Η λίστα των κρατικών αξιωματούχων που βρίσκονται στις Κεντρικές φυλακές (pics)

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα σκάνδαλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα οποία εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι και άλλοι επώνυμοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις καρέκλες τους άρον άρον. Άλλοι κατέληξαν απλά σπίτι τους ενώ κάποιοι βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και στη συνέχεια κατέληξαν στο κελί.

Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται ονόματα πολιτικών, υπουργών, Αρχηγών αστυνομίας, Διευθυντές Κεντρικών φυλακών, Δήμαρχος και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι ενώ τελευταίος προστέθηκε ο Βοηθός γενικός Εισαγγελέας, εν αναμονή βέβαια και άλλων καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες δικαστικές μάχες στις οποίες εμπλέκονται και άλλοι επώνυμοι.   

 Το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς και η… βαριά καμπάνα σε 5 επώνυμους

Ποινές φυλάκισης από 3 μέχρι 9 χρόνια, επέβαλε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας σε πέντε φυσικά πρόσωπα και μια εταιρεία που κρίθηκαν ένοχοι στην πολύκροτη υπόθεση της Δρομολαξιάς.

Το Κακουργιοδικείο, επέβαλε στον Ευστάθιο Κιττή, πρόεδρο του Δ.Σ. ΑΤΗΚ κατά τα  γεγονότα συντρέχουσες ποινές φυλάκισης που συμποσούνται σε 8 χρόνια.

Στον Χαράλαμπο Τσουρή,(Έχει αποφυλακιστεί πριν από λίγους μήνες)  μέλος του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ κατά τα γεγονότα, συντρέχουσες ποινές που συμποσούνται σε τρία χρόνια φυλάκισης. Στον τέως γραμματέα του Σωματείου των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ ΕΠΟΕΤ- ΟΗΟ ΣΕΚ Ορέστη Βασιλείου, συντρέχουσες ποινές που συμποσούνται σε εννέα έτη φυλάκισης.

Στον υπάλληλο της ΑΤΗΚ Γρηγόρη Σουρουλλά επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης ύψους 6 ½ χρόνων. Στο στέλεχος του ΑΚΕΛ Λάρνακας Βενιζέλο Ζαννέτο, στην μια και μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε, αυτήν του εκβιασμού, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3½ χρόνων.

Στην εταιρία του Ορέστη Βασιλείου, την POLLESON, το Κακουργιοδικείο επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 χιλιάδων ευρώ.

Φεβρουάριος 2015 – Της φυλακής τα σίδερα και για τον… Σάββα Βέργα

Τέως δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας και Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ), Ευτύχιος Μαληκκίδης, καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκιση, για την πολύκροτη υπόθεση του ΣΑΠΑ και το φαγοπότι εκατομμυρίων που στήθηκε.

Το σύνολο των χρημάτων που παραδέχτηκαν ότι έλαβαν ως προϊόν διαφθοράς και δεκασμού είναι 520 χιλιάδες ευρώ για τον Σάββα Βέργα και 498 χιλιάδες για τον Ευτύχιο Μαλληκίδη, ποσά που ήδη επέστρεψαν υπό τύπον δωρεάς χρημάτων και ακινήτων στη Δημοκρατία.

«Μέσα» και ο Ρίκκος

Άλλη μια απόφαση σταθμός για τα Κυπριακά δεδομένα η καταδίκη του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Μετά την απόφαση της ολομέλειας του Ανωτάτου, για την παύση του κ. Ερωτοκρίτου, που είχε ως φόντο την υπόθεση Providencia το Κακουργιοδικείο «άδειασε» με μια απόφαση καταπέλτη τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα τον οποίο έκρινε ένοχο στις βαριές κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Το Ανώτατο δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει τον κ. Ερωτοκρίτου «ανίκανο για επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του ενώ το Κακουργιοδικείο σε σχέση με την ποινική υπόθεση για την οποία ήταν κατηγορούμενος, ανέφερε ότι «δεν έπεισε και ήταν σε αμηχανία».

Σε μια μαραθώνια διαδικασία και μια ογκωδέστατη απόφαση το Κακουργιοδικείο ανέλυσε πώς ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου διέπραξε τα αδικήματα και αφού τον έκρινε ένοχο τον έστειλε στην φυλακή, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ζήτησε ποινή με αναστολή.

Με την προσθήκη του Ρίκκου και του ενός δικηγόρουστον κατάλογο των επωνύμων που βρίσκονται αυτή την στιγμή στις Κεντρικές φυλακές, ο αριθμός ανέρχεται στους 9. Υπενθυμίζεται ότι στο κελί είχε καταλήξει και ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.  

Άλλες καταδίκες επωνύμων

Νοέμβριος 2004 – Καταδίκη υπουργού για εμπλοκή σε υπόθεση ναρκωτικών

Ένοχη κρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου για υπόθεση αποστολής επιστολής σε δικαστή για κατοχή και χρήση ναρκωτικών.

Η κ. Ακκελίδου κρίθηκε ένοχη επειδή, με την επιστολή της, που απέστειλε σε επαρχιακή δικαστή στη Λάρνακα, με την οποία ζήτησε να μην επιβληθεί ποινή σε κατηγορούμενο για κατοχή ναρκωτικών, είχε πρόθεση να επηρεάσει τη δικαιοσύνη.

Στην κ. Ακκελίδου είχε επιβληθεί πρόστιμο 1.000 λιρών.

Ιούλιος 2013 – Καταδίκες για Μαρί

Μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ σε στέλεχος κυβέρνησης ή σε υπουργό είναι η καταδίκη σε φυλάκιση πέντε χρόνων για τον πρώην υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα για την υπόθεση του Μαρί. Ο κ. Παπακώστας είχε κριθεί ένοχος από το Κακουργιοδικείο στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας λόγω βαριάς αμέλειας.

Ένοχοι στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς, κρίθηκαν επίσης ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου (στη συνέχεια αθωώθηκε από το Ανώτατο) και Χαράλαμπος Χαραλάμπους ατνίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Ανδρέας Λοϊζίδης.

Στο εδώλιο είχε βρεθεί και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού οι οποίοι αθωώθηκαν.

Φεβρουάριος 2015 – Στη φυλακή άλλος ένας Υπουργός για φαγοπότι

Την καταδίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνου Μιχαηλίδη και των συγκατηγορουμένων του για διακίνηση μίζας των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση , σκέλος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για τις λεγόμενες “μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα” ,οι κατηγορούμενοι διευκόλυναν την διακίνηση μεγάλου χρηματικού ποσού εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από τον καταζητούμενο συγκατηγορούμενο τους Αλ Ζαγιάντ τα οποία μέσω τριών υπεράκτιων εταιριών και λογαριασμών είχαν τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η δικογραφία περιλαμβάνει τις καταθέσεις του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκου Ζήγρα ο οποίος ισχυρίζεται πως ο Ντίνος Μιχαηλίδης το 1997 εξυπηρέτησε τον Έλληνα πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας μεταφέροντάς του χρήματα ακόμη και σε βαλίτσες.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό