Η πορεία του Ρίκκου! Από τα ψηλά στα χαμηλά ο… «ταπεινός που έτυχε να γίνει Βοηθός Γ.Ε»

Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Ένας ισχυρός άντρας που από δικηγόρος κατέληξε πολιτικός και στην συνέχεια κάθισε στην θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και όπως ο ίδιος δήλωνε, πρόθεση του ήταν να τα βάλει με το σύστημα και να πατάξει κάθε είδους διαφθορά.

Αποσπασματικές δηλώσεις κατά την ορκωμοσία του ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας

«Σάς διαβεβαιώνω, τόσο εσάς, αλλά και όλους τους πολίτες είτε της χώρας μας είτε άλλων χωρών, από όποιο κοινωνικό, εθνοτικό, πολιτικό ή κομματικό χώρο και αν προέρχονται, ό,τι και αν πιστεύουν, όπως και αν συμπεριφέρονται, ότι θα ασκήσω τα καθήκοντα μου με απαρασάλευτη προσήλωση, αποκλειστικά μόνο προς το Σύνταγμα, τους Νόμους, την προστασία των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων των Πολιτών και τον Ορθό Λόγο. Δηλαδή την αντικειμενική λογική, χωρίς φόβο, πάθος, εύνοια και προκατάληψη οποιουδήποτε είδους, έναντι κανενός».

Ωστόσο ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ενώ πολεμούσε την διαφθορά, καταδικάστηκε για διαφθορά με αποτέλεσμα να καταλήξει από τα ψηλά στα χαμηλά και να αποδείξει ότι τα όσα έλεγε δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μόνο λόγια εντυπωσιασμού.

Κι από βουλευτής, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και από Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, «άνεργος και κουρεμένος» ( όπως τόνισε στο δικαστήριο κατά τη δίκη του), που κατέληξε στις Κεντρικές φυλακές, αυξάνοντας τον αριθμό των επωνύμων που βρίσκονται πίσω από τα σίδερα αφού το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση.

Η πορεία του Ρίκκου

Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 28 Ιανουαρίου 1956.

Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics and Political Science με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο.

Έγγαμος με τη Μαρινέλλα Θρασυβούλου με την οποία απέκτησε ένα γιο, που ακολούθησε τα χνάρια του και έγινε δικηγόρος.

Το Μάιο του 1996 εξελέγη βουλευτής Λεμεσού και επανεξελέγη στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001.

Τον Ιούνιο του 2005 ίδρυσε με άλλους εταίρους το Ευρωπαϊκό Κόμμα. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
 

Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κόμματος στη Βουλή, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Μέχρι τον διορισμό του στην θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Ο Κοιλιάρης η… «πέτρα του σκανδάλου»  

Δυο χρόνια κάθισε στην θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και μετά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση με αποκαλύψεις «φωτιά» οι οποίες οδήγησαν τον ισχυρό άντρα στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο μετά από αίτημα του γενικού Εισαγγελέα αποφάσισε την απόλυση του κ. Ερωτοκρίτου.  

Όλα ξεκίνησαν κατά την συνεδρία της 11ης Μαρτίου 2015 της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, που εξέταζε το θέμα της παραίτησης της Ειδικής Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, Άντρης Αντωνιάδου.

Ο εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας, Στέλιος Κοιλιάρης, υπέβαλε την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Δ.Σ. της Κεντρικής ότι κατέχει λίστα με 29 βουλευτές με καθυστερημένα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου, και υποστήριξε ότι «ο Παναγιώτης Νεοκλέους δωροδόκησε τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα».

Ο κ. Ερωτοκρίτου είχε κερδίσει λόγω μη παρουσίας των δικηγόρων Α. Νεοκλέους και ΣΙΑ σε υπόθεση για την εκδίκαση συμψηφισμού. Στη συνέχεια το ίδιο δικηγορικό γραφείο μαζί με το γραφείο Αλέκου Ευαγγέλου, (νομικός σύμβουλος της Αρχής Εξυγίανσης) το οποίο ανέθεσε η Αρχή Εξυγίανσης διότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στο γραφείο του κ. Νεοκλέους, όπως είπε ο κ. Κοιλιάρης, κέρδισαν υπόθεση παραμερισμού της απόφασης λόγω της μη παρουσίας των δικηγόρων του γραφείου Νεοκλέους στο δικαστήριο.

Πόρισμα Καλλή που τον «έκαψε» και η… σκευωρία

Τον Απρίλιο του 2015, το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή σε σχέση με τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους, καίει τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου διαπιστώνοντας ότι διέπραξε τα ποινικά αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό. Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε αναφέρει πως πρόκειται για ποινικά αδικήματα που επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και εφτά χρόνια.

Αμέσως μετά ο  Ρίκκος Ερωτοκρίτου περνά στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για πόλεμο του κοινωνικο-οικονομικού κατεστημένου της Λευκωσίας εναντίον του, λόγω των όσων έχει κάνει στα θέματα οικονομίας. Ακολούθως, επαναφέρει την υπόθεση Providencia στήνοντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Στη συνέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά τη διερεύνηση των καταγγελιών του Ρίκκου Ερωτοκρίτου κατά του κ. Κληρίδη, επισημαίνοντας ότι το Υπουργικό θα διορίσει ποινικούς ανακριτές.

Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Κληρίδης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωση-καταπέλτη, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τη φράση «μετατρέπετε τους κατηγορουμένους σε κατήγορους», καταλήγοντας με τη λέξη «Ντροπή». Ο Πρόεδρος, είχε απαντήσει τότε πως δεν απαντά στις ύβρεις και παράλληλα ρίχνει το βέλος του για καθυστερήσεις στο θέμα της διερεύνησης των υπευθύνων για την καταστροφή της οικονομίας.

Η κόντρα με τον Κληρίδη και ο… «ταπεινός και άσημος δικηγόρος»  

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Εισαγγελέας διασταύρωναν για καιρό τα ξίφη τους με την κόντρα τους να κυριαρχεί στα δελτία ειδήσεων, εφημερίδες και διαδίκτυο.  

Οι δημόσιες δηλώσεις έδιναν και έπαιρναν ενώ μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν από το πόρισμα Καλλή, ο τέως Βοηθός Εισαγγελέας πέρασε στην αντεπίθεση μιλώντας για σκευωρία.

Μεταξύ των δηλώσεων που είχε κάνει, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του «να πάμε δικαστήριο να δούμε ποιος έκανε δεκασμό» ενώ αντίστρεφε τα πυρά στον Γενικό Εισαγγελέα και έκανε λόγο για σκοπιμότητες με σκοπό τον αφανισμό του.

Επίσης στις 15/4/2015, ο κ. Ερωτοκρίτου δήλωσε «είμαι ένας ταπεινός, μικρός και άσημος επαρχιώτης δικηγόρος από τη Λεμεσό, που έτυχε να γίνω Β.Γ.Γ., τι είναι αυτό που έχω κάνει;»

«Ανίκανος» είπε το Ανώτατο

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποφάσισε την παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη ενώ τον χαρακτήρισε «ανίκανο και ακατάλληλο».

Σύμφωνα με τους δικαστές η συμπεριφορά του κ. Ερωτοκρίτου «ήταν πολύ κατώτερη του αναμενόμενου επιπέδου συμπεριφοράς από τέτοιον αξιωματούχο». Είναι συμπεριφορά, προσθέτουν, «που, αντικειμενικά κρινόμενη, τον καθιστά ανίκανο για επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του και, στα μάτια τρίτων, είναι εύλογη η αντίληψη ότι τέτοια συμπεριφορά τον καθιστά ακατάλληλο να συνεχίσει να επιτελεί τα υψηλά του καθήκοντα με επάρκεια και προς το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το αξίωμά του προορίζεται να υπηρετεί».

Ένοχος για διαφθορά

Η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου άρχισε το Σεπτέμβριο του 2015.

Ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας οικείων αξιωματούχων, των συναλλαγών με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, και της κατάχρησης εξουσίας.

Το Δικαστήριο σε μια απόφαση καταπέλτης ανέφερε πως ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν έπεισε με τη στάση του καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης.

Όπως σημείωσε στην ανάγνωση της απόφασης η δικαστής, «δεν μας έχει πείσει, έπεσε σε αντιφάσεις και αμηχανία. Δεν έδινε άμεσες απαντήσεις και προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει».

Επίσης στην απόφαση του το Δικαστήριο έκρινε αξιόπιστη την μαρτυρία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη που κατέθεσε ως μάρτυρας και όπως αναφέρθηκε «ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε αμερόληπτα στα γεγονότα».

Ο άνεργος Ρίκκος, η εξαθλίωση και ο φόβος για τις Κεντρικές φυλακές

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ρίκκου είχε ζητήσει από το δικαστήριο ποινή με αναστολή, επισημαίνοντας ότι ο πελάτης του δεν είχε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος. Επίσης ανέφερε ότι κ. Ερωτοκρίτου κουρεύτηκε 630 χιλιάδες ευρώ και ότι «πέραν των χρεών του έχει απωλέσει σημαντικό ποσό και για την υπεράσπιση του την οποία πλήρωσε ο ίδιος χωρίς νομική αρωγή».

Επίσης  αναφέρθηκε στις συνθήκες εξαθλίωσης που βίωσε με όλα αυτά τα γεγονότα, στο ότι έχασε την δουλειά του ενώ «ήταν πολιτειακός αξιωματούχος».

Όπως ανέφερε «έχετε ενώπιoν σας ένα άνθρωπο που έχασε τη δουλειά του. Στην ηλικία των 61, όπου ο μέσος δικηγόρος αφυπηρετεί, βρίσκεται σε ένα στάδιο της ζωής του που επαγγελματικά θα τελειώσει τη ζωή του σε συνθήκες εξαθλίωσης. Ένας τόσο ικανός δικηγόρος» ενώ επισήμανε ότι «το να υπόκειται αυτή τη δημόσια χλεύη, είναι μια εξωδικαστική τιμωρία εξαιρετικά σημαντική».

«Πέραν της οικονομικής εξαθλίωσης του Ρίκκου, λάβετε υπόψη και τη διαπόμπευση που δέχεται εδώ και 2 χρόνια. Ήταν πολιτειακός αξιωματούχος.. Το  να υπόκειται αυτή τη δημόσια χλεύη είναι μια εξωδικαστική τιμωρία εξαιρετικά σημαντική»

Επίσης, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου εξέφρασε φόβους για της ζωής του πελάτη του στις Κεντρικές φυλακές καθώς εκεί βρίσκονται πρόσωπα που ο ίδιος καταδίκασε.

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας