Σκότωσαν την σύζυγο και την ανήλικη κόρη του μπροστά του και μετά τον εκτέλεσαν – Δολοφόνος... ο φίλος του

Μια τριπλή δολοφονία που διαπράχθηκε το 2005 στον δρόμο Λευκωσίας – Λάρνακας παρά την Κόσιη παραμένει ανεξιχνίαστη για 12 χρόνια και ήταν η αφορμή το ΕΔΑΔ να καταδικάσει τόσο την Κύπρο, όσο και την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, με πέντε ψήφους υπέρ και δυο κατά το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως υπήρξε παραβίαση από την Κύπρο και την Τουρκία.

Η υπόθεση αφορά τη δολοφονία του Elmas Guzelyurtlu, της συζύγου του Zerrin και της κόρης τους Eylul που πυροβολήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας στις 15 Ιανουαρίου 2005. `Όπως αναφέρεται ο Elmas βρέθηκε νεκρός σε χαντάκι και η σύζυγος και η κόρη τους στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου τους που βρισκόταν παρκαρισμένο σε λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Προστίθεται πως οι δολοφόνοι διέφυγαν στην «ΤΔΒΚ», όπως αναφέρεται τα κατεχόμενα.

Διαβάστε την απόφαση του ΕΔΑΔ εδώ: Η μη συνεργασία Κύπρου-Τουρκίας για δολοφονία Τ/κ έφερε καταδίκη από το ΕΔΑΔ

Από ιδιοκτήτης τράπεζας του ψευδοκράτους επικηρυγμένος

Το παρασκήνιο της δολοφονίας του Elmas Guzelyurtlu ήταν έντονο. Υπήρξε τραπεζίτης στα κατεχόμενα, ιδιοκτήτης της τράπεζας Έβερεστ η οποία πτώχευσε το 2000 με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι καταθέσεις 13 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων. Ο Guzelyurtlu κηρύχθηκε καταζητούμενος στο Ψευδοκράτος με την κατηγορία ότι χρωστά 50 εκ. δολάρια και κατηγορήθηκε πως υπήρξε πρωταγωνιστής σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

 
Τότε ήταν που πέρασε από τα κατεχόμενα στις Ελεύθερες περιοχές με την οικογένεια του και ζούσε στον Άγιο Δομέτιο. Μάλιστα πέτυχε ναεξασφαλίσει το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταξίδεψε στο εξωτερικό όπου συνέχισε να συνάπτει επαγγελματικές συμφωνίες. Μεταξύ άλλων κατείχε καζίνο στα κατεχόμενα ενώ ήταν φανατικός υποστηριχτής του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πολέμιος του Ντερβίς Έρογλου.

Το βράδυ της δολοφονίας

Στις τέσσερις το πρωί της 15ης Ιανουαρίου του 2005, δύο αυτοκίνητα περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και στα οποία επέβαιναν πληρωμένοι δολοφόνοι. Κατευθύνονται στην οικία του Guzelyurtlu και χτυπούν την πόρτα.

Ο Guzelyurtlu αναγνωρίζει το ένα πρόσωπο που θεωρούσε φίλο του και ανοίγει την πόρτα, χωρίς να γνωρίζει ότι αυτός βρισκόταν ανάμεσα στους  δολοφόνους του.

Αμέσως εισβάλλουν μέσα και ξυπνούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του, τα οποία διατάζουν να μπουν στο αυτοκίνητο.  Στη συνέχεια τον διατάζουν να μπει στη θέση του οδηγού του αυτοκινήτου του και υπό την απειλή πιστολιού και τη συνοδεία άλλων δύο αυτοκινήτων κατευθύνονται από τον Άγιο Δομέτιο προς τη Λάρνακα.

Πρώτα οι δράστες δολοφονούν  τις δυο γυναίκες, τη σύζυγο του και την κόρη του. Η Zerrin και η Eylul δολοφονούνται μπροστά στα μάτια του Guzelyurtlu με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο σταματά και ο Guzelyurtlu προσπαθεί να διαφύγει. Ωστόσο οι δολοφόνοι τον προλαβαίνουν και τον πυροβολούν ενώ στη συνέχεια διέφυγαν μέσω της Πύλας.

Οι χειρισμοί που οδήγησαν στην καταδίκη από το ΕΔΑΔ

Στα κατεχόμενα με το άκουσμα της είδησης ακολούθησε μπαράζ συλλήψεων με οχτώ πρόσωπα να οδηγούνται στα κρατητήρια του ψευδοκράτους. Τότε η Τουρκία και οι παράνομες αρχές απαιτούσαν από την Κυπριακή Δημοκρατία να παραδώσει τα τεκμήρια του φόνου.

Η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου διαμήνυσε πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο και ζητούσε όπως οι ύποπτοι παραδοθούν μέσω των Ηνωμένων Εθνών στην Κυπριακή Αστυνομία.

Οι αρχές του ψευδοκράτους πέρασαν στην αντεπίθεση και άφησαν ελεύθερους τους υπόπτους που εντωμεταξύ υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία εναντίον τους σε σχέση με τη στυγερή δολοφονία.

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες έρευνες για τους φόνους αυτούς από τις αρχές της κυπριακής Κυβέρνησης και της τουρκικής Κυβέρνησης, “περιλαμβανομένων αυτών της `ΤΔΒΚ`”.

Περαιτέρω σημειώνεται πως “τα αιτήματα για έκδοσή τους επιστράφηκαν στις κυπριακές αρχές χωρίς απάντηση” και οι έρευνες των δυο κρατών κατέληξαν σε αδιέξοδο το 2008.

Για την υπόθεση αυτή είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ εφτά συγγενείς των θυμάτων “οι οποίοι παραπονέθηκαν πως οι κυπριακές και οι τουρκικές αρχές (περιλαμβανομένων εκείνων της `ΤΔΒΚ`) έχουν αποτύχει να συνεργαστούν και να διεξάγουν αποτελεσματική διερεύνηση για τη δολοφονία των συγγενών τους”.

Με πέντε ψήφους υπέρ και δυο κατά το Δικαστήριο αποφάσισε όπως η Κυβέρνηση της κάθε μιας από τις δυο χώρες καταβάλει στον κάθε αιτητή το ποσό των 8.500 ευρώ για ηθική βλάβη.

Ρεκόρ υποθέσεων στο ΕΔΑΔ για την Τουρκία
Σημειώνεται πως το ΕΔΑΔ το 2016 έκλεισε συνολικά 2066 υποθέσεις οι πλείστες από τις οποίες αφορούσαν την Τουρκία (274).

Οι υποθέσεις που αφορούσαν την Κύπρο ήταν τέσσερις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα