το θάνατο του ραλίστα Βαχάν στην Πέτρα του Ρωμιού πριν από 20 χρονιά

Είκοσι χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του ραλίστα Βαχάν Τερζιά που πέθανε έπειτα από τροχαίο δυστύχημα στην Πέτρα του Ρωμιού στις 4 Νοεμβρίου 1998, έπεσε αυλαία στη δικαστική διαμάχη μεταξύ της οικογένειάς του και ασφαλιστικής εταιρείας για αποζημιώσεις.

Οι ενάγοντες, αδέλφια του αποβιώσαντος, καταχώρησαν αγωγή και αξίωναν εναντίον της ασφαλιστικής εταιρείας, ανάμεσα σε άλλα, σειρά δηλωτικών αποφάσεων ως προς την εγκυρότητα και το δεσμευτικό του ασφαλιστηρίου εγγράφου για ασφάλεια ζωής πενταετούς διάρκειας, το οποίο κατά τους ισχυρισμούς τους εξεδόθη επ' ονόματι του αποβιώσαντος, ύψους £500.000, και ότι οι ίδιοι, δικαιούνται όπως εισπράξουν κάθε οφειλόμενο από το εν λόγω ασφαλιστήριο έγγραφο ποσό.

Τον Απρίλιο του 2010 το Επαρχιακό Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή και η συνέχεια δόθηκε στο Εφετείο.
Από πλευράς της η ασφαλιστική εταιρεία προέβαλε τη θέση ότι το  ασφαλιστήριο συμβόλαιο ήταν προϊόν πλαστότητας και περαιτέρω ότι το έγγραφο καταρτίστηκε από τον αποβιώσαντα κατόπιν συνωμοσίας με τότε αντιπρόσωπό τους στα πλαίσια σχεδίου καταδολίευσής τους.

Πρωτόδικα, τέθηκε και ο ισχυρισμός της ασφαλιστικής περί αυτοκτονίας και επί του προκειμένου το Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι «ενώπιόν του ετέθησαν αρκετά στοιχεία, όπως η κακή οικονομική κατάστασή του, η προσπάθεια του εξασφάλισης όσο το δυνατό περισσοτέρων ασφαλειών σε μικρό χρονικό διάστημα διά μεγάλα ποσά και η δεινή ικανότητα οδήγησής του, τα οποία ενδεχομένως να οδηγούν προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά ασφαλώς δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα με το υλικό αυτό».

Ωστόσο, το Εφετείο, μελετώντας τα δεδομένα της υπόθεσης, έκρινε ότι «ορθά το Δικαστήριο κινούμενο εντός των δικογραφημένων θέσεων κατέληξε στη βάση της ενώπιον του αποδεκτής μαρτυρίας, αυτής των εφεσιβλήτων (σ.σ. της Ασφαλιστικής), ότι δεν υφίστατο έγκυρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Το ζήτημα όμως έχει και άλλες προεκτάσεις. Το τελικό εύρημα του Δικαστηρίου ότι το εν λόγω έγγραφο ήταν προϊόν πλαστογραφίας δεν προσβάλλεται με αυτοτελή λόγο έφεσης και παραμένει αλώβητο και δεσμευτικό για τους διαδίκους».

Πέρα από την ουσία πρωτόδικα αποφασίστηκε επίσης ότι οι ενάγοντες δεν νομιμοποιούνταν να εγείρουν την αγωγή, αφού ο αποβιώσας είχε καταπίστευμα με το οποίο όριζε απερίφραστα και περιοριστικά ποιοι είχαν δικαίωμα να αξιώσουν καταβολή του προϊόντος της ασφάλειας, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονταν τα δύο αδέλφια του που άσκησαν την αγωγή εναντίον της ασφαλιστικής εταιρείας. Με δεδομένη την απόφαση για την πλαστότητα του ασφαλιστήριου εγγράφου, το Εφετείο έκρινε πως δεν υπήρχε λόγος να εξετάσει το κατά πόσο θα μπορούσαν ή όχι τα αδέλφια του Βαχάν Τερζιάν να διεκδικήσουν αποζημίωση, αφού του θέμα κατέστη άνευ αντικειμένου.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
 

Δειτε Επισης

Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος