Η μετάβαση των ξένων εκτελεστών στην Κύπρο  -  Ο «delivery boy» που έκανε την αρχή

Το παραδοσιακό ξεκαθάρισμα λογαριασμών
 
Κατά τη δεκαετία του 1990 η Κυπριακή κοινωνία εντάσσει στο λεξιλόγιο της τις λέξεις «υπόκοσμος» και «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Ορολογίες οι οποίες θα διατηρηθούν μέχρι και σήμερα. Η λέξη «υπόκοσμος» χρησιμοποιείται για το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας και αναπτύσσουν παράνομη δραστηριότητα.

Το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ωστόσο δεν προσδιορίζεται. Μέσα από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τη συγκεκριμένη δεκαετία, καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για «αντίπαλες ομάδες» οι οποίες είχαν «διαφορές» τις οποίες «έλυναν» με «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ανέφεραν συνήθως δημοσιεύματα της εποχής. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις υποθέσεις δολοφονιών που διερευνήθηκαν και τα πρόσωπα που εμπλέκονταν.

Ωστόσο μετά το 2000 τα πράγματα αλλάζουν. Το «παιχνίδι» χοντραίνει και το «παραδοσιακό» ξεκαθάρισμα λογαριασμών, γίνεται πιο «επαγγελματικό». Στη δεκαετία που ακολουθεί, η Κυπριακή κοινωνία, γνωρίζει πλέον ένα νέο είδος, αυτό του «επαγγελματία εκτελεστή-πληρωμένου δολοφόνου» και τα «συμβόλαια θανάτου».

Ο «delivery boy»

Το 2006 ακόμη ένας νέος αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Πρόκειται για τον Ανδρέα Μάριου, 39 ετών, Αγγλοκύπριο, τέως από τη Λάρνακα,  ο οποίος εργαζόταν ως delivery boy στη Λεμεσό.. Ήταν 24 Σεπτεβρίου 2006….ο Μάριου οδηγούσε την μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα του στη λεωφόρο Αμαθούντος στη Λεμεσό. Σε κάποια στιγμή επιχείρησε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του, να εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και να συγκρουστεί βίαια με όχημα. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.

Η γιάφκα…

Ένα θανατηφόρο δυστύχημα που έβγαλε λαβράκι για την Κυπριακή αστυνομία. Το θύμα του τροχαία δυστυχήματος είχε στην κατοχή του ένα τσαντάκι. Μέσα σ’ αυτό, έκπληκτοι οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι είχε ένα έμφορτο πιστόλι τύπου Taurus Brazil, αριθμό φυσιγγίων και αριθμό κινητών τηλεφώνων. Και κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα για το ποίος ήταν τελικά ο Ανδρέας Μάριου.

Ο βαλλιστικός έλεγχος στο έμφορτο πιστόλι Taurus Brazil ταυτοποιήθηκε με κάλυκες που εντοπίστηκαν στη σκηνή του φόνου των Κλέωνα Παπαδόπουλου και Χρίστου Λεβεντόπουλου. Οι 2 άνδρες έπεσαν νεκροί από σφαίρες αγνώστου στην είσοδο γνωστού ξενοδοχείου στον παραλιακό της Λεμεσού. Η αστυνομία θεώρησε ότι εξιχνίασε το φόνο και στη συνέχεια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μάριου ήταν επαγγελματίας εκτελεστής.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο διαμέρισμα όπου διέμενε στην οδό Καμελίας στη Λεμεσό, η αστυνομία εντόπισε 2 αυτόματα πυροβόλα όπλα, 1 πιστόλι τύπου Zastava, αριθμό σιγαστήρων, γεμιστήρων, φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, κινητών τηλεφώνων, καρτών κινητής τηλεφωνίας και ποσότητα ναρκωτικών. Εντόπισε επίσης φωτογραφίες με πρόσωπα που όπως εκτιμήθηκε τότε από την αστυνομία, θα αποτελούσαν «στόχο» του όπως όλα έδειχναν, επαγγελματία εκτελεστή. Στο διαμέρισμα του εντοπίστηκαν και χάρτες καθώς και σχέδια διαδρομών.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης η αστυνομία διαπίστωσε ότι το θύμα του θανατηφόρου δυστυχήματος, το οποίο προέκυψε ως επαγγελματίας εκτελεστής, διατηρούσε διαμερίσματα τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λάρνακα. Στην έρευνα που έγινε στο διαμέρισμα στη Λευκωσία εντοπίστηκε επίσης αθλητική τσάντα η οποία περιείχε ένα αυτόματο όπλο τύπου Uzi, γεμιστήρα, και αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων. Εντοπίστηκαν επίσης φωτογραφίες των Αντώνη Φανιέρου, Αλέξη Μαυρομιχάλη και Jonathan Lester. Oι 2 εκ των 3 είχαν γίνει στόχος εγκληματικών στοιχείων και στο παρελθόν, ενώ για τον Jonathan Lester η αστυνομία κατείχε πληροφορίες ότι εμπλεκόταν σε εγκληματικές ενέργειες και απελάθηκε καθώς θεωρήθηκε εγκληματικό στοιχείο.

Ο «ΜΑΜ» και τα «δευτερόλεπτα» του πενταπλού φονικού του 2012

Στις 23 Ιουνίου το 2012 η Κυπριακή κοινωνία συγκλονίζεται από την εν ψυχρώ δολοφονία 5 νεαρών στην καρδιά της Αγίας Νάπας.
Ο δράστης εκτέλεσε και τα 5 θύματα εν ψυχρώ σε διάστημα μόλις 19 δευτερολέπτων, ρίχνοντας εναντίον τους 14 φορές με πιστόλι τύπου Glock. (δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα)

Ως δράστες του πρωτοφανούς εγκλήματος αναγνωρίστηκαν οι Δημήτρης Μαμαλικόπουλος και Αναστάσιος Τσεχιλίδης.

Ο «ΜΑΜ» είχε χαρακτηριστεί τότε από Ελλαδικά μέσα ενημέρωσης ως ένα ντροπαλό αγόρι το οποίο μεγάλωσε στα Εξάρχεια, στη συνέχεια έμπλεξε με ναρκωτικά, αναπτύσσοντας παράλληλα βίαιη συμπεριφορά.

Ωστόσο κατά τη διερεύνηση προέκυψε ότι ο «ΜΑΜ» είχε ταυτοποιηθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Συμμετείχε πολλές φορές σε επεισόδια και δήλωσε «αναρχικός». Μέχρι τότε η ΕΛ.ΑΣ είχε «επεξεργαστεί» αρκετές φορές τον ποινικό φάκελο του μετέπειτα δολοφόνου της Αγίας Νάπας. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που η αντιτρομοκρατική υπηρεσία επέδειξε ενδιαφέρον για τον «ΜΑΜ» εν’ όσο βρισκόταν στις Κυπριακές φυλακές, κυρίως για ενδεχόμενη ανάμιξη του σε δολοφονίες. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές για ανάμιξη του «ΜΑΜ» στη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκόλια. Ελλαδικά μέσα αλλά και ανακριτές που συμμετείχαν στη διερεύνηση χαρακτήρισαν τον «ΜΑΜ» ως μοναδικό εκτελεστή ο οποίος υπογράφει με τη μέθοδο του τα εγκλήματα του.

Έχει θεωρηθεί ότι έχει διαπράξει φόνους κατ’ επανάληψη καθώς είναι πολύ καλός σκοπευτής, που έδρασε με ψυχραιμία και χωρίς αναστολές μπροστά σε ανθρώπινους στόχους. Ο Μαμαλικόπουλος αυτοαποκαλείτο ως «Prince Mamra». (πρόκειται για ήρωα κινουμένων σχεδίων «Thundercats) της δεκαετίας του ’80. Ο κυβερνήτης του πλανήτη ”Τρίτη γη”. Το όνομα αυτού: Μαμ-Ρα. Το πλάσμα αυτό είναι η προσωποποίηση του κακού. Ο Μαμ-Ρα έχει άπειρες μαγικές ικανότητες και δεν πεθαίνει αφού έκανε πριν χιλιάδες χρόνια συμφωνία αίματος με τα αρχαία πνεύματα του κακού. Η σαρκοφάγος του είναι κλεισμένη μέσα σε ένα μυστικό ναό των Πνευμάτων του κακού, μια μαύρη πυραμίδα. Κάθε φορά που τα επικαλείται, αυτόματα αυτά των μεταμορφώνουν στον Μαμ-Ρα τον Παντοτινό και μονό τότε είναι ικανός να βγει από την μαύρη πυραμίδα.)

Στις 30 Ιουνίου οι 2 εντοπίστηκαν από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στα Εξάρχεια. Στις 31/7 παραδόθηκαν στην Κυπριακή αστυνομία. Μέσα από τη διερεύνηση οι ανακριτικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για «συμβόλαιο θανάτου» το οποίο κλήθηκε να εκτελέσει ο «ΜΑΜ» με τη βοήθεια του «Ντούρου» (Αναστάσιου Τσεχιλίδη).
Και στους 2 το μόνιμο κακουργιοδικείο Λάρνακας, στις 7 Φεβρουαρίου 2014, επέβαλε ποινές πεντάκις ισοβίων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποινή που επέβαλε ποτέ Κυπριακό δικαστήριο.

Ο «Φαντομάς» Άλεξ Μπουρέλλι

Άφαντος για σχεδόν 8 μήνες παραμένει ο δράστης του μακελειού της Αγίας Νάπας και πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος «Φαντομάς» μιας και λίγοι είναι αυτοί που τον έχουν δει και εκτός από το γεγονός ότι εκτέλεσε εν ψυχρώ τον επιχειρηματία Φάνο Καλοψηδιώτη, τον αστυφύλακα Ηλία Χ΄Ευθυμίου και τη σύζυγο του Σκεύη, μπροστά στα μάτια των έντρομων παιδιών τους, εκτέλεσε «κατά λάθος» και τον συνεργό του Jani Vogli.

Το έγκλημα διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2016. Ακριβώς την ίδια ημέρα που διαπράχθηκε το πενταπλό φονικό της Αγίας Νάπας, 4 χρόνια προηγουμένως.

Ο Μπουρέλι και ο συνεργός του εκτέλεσαν το συμβόλαιο θανάτου του Φάνου Καλοψιδιώτη το οποίο «εκκρεμούσε» από το πενταπλό φονικό αφού ο επιχειρηματίας ήταν στόχος, αλλά ο εκτελεστής «αστόχησε».

Τρείς μήνες πριν το τετραπλό φονικό, στην Κύπρο για μαζικές δολοφονίες έφτασαν Σέρβοι εκτελεστές για τους οποίους η αστυνομία γνώριζε τα πάντα καθώς έστειλε σήμα η Ιντερπόλ δίνοντας αποκαλυπτικά στοιχεία ενώ κατονόμασε εμπλεκόμενα πρόσωπα. Πρώτος στόχος ήταν ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, ωστόσο η αστυνομία παρέμεινε σε πλήρη αδράνεια, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα ενώ στη συνέχεια η «δουλειά» χάλασε αφού ενημερώθηκαν οι εγκέφαλοι ότι το στρατόπεδο των στόχων γνώριζε για τις επικείμενες δολοφονίες.

Έτσι, 2 μήνες αργότερα, έφθασε στην Κύπρο ο Μπουρέλι ο οποίος προχώρησε στην εκτέλεση του δεύτερου στόχου, Φάνου Καλοψιδιώτη.

Ο Βόγλι, ο δεύτερος εκτελεστής, που καταγόταν από τους Αγίους Σαράντα, δεν φαινόταν στα επίσημα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. να έχει συλληφθεί ξανά. Ωστόσο είχε φυλακισθεί για υπόθεση ναρκωτικών το 2002, είχε εμπλακεί αργότερα σε υπόθεση ανθρωποκτονίας στον Αγιο Παντελεήμονα χωρίς ποινική συνέχεια, ενώ φέρεται να διατηρούσε συνεχείς επαφές με τους δράστες αιματηρής συμπλοκής μεταξύ Αλβανών σε ταβέρνα στην Ερέτρια στις 28 Ιουνίου 2007. Επιπλέον στο δελτίο του φέρεται μία παράνομη είσοδος από την Κρυσταλλοπηγή το 2013. Παράλληλα, σύμφωνα με αναφορές, ταξίδευε συχνά στην Κύπρο.

Ο Μπουρέλι είχε καταδικασθεί το 1997 για απόπειρα αρπαγής και εκβίασης και είχε φυλακισθεί στο Μαλανδρίνο. Ακολούθησε νέα παρόμοια κατηγορία το 2002 και προσφάτως είχε καταδίκη για κατοχή ενός κιλού κοκαΐνης ενώ είχε κατηγορηθεί για ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς ύστερα από ληστεία, όπου όμως δεν προέκυψε δική του συμμετοχή. Οι Μπουρέλι και Βόγλι φέρεται να είχαν γνωρισθεί στις φυλακές.
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό